Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Πέρασε ένας χρόνος μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ: Υπενθυμίζουμε ποιοι και ποιες είπαν ΟΧΙ στο τρίτο Μνημόνιο υπηρέτησαν και υπηρετούν ακόμα Θεμελιώδεις αρχές, αντιστάθηκαν στο βόλεμα της καρέκλας και ποιοι και ποιες ενέδωσαν και καταγράφηκαν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας...

Σχετικά: Νέο Mνημόνιο ΙΙΙ - ΣΥΡΙΖΑ> ΦΕΚ 94Α/2015: Το κείμενο του μνημονίου 3 - Το Κείμενο Της Συμφωνίας Της Ελλάδας Με Τους Εταίρους Στο Eurogroup

- 42 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία: 31 ΟΧΙ, 11 ΠΑΡΩΝ, μία απουσία

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ «ΟΧΙ» 
Με 230 ψήφους υπέρ η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει μεγάλες απώλειες.

«ΝΑΙ» ψήφισαν 230 βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ), «ΟΧΙ» ψήφισαν 63 βουλευτές (από Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), ενώ «ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν 5 βουλευτές (από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 31 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 5 βουλευτές ψήφισαν "Παρών". Οι απώλειες δηλαδή για την κυβέρνηση είναι 36.

Στις 15 Ιουλίου σημειώθηκαν 32 «όχι», 6 «παρών» και μία απουσία, ενώ σήμερα 31 «όχι» και 5 «παρών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν "ΌΧΙ" είναι:
Αγλαΐα Κυρίτση, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Βαλαβάνη Νάντια, Στρατούλης Δημήτρης, Ήσυχος Κώστας, Κοδέλας Δημήτρης, Χατζηλάμπρου Βασίλης, Σταθάς Γιάννης, Σκούμας Αθανάσιος, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κώστας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοΐλης Στέφανος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Ιωαννίδης Ηλίας, Ζερδελής Ιωάννης, Πετράκος Αθανάσιος, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκους Στάθης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλης, Δελημήτρος Κωνσταντίνος,Σωτηρίου Ελένη, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος.

«Παρών» ψήφισαν: Βασιλική Λέβα, Διώτη Ηρώ, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Τζήκα - Κωστοπούλου Δανάη, Κασιμάτη Νίνα.
Έκπληξη αποτέλεσε η θετική, αυτή τη φορά, ψήφος του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που την περασμένη εβδομάδα είχε συνταχθεί με το «όχι».

Το στοίχημα για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα ήταν να περιορισθούν οι απώλειες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ενότητα του κόμματος.

Σαφές το ρήγμα

Το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές κάτι που υπογράμμισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Η Όλγα Γεροβασίλη είπε χαρακτηριστικά: «Το ρήγμα στην ΚΟ είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα».

Στο ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, εξήγησε: «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».

Ανάλογη και η σύντομη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά: «Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

Πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» τόνισε. (Πηγή στοιχείων:aegeanews.gr/)

