Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Eπιθέσεις στον κυβερνοχώρο: ο 2ος μεγαλύτερος φόβος των ΗΠΑ μετά τον ISIS

Όταν το ερευνητικό κέντρο Pew ζήτησε από 2.000 Αμερικανούς να εκτιμήσουν πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους για τις ΗΠΑ, ο νούμερο ένα φόβος τους ήταν –αναμενόμενα – ο ISIS. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι εκφοβιστική: προπαγανδιστικά βίντεο και αιμοσταγείς επιθέσεις με στόχο την εξάπλωση του φόβου και την επίδειξη δύναμης. Έτσι ο ISIS ήταν πρώτος στη λίστα εξωτερικών απειλών και τα προηγούμενα 2 χρόνια, σύμφωνα με το Pew.

Αυτό που ήρθε δεύτερο, όμως, αμέσως μετά τους τζιχαντιστές ήταν η πιθανότητα διαδικτυακού πολέμου μεταξύ χωρών: μια ψηφιακή έφοδος, για παράδειγμα, με στόχο την κλοπή κυβερνητικών πληροφοριών ή μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στο ηλεκτρικό δίκτυο μιας χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν σοβαρότατη απειλή για το 72% των Αμερικανών πολιτών, ξεπερνώντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις επιδημίες, τους πρόσφυγες και την κλιματική αλλαγή και κερδίζοντας τη δεύτερη θέση στον κατάλογο πιθανών απειλών.

Μάλιστα, η περσινή παραβίαση δεδομένων του Γραφείου Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ αύξησε δικαιολογημένα τους φόβους για κυβερνοπόλεμο σε επίπεδο χωρών. Το επεισόδιο κατέληξε σε κλοπή 21 εκατομμυρίων αριθμών κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με μια πληθώρα απορρήτων πληροφοριών – συμπεριλαμβανομένων και 5 εκατομμυρίων αποτυπωμάτων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Κίνα για το περιστατικό. ...


Όσο για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τελευταία έχει κατευθύνει τις προσπάθειές της στο δημόσιο καταλογισμό ευθυνών σε ξένους χάκερ, οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι Αμερικανικές εταιρίες και κυβερνητικούς στόχους. Μέσα σε μια εβδομάδα το Μάρτιο η λίστα του FBI με τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενους ιντερνετικούς εγκληματίες έγινε διπλάσια.

Αυτός ο εκτεταμένος φόβος για κυβερνοεπιθέσεις έχει να εμφανιστεί απο το 2013. Εκείνο το χρόνο οι Αμερικανοί πολίτες για πρώτη φορά τις κατέταξαν στο νούμερο 2 των απειλών, και πάλι μετά από εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ-Κάιντα (ο ISIS είχε μόλις δημιουργηθεί και δεν είχε προλάβει να συγκεντρώσει ακόμη τη διεθνή προσοχή).

Στα χρόνια που μεσολάβησαν οι Αμερικανοί έστρεψαν την προσοχή τους σε πυρηνικές απειλές. Πέρσι ο τίτλος του δεύτερου κινδύνου που φοβούνται πιο πολύ οι Αμερικανοί απονεμήθηκε στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σ΄αυτό έπαιξε ρόλο και η υπερπροβολή του προγράμματος στα μέσα ενημέρωσης, καθώς το Pew έκανε τη δημοσκόπηση το μήνα που το Ιράν μαζί με άλλες έξι παγκόσμιες δυνάμεις υπέγραψε το πλαίσιο που οδήγησε στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Όσο ο ISIS συνεχίζει να διαπράττει και να πυροδοτεί βιαιοπραγίες σε όλο τον κόσμο, θα παραμένει ως φόβος και στο μυαλό των Αμερικανών. Οι υποψήφιοι για την προεδρία αντιδρούν με ξύλινους λόγους, στους οποίους υπόσχονται ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες από τα νύχια των εξτρεμιστών.

Παρ΄ όλα αυτά, η ρητορική τους όσον αφορά στον κυβερνοπόλεμο είναι ανύπαρκτη και οι πλατφόρμες ασφαλείας απο διαδικτυακές επιθέσεις είναι εξαιρετικά αδύναμες. Έχοντας επικεντρωθεί αποκλειστικά στον ISIS, οι υποψήφιοι έχουν αγνοήσει ένα ζήτημα, το οποίο το 94% των πολιτών θεωρεί ύψιστο κίνδυνο.

Πηγή:defenseone.com

Μετάφραση:Φανή Αποσπόρη
========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.