Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Τα συνώνυμα πανηγύρια: Το Παραδοσιακό "Vardaton» (Γιορτή των Ρόδων) στην Τιφλίδα - Vardates Fthiotidas/Βαρδάτες Φθιώτιδας



Στις 2 Ιουνίου 2013 στην πλατεία Vakhtang Gorgasali μπροστά από το αρμενικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου το παραδοσιακό "Vardaton» (Γιορτή των Ρόδων) πραγματοποιήθηκε. Η "Hayartun» Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας στη Γεωργία, με την υποστήριξη του Δήμου Τιφλίδα, Πρεσβεία RA στη Γεωργία και στο πλαίσιο του Υπουργείου Πολιτισμού χορηγίας RA, διοργάνωσε την εκδήλωση. Πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili ήρθε να συγχαρώ όλους

με την ευκαιρία της εθνικής εορτής. Georgia`s υπουργός Επικρατείας για την Επανένταξη Θέματα Paata Zakareishvili, Υπουργός Σωφρονιστικού, Επιμελητών και νομική βοήθεια της Γεωργίας Sozar Subari, το μέλος του Κοινοβουλίου της Γεωργίας Ruslan Poghosyan, Σύμβουλος του Προέδρου της Γεωργίας Van Baiburtian, ποιητή και μεταφραστή Givi Shakhnazari, διπλωματικού προσωπικού της RA Πρεσβεία στη Γεωργία, οι κληρικοί, διανοούμενοι, εκπρόσωποι της λογοτεχνίας και της τέχνης, θαυμαστές του τραγουδιού και έργα Sayat-Nova παρακολούθησαν την γιορτή. ...



Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Levon Chidilyan, ο οποίος είναι ο συντονιστής της «Hayartun» Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας της Γεωργίας, άνοιξε το παραδοσιακό "Vardaton- 2013». Πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili χαιρέτησε το συναρμολογημένο πλήθος των ανθρώπων? κάλεσε Sayat -Nova η μεγάλη ashug της Τιφλίδας και το σύμβολο των αιώνων φιλίας μεταξύ των Αρμενίων και των Γεωργιανών, που δόξασαν σε έργα καθολική ιδέες του, η οποία μετά από 300 χρόνια δεν χάνουν τη σημασία τους.

Μετά από αυτό το Διευθυντή του Ερεβάν Ινστιτούτου Λογοτεχνίας Avik Isahakyan, προέδρους των Συγγραφέων Ενώσεων της Αρμενίας και της Γεωργίας - Makvala Gonashvili και Λεβόν Ananyan, Πρόεδρος της «Vernatun« Ένωση Gevorg Snkhchyan εκφώνησε ομιλία και απέτισε φόρο τιμής στους ανθρώπους, που έδωσε στον κόσμο την ιδιοφυΐα Sayat-Nova. Τόνισαν τη σημασία της παραδοσιακής "Vardaton" προς τιμήν του Sayat-Nova, που ιδρύθηκε από τον μεγάλο Hovhannes Tumanyan, Gevorg Bashindzhyagyan και Ιοσέμπ Grishashvili, την 100η επέτειο της οποίας θα εορταστεί το επόμενο έτος.

Η κατάσταση RA σύνολο Sayat-Nova Minstrel Τραγουδιών (ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας καθηγητή Tovmas Poghosyan), η οποία λαμβάνει παραδοσιακά μέρος στο "Vardaton», άνοιξε τη γιορτή. Στην περιοχή «Meydan" τα τραγούδια της Sayat-Nova θα μπορούσε να ακουστεί στην Αρμενική και γεωργιανή γλώσσα, όχι μόνο κατά την εκτέλεση από το συγκρότημα "Ksovrelebi», σόλο τραγουδιστές και reciters της Τιφλίδας, αλλά τα σύνολα και καλλιτέχνες, οι οποίοι ήρθαν από διάφορες γωνιές της Αρμενίας και της Γεωργίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Προκαθήμενος της Επισκοπής της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας της Γεωργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαζγκέν Mirzakhanyan παραδοθεί την ευλογία του σε τεράστιο πλήθος, ο ίδιος εξήρε ιδιαίτερα την παρουσία του γεωργιανού πρωθυπουργού για "Vardaton", που απέτισε φόρο τιμής στην μνήμη της Sayat-Nova. Ο Επίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους διοργανωτές - Δήμος Τιφλίδα, το "Hayartun" Κέντρο της Μητρόπολης της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας στη Γεωργία για τη σήμανση μια τέτοια μεγάλη γιορτή "Vardaton" προς τιμήν του Sayat-Nova. Συνεχάρη το κοινό με την ευκαιρία της Εορτής της Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Etchmiadzin, και κάλεσε την Εκκλησία η μόνη δύναμη, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ενώσει τους πιστούς, είτε στην Αρμενία ή στη Διασπορά.

Μετά τον εορτασμό πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που εξέτασε τις εργασίες ανοικοδόμησης που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία. Μια γιορτή των απολαύσεων πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Επισκοπής.

Το παραδοσιακό «Vardaton-2013" με την όμορφη απαγγελίες, χαρούμενα δημοτικά τραγούδια και χορούς έγινε μια μεγάλη γιορτή, το ορόσημο της οποίας υμνούν της φιλίας μεταξύ των λαών. Γεωργιανό μέσα μαζικής ενημέρωσης που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τον εορτασμό της "Vardaton."

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.