Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Επικουρικές συντάξεις: Νέα αναδρομική μείωση 50 ευρώ από τις 2 Νοεμβρίου! ("κατρουγκαλιές και σοφιστίες" από απατεώνες πολιτικούς)

Νέες μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις κρύβονται πίσω από τις επιστολές Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους.
Από τις 2 Νοεμβρίου 2016 θα εφαρμοστεί νέα αναδρομική μείωση, της τάξης των 50 ευρώ, στις επικουρικές συντάξεις.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος η προαναγγελία της αναδρομικής μείωσης γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, με τις επιστολές που έστειλε στους συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.300 ευρώ μικτά από κύρια και επικουρική σύνταξη.
Οι μειώσεις στις επικουρικές είχαν φτάσει στο συγκλονιστικό ποσοστό του -53% και τώρα μπαίνει και εξτρά ψαλίδι 50 ευρώ.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως θα υπάρχουν επικουρικές συντάξεις ύψους μόλις 16 ευρώ.

Το πονεμένο γράμμα του Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους


Διαβάστε τι αναφέρει Γ. Κατρούγκαλος με την επιστολή του προς τους συνταξιούχους:
«Δεδομένου ότι η νέα (μειωμένη) επικουρική σύνταξη όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016 έπρεπε να αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου, υπάρχουν αναδρομικές παρακρατήσεις, ίσες με τη διαφορά της νέας από την παλιά επικουρική σύνταξη, για τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα σας κρατείται κάθε μήνα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα σας επικουρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, πράγμα που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις».
Όσοι όμως συνταξιούχοι παίρνουν εως σήμερα πάνω από 500 ευρώ επικουρική θα έχουν μεγαλύτερη αναδρομική μείωση καθώς θα τους γίνεται κράτηση 10%, δηλαδή 60 ευρώ στα 600, 70 ευρώ στα 700 κ.λπ. (Πηγή: Ελεύθερος Τύπος)

----------------
80.000 σημειώματα την ημέρα
Κατρούγκαλος: Αγαπητέ συνταξιούχε... Μαίρη Λαμπαδίτη


Ξεκίνησε η αποστολή των επιστολών του υπουργού στις οποίες θα δικαιολογεί τις κουτσουρεμένες συντάξεις
Άρχισαν από τη Δευτέρα να αποστέλλονται τα ενημερωτικά σημειώματα με την υπογραφή Κατρούγκαλου προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές τους. Στόχος να περιοριστεί η κοινωνική αγανάκτηση των συνταξιούχων που εδώ και τρεις μήνες δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για το πώς προέκυψε το «ψαλίδι» μέσω του επαναυπολογισμού των επικουρικών τους .

Ωστόσο ούτε σ΄αυτό το σημείωμα αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος επαναυπολογισμού. Αντίθετα γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης και να διατηρηθεί «άσβεστη» η ελπίδα ότι πάλι με χρόνια με καιρούς οι συντάξεις θα αυξηθούν.
Η επιστολή αναφέρει ότι η επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές, δεν μειώθηκαν οι κύριες πλην των υψηλών άνω των 2000 ευρώ και έμειναν στο απυρόβλητο οι συνταξιούχοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1300 ευρώ . Σημειώνει ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση το άθροισμα της κύριας και επικουρικής , μετά τη μείωση δε μπορεί να είναι κάτω από 1300 ευρώ.
Στην επιστολή που ακολουθεί , ο συγκεκριμένος συνταξιούχος εμπορουπάλληλος με διαδοχική ασφάλιση είχε ήπια αναπροσαρμογή. Δηλαδή εισέπραττε επικουρική 425,40 ευρώ ,η οποία μειώθηκε στα 397,92. Μείωση 27 ευρώ. Από τον επαναυπολογισμό προέκυψε προσωπική διαφορά 182 ευρώ.

Ωστόσο μετά τη μείωση, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξής του «έπεφτε» κάτω από τα 1300 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, η σύνταξη δεν μειώθηκε περαιτέρω αλλά η διαφορά ύψους 182 ευρώ διατηρήθηκε ως προσωπική διαφορά.
Η αποστολή των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα την ημέρα.


---------------
Ο προϋπολογισμός ενισχύει τις αδικίες σε βάρος των αδυνάτων, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή

Έθεση-κόλαφος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής βασικό συμπέρασμα της οποίας είναι ότι ο προϋπολογισμός ενισχύει την ύφεση.

Το Γραφείο ασκεί σκληρή κριτική για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που δίνει μεγάλο βάρος στην αύξηση των φόρων αντί για τη μείωση των δαπανών, με αποτέλεσμα να θολώνουν οι προοπτικές ανάκαμψης.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση «το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά 78,8 εκατ. εκατ. ευρώ και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά 2,513 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις (και εν γένει οι δημοσιονομι-κές προσαρμογές που βασίζονται κυρίως σε αυξήσεις εσόδων παρά σε μόνιμες περικοπές πρωτογενών δαπανών), δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της. Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης.
«Η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Η απόλυτη πολιτική και οικονομική προτεραιότητα θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να δοθεί στη κατεύθυνση της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της αντιμετώπισης της παραοικονομίας στο πλαίσιο του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος.
Συνολικά στην έκθεση χαρακτηρίζονται «αρκετά αισιόδοξες» οι βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, των επενδύσεων κατά 9,1% και των εξαγωγών κατά 5,3% που αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7% την επόμενη χρονιά.
Αναλυτικά το γραφείο τονίζει μεταξύ άλλων ότι:
Με δεδομένη την εφαρμογή επιπλέον μέτρων από 1/1/2017, (αυξήσεις σε έμμεσους όρους, περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) η προβλεπόμενη αύξηση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης κατά 1,8% κρίνεται επίσης αρκετά αισιόδοξη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το χαμηλό επίπεδο της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος.
Επίσης, η προβλεπόμενη αύξηση των Επενδύσεων κατά 9,1% μπορεί να θεωρηθεί εφικτή λόγω της χαμηλής βάσης του 2016 και εφόσον γίνει ορθή χρήση των ευρωπαϊκών «εργα-λείων» (ΕΣΠΑ, Πακέτο «Γιούνκερ κ.α.), ολοκληρωθούν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις στις υποδομές που συνδέονται με νέες επενδύσεις, αποδώσει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος κ.ά. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές περαιτέρω προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος -πραγματικά- φιλικού για τις επιχειρήσεις, με παρεμβά-σεις για μείωση της γραφειοκρατίας (π.χ. νέο πλαίσιο αδειοδότησης), την εξασφάλιση συνέχειας στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, τη δυνατότητα χρηματοδότησης, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Προϋποθέσεις για επίτευξη των στόχων

Σύμφωνα με την έκθεση η πραγματοποίηση των αισιόδοξων στόχων για ανάκαμψη το 2017 προϋποθέτει πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου (χωρίς τη μαζική δημιουργία νέων), κυβερνητική σταθερότητα και κοινωνική ομαλότητα.
Θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί με μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και κατόπιν συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις συντρέξουν, είναι πιθανό οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσουν ακόμα και αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις, όπως προβλέπει π.χ. το Δ.Ν.Τ (2,8% άνοδος του ΑΕΠ).
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.