Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Δημ. Στρατούλη στο Press-Gr: «Δανειστές και κυβέρνηση προορίζουν τους συνταξιούχους για τον κοινωνικό Καιάδα...»


«Οι δανειστές και η κυβέρνηση προορίζουν τους συνταξιούχους για τον κοινωνικό Καιάδα»επισημαίνει ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης,μιλώντας στο Press-Gr εν όψει του νέου ασφαλιστικού. 
Ο κ. Στρατούλης υπογραμμίζει ότι με τα μέτρα που προωθούνται δεν σώζεται το ασφαλιστικό σύστημα,  εξηγεί τι πρέπει να γίνει στον τομέα αυτό, εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται, αναφέρεται στη διέξοδο των εκλογών και αναλύει την ανάγκη για  συγκρότηση ενός πολιτικού αντιμνημονιακού μετώπου.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:


Πώς εκτιμάτε εσείς κ. Στρατούλη τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών για το ασφαλιστικό;

Θεωρώ ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μου, που είχα διατυπώσει δημόσια εδώ και πολύ καιρό, ότι το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να παρακάμψει τις σφοδρές κοινωνικές αντιστάσεις και το καταθέσει στη Βουλή, θα είναι πολύ χειρότερο για την Κοινωνική Ασφάλιση και το ύψος των συντάξεων από την πρώτη, έτσι κι αλλιώς αντιασφαλιστική και συνταξιοκτόνο, εκδοχή του, που είχε στείλει στους δανειστές στις 5/1/2016.
Αυτό που απασχολεί τους συνταξιούχους δεν είναι το εάν οι μειώσεις στις συντάξεις τους θα γίνουν στις κύριες ή επικουρικές ή και στις δύο, γιατί οι μειώσεις, απ΄ όπου και αν γίνουν, θα κατεδαφίσουν το εναπομείναν, από τις 12 έως τώρα μνημονιακές περικοπές, πενιχρό διαθέσιμο εισόδημά τους. Και όποιος σήμερα κόψει έστω και ένα ευρώ από τις συντάξεις, είναι σαν να κόβει ανθρώπινες ζωές,αφού σήμερα το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω υψηλής ανεργίας και φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.Οι δήθεν διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και οι υποσχέσεις της για ελαφρύνσεις των επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων, σε σχέση με όσα προωθούσε αρχικά γι’ αυτούς με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιό της, είναι λόγια του αέρα, που διαλύονται στο πρώτο ελαφρύ φύσημα του κουαρτέτου των δανειστών.

Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται ότι οι κατεδαφιστικές αλλαγές στις συντάξεις είναι αναγκαίες για τη διάσωση, τάχα, του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει. Πώς σχολιάζετε αυτόν τον ισχυρισμό της;
Αυτή η άποψη είναι ανυπόστατη και τρομοκρατική. Η κυβέρνηση την επικαλείται για να φοβίσει τους ασφαλισμένους, ώστε να αποδεχτούν αμαχητί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιό της, για να αποφύγουν δήθεν τα χειρότερα. 
Το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει άμεσα αλλά ούτε και μεσοπρόθεσμα πρόβλημα κατάρρευσης και μη κανονικής χορήγησης συντάξεων. Η κοινωνική ασφάλιση, παρά τη δραματική μείωση των εσόδων της λόγω των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και παρά τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από κυβερνήσεις, τράπεζες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, έχει κινητή και ακίνητη περιουσία του φτάνει σήμερα τα 20,3 δις ευρώ, που θα μπορούσε να καλύψουν τις όποιες έκτακτες ανάγκες της για τα 10 επόμενα χρόνια. 
Τα αντιασφαλιστικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά μόνο με την εκπλήρωση της μνημονιακής δέσμευσής της να αφαιρέσει το 2016 από τα εισοδήματα των συνταξιούχων 1,8 δις ευρώ και να τα δώσει στους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του άδικου, αβίωτου και επονείδιστου δημοσίου χρέους. 

