Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Λυσίας, "Υπέρ Αδυνάτου" : Έχεις δίκιο Θεανώ μου! Συγγνώμη που δε σε αποκαλώ με τον τίτλο σου, αλλά σε νιώθω τόσο οικεία.

...δοκεῖ δέ μοι τῆς πενίας τῆς ἐμῆς τὸ μέγεθος ὁ κατήγορος ἂν ἐπιδεῖξαι σαφέστατα μόνος ἀνθρώπων. εἰ γὰρ ἐγὼ κατασταθεὶς χορηγὸς τραγῳδοῖς προκαλεσαίμην αὐτὸν εἰς ἀντίδοσιν, δεκάκις ἂν ἕλοιτο χορηγῆσαι μᾶλλον ἢ ἀντιδοῦναι ἅπαξ. καὶ πῶς οὐ δεινόν ἐστι νῦν μὲν κατηγορεῖν ὡς διὰ πολλὴν εὐπορίαν ἐξ ἴσου δύναμαι συνεῖναι τοῖς πλουσιωτάτοις, εἰ δὲ ὧν ἐγὼ λέγω τύχοι τι γενόμενον, †τοιοῦτον εἶναι† καὶ ἔτι πονηρότερον; (πηγή κειμένου)
Ένα θαυμάσιο, πλην όμως επίκαιρο και κυρίως αφοπλιστικό επιχείρημα, είναι το παραπάνω εδάφιο της απολογίας του "Αδυνάτου". Το Υπέρ Αδυνάτου είναι ρητορικός δικανικός λόγος του Λυσία που γράφτηκε μετά την πτώση των Τριάκοντα Τυράννων (403 π.Χ.)  [›] και εκφωνήθηκε στη Βουλή των Αθηναίων[›] από έναν ανάπηρο πολίτη (αδύνατο) που αγωνίζεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου να υπερασπιστεί το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση,

Τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται να επιδείξουν ένα νέο ήθος και ύφος στη πολιτική και αντ' αυτού πέφτουν σε πολλές αντιφάσεις και ενίοτε σε έπαρση και αλαζονεία.  Το φαινόμενο αυτό άρχισε μετά την μεταστροφή Τσίπρα, με τη γνωστή κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού, προσπαθούν δηλαδή να αιτιολογήσουν σαν τους καλόγερους του Μεσαίωνα. Είναι γνωστό πως στον Μεσαίωνα οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι κι έτσι έλεγαν ότι νήστευαν για να κοροϊδεύουν τον κόσμο πού νήστευε, εδώ απλά προσπαθούν να μας εξαπατούν και να υλοποιούν όλα όσα δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010.

Δεν θα αναφερθώ στα ψέμματα, τις ανακολουθίες και τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε στις "κατρουγκιαλιές" και τις ενδοτικές τους υπογραφές τη πίστη και την αφοσίωση στην "τρόικα" (κουαρτέτο ή θεσμούς ή όπως αλλιώς βαπτίζονται για να μας εξαπατούν) αλλά στην "κυρία με τα γεμιστά":

Αντιγράφω  από το "Βαθύ Κόκκινο": Καυστική, σαρκαστική κι έξυπνη η επιστολή της Ελένης Γερασιμίδου προς την υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Αφορμή οι απαράδεκτες δηλώσεις της Φωτίου για το βοήθημα των 200 ευρώ...

Η δήλωση της υπουργού "Εγώ ισχυρίζομαι ότι όταν βρίσκεσαι σε τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να πας με επιδοματικό χαρακτήρα. Πρέπει να πας με το χαρακτήρα που είχαν οι παροχές που κάναμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή σε είδος. Διότι πρέπει να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ για να καταφέρεις να επιβιώσεις με 200 ευρώ το μήνα. Αν σου δίνουμε όμως 70 ευρώ κάρτα, η οποία είναι προπληρωμένη για τρόφιμα, που τα παίρνεις από οποιοδήποτε μαγαζί, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή αυτό που έχει ανάγκη μια οικογένεια, και σου δίνουμε, εφόσον δεν έχεις σπίτι, 70 ευρώ επιδότηση ενοικίου (…) Δηλαδή μία λογική σε είδος και όχι σε χρήμα. Όταν φτάνεις σε τόσο μικρά επίπεδα επιδοματικά, όπως είναι σήμερα το GMI (σ.σ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) τα 200 ευρώ, οι παροχές σε είδος μπορούν να σε κάνουν να επιβιώσεις. Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν. Γιατί, όπως είπα και πριν, είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα αλλά μπορείς" !!!
Η επιστολή - απάντηση:"Έχεις δίκιο Θεανώ μου! Συγγνώμη που δε σε αποκαλώ με τον τίτλο σου, αλλά σε νιώθω τόσο οικεία. Είσαι μια από μας! Έχεις δίκιο, το βροντοφωνάζω! Αν μας δώσεις 200 ευρώ σε μετρητά θα μας καταστρέψεις. Διότι εγώ που είμαι μαθημένη από πάντα στον καπνιστό σολομό, το ροκφόρ και το μπρι, θα τα ξοδέψω μεμιάς στο ντελικατέσεν της γειτονιάς και θα μείνω και χρεωμένη. Ενώ τα 70 που μου δίνεις για νοίκι καλύπτουν τεράστιο ποσοστό του μισθώματος της χαμοκέλας μου. Τα δε άλλα 70 σε προπληρωμένη κάρτα για ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, φτερούγες κοτόπουλου, μισό κιλό κιμά λάπα, ένα τέταρτο κιλό φέτα προσφοράς, κανά γιαούρτι και γάλα είναι υπεραρκετά για έναν ολόκληρο μήνα! Αλήθεια, με τα 10 που περισσεύουν να πληρώσω ένα μέρος του ΕΝΦΙΑ για το χέρσο που έχω στο χωριό ή να τ’ αφήσω για την ανάκαμψη;
Σε ρωτώ γιατί ανέκαθεν μου έδινες τις καλύτερες λύσεις. Βέβαια, με τα γεμιστά που πρότεινες πέρυσι ξόδεψα κάτι παραπάνω σε ρεύμα και έπαθα και μια δυσκοιλιότητα από το πολύ ρύζι. Γι’ αυτό συγχώρα με λίγο αν σε απασχόλησα. Η δυσκοιλιότητα δημιουργεί απρόβλεπτες αντιδράσεις".
Η ειρωνεία είναι ένας τρόπος απάντησης στον παραλογισμό, και την έπαρση.
Δεν είναι μόνο πρωταθλήτρια στις ατάκες...
Θεανώ Φωτίου: Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο χωρίς διδακτορικό επί χούντας
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έγινε δεκτή ως καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ το 1972 με βάση το καλλιτεχνικό της έργο - Τα επόμενα χρόνια στήριξε κάθε αριστερη πρωτοβουλία κόντρα στις μεταρρρυθμίσεις στην Παιδεία - Σήμερα δεν διστάζει να καθαρίσει φασολάκια ή να κόψει φρούτα ακόμη και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα χρόνο πριν το άρμα μάχης της Χούντας ρίξει την πύλη του Πολυτεχνείου, το 1972, η κα Θεανώ Φωτίου προσελήφθη ως έμμισθη βοηθός στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.
Και, μάλιστα, χωρίς διδακτορικό, καθώς η κα Φωτίου αξιοποίησε τη δυνατότητα που της παρείχε ο νόμος να κριθεί βάσει του αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού της έργου.
Το παράδοξο είναι ότι, ενώ το δικτατορικό καθεστώς δεν ανεχόταν την παραμικρή υπόνοια αριστεροφροσύνης, η κα Θεανώ Φωτίου έγινε δεκτή και της επετράπη να διδάξει τους φοιτητές του Μετσόβιου, παρόλο που είχε διασυνδέσεις με γνωστούς αριστερούς της εποχής και δη από την κοινότητα των αρχιτεκτόνων.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, τουλάχιστον σύμφωνα με το βιογραφικό της, αλλά και βάσει όσων θυμούνται παλαιότεροι συνάδελφοί της, η κα Φωτίου δεν είχε να επιδείξει ένα τόσο θεαματικά πλούσιο έργο ως αρχιτέκτων/μελετήτρια, έτσι ώστε να υπερκαλυφθεί η απουσία του διδακτορικού.
Αλλά ακόμη και το 1980, δηλαδή οκτώ χρόνια μετά από την πρόσληψή της στο ΕΜΠ, όταν πήρε εκπαιδευτική άδεια για να εκπονήσει μια διατριβή στο Παρίσι, και πάλι δεν επέστρεψε με διδακτορικό τίτλο: Διότι το DEA που έλαβε (Diplome d’etudes approfondies), δεν ισοδυναμεί με ντοκτορά -αν και αυτό ήταν αρκετό τότε για την αναγόρευση των πανεπιστημιακών λειτουργών σε ΕΔΠ (Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό).
Παρόλ' αυτά, η κα Φωτίου δίδαξε επί σχεδόν σαράντα χρόνια στο ΕΜΠ και παράλληλα ξεδίπλωσε την πολιτική και συνδικαλιστική της δράση πρωτοστατώντας στη λεγόμενη «αποχουντοποίηση» των ΑΕΙ..." (βλέπε περισσότερα εδώ)
Μετά τα παραπάνω και τις γνωστές ατάκες: Ότι τάχα...
Δεν έγιναν και φοβερές περικοπές στις συντάξεις
«Βλέπω στο δρόμο κόσμο που μου λέει ότι έπαιρνα 920 ευρώ σύνταξη και τώρα εξακολουθώ να παίρνω 920 ή 917 ευρώ» μιλώντας στον Αθήνα 9.84 σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι δεν υπέστησαν καμία «από αυτές τις φοβερές περικοπές που λένε στα μίντια» και ότι «στο τέλος του χρόνου θα μετρήσουν, αν τα λεφτά που έχουν στην τσέπη τους είναι αυτά που λέμε εμείς ή αυτά που λένε τα μέσα ενημέρωσης».
«Εμείς παραλάβαμε μια χώρα μετά από πόλεμο. Ότι δεν βλέπετε ερείπια δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει βγει από τον πόλεμο», κατέληξε η κυρία Φωτίου.
Εμείς θα προτείνουμε στη κυρία υπουργό να προβούμε σε "αντίδοσιν" - Λυσίας, "Υπέρ Αδυνάτου" - [ἀντίδοσις = ανταλλαγή περιουσίας (στην αρχαία Ελλάδα)] και μετά ας δούμε τι χαριτωμένα θα έχει να μας πει.

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.