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ψήφισαν :
1) Η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για όλα τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους, ζωοτροφές κ.ά.), η κατάργηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2016 (για τους εφοπλιστές συνεχίζει το αφορολόγητο πετρέλαιο), κάνουν μικρούς και μεσαίους αγρότες να αναστενάζουν, αφού αυξάνεται το κόστος παραγωγής.
Ποιος θα αντέξει; Μόνο ο μεγαλοπαραγωγός, αφού η μεγάλη ιδιοκτησία έχει μικρότερο κόστος παραγωγής συγκριτικά με τους μικροκληρούχους.
Ηδη αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23% στα συσκευασμένα τρόφιμα. Η αύξηση του κόστους παραγωγής για τη νέα σοδειά, θα πυροδοτήσει και νέα αύξηση στην τιμή τροφίμων στη λαϊκή κατανάλωση, δηλαδή στην καθημερινή μπουκιά της οικογένειας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
2) Η άμεση φοροληστεία αυξάνει σταδιακά στο 26% για το 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και με προκαταβολή φόρου από το 55% και στη συνέχεια στο 100%. Παραμένει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στο σπίτι, στο χωράφι, στην αποθήκη, στη στάνη. Ετσι συντρίβεται ο μικρομεσαίος αγρότης και πραγματοποιείται «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης», στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας», όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στον φόρο εισοδήματος.
3) Σήμερα, το 40% περίπου δεν έχει να πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ και στερείται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η εξομοίωση ΟΓΑ με ΙΚΑ και η αύξηση της εισφοράς στο 3πλάσιο, σημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερος αριθμός αγροτικών οικογενειών θα μείνουν ανασφάλιστες. Οποιος έχει λεφτά θα φροντίζει την υγεία του, θα εμβολιάζονται τα παιδιά του, θα έχει φάρμακα και περίθαλψη, έστω και υποβαθμισμένα από τα δημόσια νοσοκομεία. Οποιος δεν έχει, θα πεθαίνει «σαν το σκυλί στ' αμπέλι». Αυτή είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού και με ΣΥΡΙΖΑ!
4) Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και στον αγροτικό τομέα χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μαζεύει εισόδημα από μικρούς και μεσαίους, τους οποίους καταστρέφει, για να το οδηγήσει στους μεγάλους, αυξάνοντας το μέγεθος και τα κέρδη τους. Αυτό συμβαίνει και με το τσίπουρο. Οι βιομήχανοι του τσίπουρου βλέπουν ότι οι άδειες που δίνονται σε μικροπαραγωγούς για να παράγουν μικροποσότητες, τελικά τους αφαιρούν από τα νύχια και τα κέρδη τους περίπου το 40% της κατανάλωσης.
Ετσι προωθούν μέσω ΟΟΣΑ την εξόντωση αυτών των μικρών (περιορισμός παραγωγής με αντιεπιστημονικές και φτηνές δικαιολογίες) για να περάσει αυτό το 40% στα σαγόνια και στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματιών. Αυτός είναι ο καπιταλισμός: συγκέντρωση παραγωγής.
Αλλά και στο παστεριωμένο γάλα, ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης από τον παρασκευαστή σημαίνει χτύπημα στην ελληνική κτηνοτροφία και ειδικά στη βοοτροφία γαλακτοπαραγωγής, όπου είμαστε πάνω από 70% ελλειμματικοί. Το καρτέλ του γάλακτος ήδη όρισε χρονική διάρκεια τις 11 μέρες για να εισάγει φτηνότερο, αυξάνοντας την κερδοφορία του, περιφρονώντας την ανάγκη της λαϊκής κατανάλωσης για προσιτές τιμές και καλή ποιότητα στο γάλα.
Γι' αυτό είναι υποκρισία και κοροϊδία να υποστηρίζει ο κος Τσίπρας ότι με την «απόδοση των κοινοτικών πόρων ...την αυτοοργάνωση των οργανισμών ....ιδιαίτερα για τον ευαίσθητο χώρο της κτηνοτροφίας ...μπορούν να δώσουν μία προοπτική» (πρακτικά Βουλής 14/8/2015). Καλλιεργεί αυταπάτες, αν και 34 χρόνια στην ΕΕ οι κοινοτικοί πόροι δεν έσωσαν από την εκτόπιση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς. Αφού οι κοινοτικοί πόροι δίνονται με στόχο την υλοποίηση μέτρων συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, ξεκληρίζοντας και αυτούς τους μικρομεσαίους που έχουν απομείνει.
Το ίδιο ισχύει και για την κατεψυγμένη ζύμη και τα σημεία πώλησης του ψωμιού, χτυπώντας τους παραδοσιακούς οικογενειακούς φούρνους και την ποιότητα του ψωμιού κ.ά.
5) Διευκολύνονται, απελευθερώνονται και συντομεύονται οι διαδικασίες για κατασχέσεις και με την ενίσχυση των ειρηνοδικείων.
Ετσι, βαθαίνει η φτώχεια στην αγροτιά, που την πνίγουν τα χρέη, και διευκολύνονται δημεύσεις και κατασχέσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αυτή την πολιτική προωθούν η ΚΑΠ της ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, κι ας παριστάνει στη βουλή ο κος Τσίπρας ότι πονάει, λέγοντας ότι «το πιο δύσκολο σημείο της συμφωνίας (μνημόνιο 3) είναι αυτό που αφορά τον αγροτικό κόσμο» (πρακτικά Βουλής 14/8/2015).



==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.