Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Τι Είναι «η CETA που Αγαπάει ο Τσίπρας»; - Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ δεν είναι “νεκρή” υποστηρίζει επίτροπος




Ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας ενάντια στην TTIP CETA
Βλέπε σχετικά:
1. http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/search?q=CETA
2. http://tinyurl.com/z3cxbfx




Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της Greenpeace.
.Το πρωί της Τρίτης μια ομάδα ακτιβιστών -με επικεφαλής τον διευθυντή εκστρατειών του ελληνικού παραρτήματος της Greenpeace, Δημήτρη Ιμπραήμ- κρέμασαν ένα πανό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με το μήνυμα «Ο Τσίπρας αγαπά τη CETA». Ένα ακόμα αρκτικόλεξο στην ταραγμένη θάλασσα των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια. Αν και είχα διαβάσει αρκετά για την περιβόητη και αρκούντως τοξική TTIP, ομολογώ πως για την CETA οι γνώσεις μου ήταν περιορισμένες -είχα διαβάσει διαγώνια κάποια ρεπορτάζ στον ξένο και τον ελληνικό Τύπο. Το απόγευμα της Τρίτης επικοινώνησα με τον Δημήτρη Ιμπράημ για να μου εξηγήσει συνοπτικά τι εστί CETA και πόσο αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή μας, εφόσον ψηφιστεί. ...
VICE: H Greenpeace πραγματοποίησε μια διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέρα;Δημήτρη Ιμπραήμ: Η δράση της Greenpeace στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη CETA -τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε και Καναδά- ήρθε να κλιμακώσει μία σειρά ενεργειών της οργάνωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Η 27η Οκτωβρίου είναι μία εξαιρετικά σημαντική ημερομηνία -τότε έχει προγραμματιστεί η συνάντηση κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (σ.σ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αποφασιστεί επίσημα αν τελικά η συνάντηση θα αναβληθεί). Η άρνηση της Βαλλονίας να αποδεχτεί τη CETA, είναι μία σημαντική επιτυχία, αλλά επί της ουσίας μας ανοίγει μόλις ένα μικρό παράθυρο χρόνου για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να πιέσουμε περισσότερες κυβερνήσεις να σταθούν στο πλευρό της Βαλλονίας. Θα πρέπει βέβαια και οι Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία αν αυτή τελικά κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τι ακριβώς είναι η CETA και πόσο μας αφορά;H CETA είναι μία συμφωνία μαμούθ για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, αντίστοιχη με την TTIP μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αντίθετα από ό,τι παρουσιάζεται από τους υποστηρικτές της, η CETA είναι μία υπερσυντηρητική συμφωνία που εκχωρεί τις εξουσίες των εθνικών κυβερνήσεων στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Το βασικό σημείο κριτικής απέναντι στη CETA, όπως και στις TTIP, TPP, TiSA έχει σχέση με το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας που συνεπάγεται. Δύο είναι τα βασικότερα σημεία: Πρώτον, η πενταετής διαπραγμάτευση της CETA ολοκληρώθηκε σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας, με τους Ευρωπαίους και Καναδούς πολίτες να έχουν μηδενική πρόσβαση στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη ούτε και για τους νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών, η πλειονότητα των οποίων ήταν αποκλεισμένη από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεύτερον, το υπερβολικά ευνοϊκό καθεστώς προστασίας στους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που επηρεάζει την κερδοφορία τους. Εν ολίγοις, θα μπορούν να διεκδικήσουν σε ιδιωτικά δικαστήρια αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων -μέσα από αγωγές- παρακάμπτοντας τόσο τα εθνικά δικαστήρια όσο και το ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα.

Μέχρι και το να πεθαίνεις κοστίζει στην Ελλάδα. Δες το βίντεο του VICE:


Συνεπώς αναμένεται να αλλάξει η ζωή μας αν τελικά επιτευχθούν αυτού του τύπου οι Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες... Σχεδόν κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα καθορίζεται όχι από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των πολιτών αλλά από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με βασικό κριτήριο την κερδοφορία τους. Οπότε ναι, θα αλλάξουν πολλά: Από τα εργασιακά δικαιώματα και το συνταξιοδοτικό, μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά αγαθά, ουσιαστικά όλα πλέον θα αποτελούν πεδία, στα οποία οποιαδήποτε επιχείρηση θα καλύπτεται από τη CETA και θα μπορεί να προσφύγει ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό πρακτικά μας οδηγεί στα εξής δύο σενάρια: είτε θα υποχρεώνονται τα κράτη να καταβάλλουν αστρονομικά ποσά ως αποζημιώσεις επειδή νομοθετούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος είτε θα μένουν εγκλωβισμένα στο πλαίσιο που ορίζουν οι επενδυτές και δεν θα νομοθετούν ποτέ επαρκώς υπέρ των πολιτών.
Υπάρχει κίνημα στην Ελλάδα κατά αυτών των Συμφωνιών, γνωρίζει η κοινή γνώμη τι διακυβεύεται;Υπάρχει σαφέστατα κίνημα στην Ελλάδα, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο η κοινή γνώμη να παραμείνει προσηλωμένη στα μείζονα ζητήματα που αφορούν το μέλλον -ακόμα και το εγγύς μέλλον. Την απασχολούν τα καθημερινά προβλήματα και τα απόνερα της οικονομικής κρίσης. Εκεί εντοπίζεται και το σημαντικό έλλειμμα ηγεσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε πως μέχρι σήμερα η TTIP ήταν αυτή που συγκέντρωνε το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία. Σχεδόν 60.000 πολίτες, 38 Δήμοι και δεκάδες φορείς έχουν ήδη εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στις διατλαντικές συμφωνίες.
Ποια είναι η γνώμη σου για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών όσον αφορά τις Συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA, υπάρχουν αντιδράσεις;Η συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος με τη CETA ήταν προδιαγεγραμμένη. Αυτό φάνηκε νωρίς μετά τον Γενάρη του 2015, όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά εγκατέλειπε την σκληρή ρητορική του ενάντια στις συμφωνίες, αν και μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οι διατλαντικές συμφωνίες ήταν αρκετά ψηλά στην ατζέντα τους. Αυτή τη στιγμή η TTIP φαίνεται να είναι κλινικά νεκρή, δεδομένου πως μετά τη διαρροή μεγάλου μέρους της συμφωνίας από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, η κατακραυγή που προκάλεσε ήταν μεγάλη για οποιονδήποτε πολιτικό θέλησε να συσχετιστεί μαζί της. Ένα πιθανό σενάριο είναι η TTIP να επανέλθει, ίσως με νέα ονομασία έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Στη CETA τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Το αν θα υπάρχει ή όχι τελικά συμφωνία, θα ξεκαθαρίσει στο προσεχές διάστημα. Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου στηρίζει τη CETA, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις της Βαλλονίας, έχουν ενταθεί και οι αντιδράσεις από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 100 κορυφαίοι νομικοί από πανεπιστήμια της Ευρώπης τάχθηκαν ενάντια στο ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο (ICS), ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την αναβολή της υπογραφής της CETA, με το σκεπτικό ότι οι περιορισμοί που θέτει στη δυνατότητα των εθνικών κοινοβουλίων να νομοθετήσουν σε θέματα δικαιοδοσίας τους, είναι απαράδεκτοι. Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι με τις διατλαντικές συμφωνίες, ένα είναι σίγουρο. Οι συμφωνίες αυτές θα αλλάξουν τις ζωές μας προς το χειρότερο και αν θέλουμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο μέλλον, τώρα είναι η μόνη ευκαιρία για να το πετύχουμε. (Περισσότερα από το VICE)

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ δεν είναι “νεκρή” υποστηρίζει επίτροπος
Η πολυσυζητημένη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ δεν είναι «νεκρή» και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση η οποία θα αναδειχθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρεμ.

Μια παρόμοια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά θα υπογραφτεί τελικά σήμερα, αφού ξεπεράστηκε η αντίσταση που πρόβαλαν τοπικές κυβερνήσεις του Βελγίου την τελευταία στιγμή, έπειτα από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων.
Ο Πολ Μανιέτ, ο πρωθυπουργός της Βαλονίας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αντίσταση εναντίον της συμφωνίας με τον Καναδά, είπε μιλώντας στην τοπική Βουλή του προχθές Παρασκευή ότι με τις παραχωρήσεις που μπόρεσε να εξασφαλίσει, η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) είναι «νεκρή και θαμμένη».
Η Μάλστρεμ αντέτεινε πως διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Η TTIP δεν είναι νεκρή, αλλά δεν είναι ακόμη συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια τελετή στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη το βελγικό συμπλήρωμα στη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (ΣΟΕΣ) με τον Καναδά. «Οι εκλογές στις ΗΠΑ φυσικά θα οδηγήσουν σε παύση των διαπραγματεύσεων και θα τις ξαναρχίσουμε κατόπιν με τη νέα κυβέρνηση», διαβεβαίωσε η ίδια.
Τόσο η TTIP όσο και η ΣΟΕΣ πυροδότησαν αντιδράσεις και διαδηλώσεις συνδικάτων και οργανώσεων διαμαρτυρίας, που καταγγέλλουν ότι οι συμφωνίες αυτές θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όσον αφορά το περιβάλλον και τους κανόνες δημόσιας υγείας, ενώ θα επιτρέψουν σε μεγάλες επιχειρήσεις να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες είχαν δεσμευθεί να υπογραφεί η TTIP πριν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, αλλά και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πλέον ότι αυτό είναι ανέφικτο. Αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καλέσει οι συνομιλίες να τερματιστούν και να αρχίσουν καινούργιες με περισσότερη διαφάνεια και σαφέστερους στόχους.
Για τη Μάλστρεμ, τα μαθήματα που αντλήθηκαν από τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΟΕΣ θα βοηθήσουν στη διαδικασία για την σύναψη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. «Ορισμένες από τις εμπειρίες και τις διαδικασίες που δοκιμάσαμε στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΟΕΣ θα αντανακλαστούν στις προσπάθειές μας για την TTIP», έκρινε η επίτροπος. (http://mignatiou.com)

Φάκελος TTIP

Σύνδεσμοι

Βίντεο

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.