Τη στάση των άλλων κομμάτων στο ασφαλιστικό πώς την κρίνετε;


Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων εξαπατούν τον λαό, όταν υποκρίνονται ότι διαφωνούν με τα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα, ενώ τα τρία πρώτα κόμματα έχουν ψηφίσει και θέλουν να εφαρμοστεί το 3ο μνημόνιο, που τα περιλαμβάνει, ενώ το τέταρτο δείχνει να λυπάται που δεν ήταν τότε στη Βουλή να το ψηφίσει. 

Κύριε Στρατούλη, έτσι κι αλλιώς όμως η κοινωνική ασφάλιση έχει προβλήματα. Αν αποδεχτούμε ότι δεν πρέπει να γίνουν μειώσεις συντάξεων, δεν πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, που να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητά της; 

Το βασικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης σήμερα είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που οδήγησε σε εργοδοτική ασυδοσία και εκτίναξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. 
Επομένως η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εάν καταργηθούν τα μνημόνια και διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης και την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών τους.

Οι εξελίξεις θεωρείτε ότι θα οδηγήσουν σε μία νέα εκλογική μάχη, που μπορεί να αλλάξει το σκηνικό που υπάρχει σήμερα;

Το 3ο μνημόνιο αποτυγχάνει, όπως και τα δύο προηγούμενα, να δώσει θετική οικονομική διέξοδο και οι κοινωνικές αντιστάσεις εναντίον των μέτρων, που η κυβέρνηση προωθεί σε εφαρμογή του, πήραν το προηγούμενο χρονικό διάστημα παλλαϊκό χαραχτήρα.
Στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη επιτεύχθηκε πολύ μεγάλος βαθμός συντονισμού μεταξύ εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων. 
Η κυβέρνηση συμπιέζεται ανάμεσα στις λαϊκές αντιστάσεις και στις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών, που έχουν αποθρασυνθεί μετά την μνημονιακή μετάλλαξή της, η προσφυγική κρίση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται.
Διέξοδος μπορεί μα δοθεί με την ανάπτυξη και κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων και τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να καταστούν ένα πρώτο σημαντικότατο βήμα ενίσχυσης των δημοκρατικών - αντιμνημονιακών δυνάμεων, μεγάλης υποχώρησης του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ και ανάπτυξης μιας πολιτικής και κοινωνικής δυναμικής γρήγορης και βαθιάς αντιμνημονιακής – δημοκρατικής ανατροπής. 

Η Λαϊκή Ενότητα παρουσίασε στα τέλη Φλεβάρη τη Διακήρυξη της και την πρότασή της για τη συγκρότηση ενός πολιτικού αντιμνημονιακού μετώπου. Είναι ωστόσο εφικτή η δημιουργία αυτού του μετώπου; 

Η αντιμνημονιακή - δημοκρατική ανατροπή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία, για να σταματήσουμε τη συντελούμενη καταστροφή. Είναι, όμως, και εφικτή, εάν συγκροτηθεί ένα πλατύ πολιτικό μέτωπο αριστερών και αντιμνημονιακών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών, το οποίο μπορεί να ανοίξει νέους, εναλλακτικούς και ελπιδοφόρους δρόμους για το λαό και την νεολαία.
Ένα τέτοιο μέτωπο, θα απευθύνεται για συστράτευση σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν να αγωνιστούν σήμερα για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης θα οικοδομείται στη βάση ενός αντιμνημονιακού - προοδευτικού – αναπτυξιακού προγράμματος, που θα απαντά πειστικά στα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, θα καταργεί τα μνημόνια, θα διαγράφει το δημόσιο χρέος, θα οδηγεί σε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού και θα σπάει τα όρια της Ευρωζώνης, που όπως αποδείχτηκε θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή του.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα συμβάλει καθοριστικά σε αυτό το στόχο, ώστε οι επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις να έχουν ανατρεπτικό, αντιμνημονιακό και προοδευτικό χαρακτήρα.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.