Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Στο Εκλογοδικείο κρίνεται η νομιμότητα των νόμων μετά το δημοψήφισμα του 2015

Στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) θα συζητηθεί αύριο το απόγευμα η αίτηση του Γιώργου Κόκκα που έχει προσφύγει ατομικά με...
Στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) θα συζητηθεί αύριο το απόγευμα η αίτηση του Γιώργου Κόκκα που έχει προσφύγει ατομικά με την ιδιότητα του δικηγόρου, αλλά και ως εκπροσώπου του κόμματος «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και με την οποία ζητεί να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και είναι σε αντιδιαστολή με το αποτέλεσμα του εν λόγω δημοψηφίσματος.

Η προσφυγή στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και όσων επιτηρούν το ελληνικό Δημόσιο και τάσσεται υπέρ:

1) Του κύρους και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος (5.7.2015) και

2) της θέσης ότι, με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, κανένας μεταγενέστερος νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή δεν μπορεί να αντιτίθενται στην αρνητική απάντηση που εξέφρασε ο ελληνικός λαός, «ασκώντας την λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος».

Πάντως, ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει την απόρριψη της επίμαχης αίτησης ως αόριστης.

Η απόφαση του ΣτΕ για το δημοψήφισμα (3-7-2015 - 16:44 (upd) 2)
Εθελοτυφλούμε αν περιμένουμε ότι θα αποφασίσει το εκλογοδικείο υποστήριξαν οι προσφεύγοντες - Σήμερα δικάζεται η δημοκρατία, είπαν οι δικηγόροι που προσέφυγαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

Στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της νομιμότητας του δημοψηφίσματος.

Η ακροαματική διαδικασία στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ολοκληρώθηκε περίπου στις 13:30 και τα 21 μέλη ξεκίνησαν αμέσως την διάσκεψή τους κεκλεισμένων των θυρών για να λάβουν την απόφασή τους.

Τι προηγήθηκε...
Προηγουμένως οι δικηγόροι οι οποίοι έχουν παρέμβει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος επεσήμαναν ότι το ερώτημα που έχει τεθεί είναι σαφές, ο λαός είναι πλήρως ενημερωμένος και αρμόδιο για να αποφανθεί επί της νομιμότητας του δημοψηφίσματος είναι το εκλογοδικείο και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η πράξη υπουργικού συμβουλίου και το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι απόφαση του στενού κυβερνητικού έργου και δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως χαρακτηριστικά είπαν ότι σήμερα δικάζεται η δημοκρατία και όποια απόφαση εκδοθεί αφορά την ιστορία της Ευρώπης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι είναι απαράδεκτη η αίτηση ακυρώτητας που έχει κατατεθεί καθώς η πράξη υπουργικού συμβουλίου και το διάταγμα είναι κυβερνητική πράξη υψηλότατου, μάλιστα, επιπέδου, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Με τα δύο νομοθετήματα αυτά η κυβέρνηση εκφράζει καθαρά τη βούλησή της η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί δικαστικά. Το μόνο αρμόδιο για να ελέγξει το ζήτημα του δημοψηφίσματος είναι το εκλογοδικείο. Ακόμη οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο προβλεπόμενος και απαιτούμενος χρόνος απαιτήθηκε από την ημέρα δημοσιεύσεως του διατάγματος. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ανακοινώσει την απόφασή της μετά τη διάσκεψη των δικαστών επί της έδρας.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 12:15 με την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Οι 21 σύμβουλοι επικρατείας που εκλήθησαν από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου καλούνται να αποφασίσουν επί της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, πρώην σύμβουλος Επικρατείας.

Σύμφωνα με τους δύο πολίτες οι νομοθετικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Ο δικηγόρος Σπύρος Νικολάου ως συνήγορος του Δημήτρη Μαναού αλλά και ο ίδιος ως προσφεύγων τάχθηκε κατά την αγόρευσή του υπέρ της αντισυνταγματικότητας και μη νομιμότητας της πράξης του υπουργικού συμβουλίου και του Π.Δ. που αποφάσισαν και καθορίζουν τις προϋποθέσεις της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή.

Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου αρμόδιος να επιληφθεί της προσφυγής που έχει καταθέσει μαζί με τον κ. Μαναό είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι το εκλογοδικείο όπως υποστηρίζεται καθώς το εκλογοδικείο θα επιληφθεί και θα αποφασίσει κατόπιν εορτής. «Εθελοτυφλούμε αν πούμε ότι αρμόδιο για να κρίνει τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του δημοψηφίσματος είναι το εκλογοδικείο», τόνισε ο κ. Νικολάου και επισήμανε ότι δεν έχουμε νομοθετική πράξη στην ουσία για το δημοψήφισμα καθώς το Π.Δ. κινείται εκτός συνταγματικών πλαισίων και νομιμότητας, ενώ χαρακτήρισε ανυπόστατο το διάταγμα. Ακόμα επισήμανε ο κ. Νικολάου ότι έχουν αλλάξει τα νομοθετικά δεδομένα και δρώμενα στο νομικό καθεστώς και στην έννοια του δημοψηφίσματος. Δεν ισχύει το πνεύμα του παρελθόντος όταν διεξήχθησαν ανάλογα δημοψηφίσματα, είπε ο κ. Νικολάου.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφανθούν ότι ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματικός, τότε «παγώνει» η διεξαγωγή του και ότι χρήματα έχουν δαπανηθεί (αμοιβές δικαστικών αντιπροσώπων, δαπάνες για τα ψηφοδέλτια, κ.λπ.) πάνε χαμένα.

Αντίθετα, σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί η σχετική προσφυγή τότε η διαδικασία του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή θα προχωρήσει κανονικά.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου