Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

3o MNHMONIO &TTIP - Ποια η Σχέση και ποια τα Μεγάλα ερωτηματικά

Συνέντευξη του Ιστορικού αναλυτή Μάκη Σταύρου στην ΕΡΤ open, για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του 3ου Μνημονίου και της TTIP και το μέλλον που διαγράφεται για ολόκληρη την Ευρώπη, αν πετύχει το πείραμα αυτό στην Ελλάδα.


Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε σήμερα στο Στρασβούργο. 
Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγκάστηκε να μεθοδεύσει την αναβολή της ψηφοφορίας και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένες για την διαβόητη TTIP, τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, που εδώ και δύο χρόνια η Αριστερά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, φορείς και κινήματα πολιτών καταγγέλλουν ως «Δούρειο Ίππο» καταστρατήγησης των εργατικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια συλλογής υπογραφών έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές : 

Μεγάλα ερωτηματικά για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης, διαβάστε το άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου : 

 


Η Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade Investment Partnership – TTIP) βρίσκεται απ' ό,τι όλα δείχνουν στο τελικό στάδιο μετά από πολύχρονες, άκρως απόρρητες και απόλυτα μυστικές, διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Το πρώτο ελπιδοφόρο ρήγμα στην TTIP

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, διαβλέποντας τον κίνδυνο να μην εξασφαλιστεί πλειοψηφία υπέρ της έκθεσης που θα έδινε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – ΕΕ, μεθόδευσε αναβολή της ψηφοφορίας με πρόσχημα το μεγάλο πλήθος τροπολογιών επί της έκθεσης για την TTIP. Επικαλούμενος ...
άρθρο του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ανέπεμψε την αξιολόγηση των τροπολογιών στην αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA) για να διευθετήσει το θέμα των τροπολογιών, διαστρεβλώνοντας μάλιστα και τα σχετικά στοιχεία, αφού υποστήριξε ότι η προτεινόμενες τροπολογίες ήταν 200, ενώ στην πραγματικότητα ήταν περίπου 120.

Ακολούθως, απέσπασε απόφαση της πλειοψηφίας της διάσκεψης των προέδρων για αναβολή όχι μόνο της ψηφοφορίας, αλλά και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη. Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Eυρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, των Πρασίνων και ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες που προκάλεσαν ψηφοφορία για να πραγματοποιηθεί κανονικά η συζήτηση για την TTIP.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε πραγματική μάχη επί της ψηφοφορίας αυτής, αφού ήταν προφανής η αγωνιώδης προσπάθεια του προέδρου Σουλτς να αποφύγει με κάθε τρόπο τη συζήτηση, προκειμένου να μην καταγραφούν αντιθέσεις στην TTIP, και ιδιαίτερα στον μηχανισμό ISDS (Επίλυση Διαφορών Επενδυτή- Κράτους), από ευρωβουλευτές τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τελικά, διαμορφώθηκε οριακή πλειοψηφία 183 Ευρωβουλευτών υπέρ της αναβολής της συζήτησης, έναντι 181 που ψήφισαν να γίνει η συζήτηση και 37 αποχών. Έτσι, την τελευταία στιγμή για 3 μόλις ψήφους, ο Μ. Σουλτς απέφυγε και μια προσωπική ήττα, αφού έχει επενδύσει πολλά στην εξασφάλιση πλειοψηφίας υπέρ του διαβόητου, διατλαντικού «υπερμνημόνιου». Σημειώνεται ότι κατά της αναβολής της συζήτησης που μεθόδευσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ε.Κ. ψήφισαν 41 ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Να σημειωθεί δε, πως ακόμα και ο εισηγητής της Έκθεσης, κ. Lange, δεν ήθελε να πάρει ξεκάθαρη στάση επί του θέματος, επιλέγοντας την αποχή.

Έξω από το Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από φορείς και κινήματα πολιτών κατά της TTIP, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας πολιτών που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές, τις οποίες η Κομισιόν επιμένει να αγνοεί.
Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτές της GUE/NGL, φορώντας μαύρα μπλουζάκια με το σύνθημα “STOP TTIP”, σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα κατά της συμφωνίας.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε για τη σημερινή εξέλιξη: «Σήμερα προκαλέσαμε ένα μικρό ρήγμα στη συμμαχία που προωθεί αυτό το αποκρουστικό “σύνταγμα” των πολυεθνικών. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την επόμενη φορά αυτό το μικρό ρήγμα να το κάνουμε μια σημαντική νίκη των πολιτών της Ευρώπης, της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων». (https://www.thepressproject.gr/article/78037/To-proto-elpidoforo-rigma-stin-TTIP)

To TTIP και οι προβοκάτορες. Του Στέλιου Κούλογλου

Η ηλιθιότητα από την προβοκάτσια, είναι ένα τσιγάρο δρόμος: την αλήθεια, επιβεβαιωμένη από την ιστορία της αριστεράς, ήρθε να θυμίσει ανάρτηση άγνωστης, αλλά υποτίθεται αριστερής ιστοσελίδας, που τι νομίζετε πώς «αποκαλύπτει»: ότι «με ευθύνη 4 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και 2 του ΚΚΕ δεν καταψηφίστηκε η TTIP», μας πληροφορεί ο τίτλος της σχετικής ανάρτησης. Με δεδομένη τη πλούσια δράση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της καταστροφικής ΤΤΙΡ (Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων) η όλη υπόθεση θα ήταν για γέλια και για κλάματα, αν δεν αποκάλυπτε ακριβώς την μικρή απόσταση των ηλίθιων από τους προβοκάτορες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Η εν λόγω ανάρτηση υποστηρίζει ότι στις 10 Ιουνίου η διαβόητη συμφωνία ήταν να καταψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Το ερώτημα πως βρέθηκε τώρα τέτοια προοδευτική πλειοψηφία που να στρέφεται εναντίον της συμφωνίας, η οποία εξυπηρετεί τις μεγάλες πολυεθνικές και υποστηρίζεται από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις πλειοψηφούσες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, του βλάκα δεν του πέρασε από το μυαλό. Η δεν θέλησε καν να το σκεφτεί.
Στην «κρίσιμη λοιπόν αυτή ψηφοφορία» υπήρχαν οι Εφιάλτες, όπως το θέλει η γνήσια ελληνική παράδοση: οι «2 βουλευτές του ΚΚΕ που έκαναν αποχή… ενώ από τους 6 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρόντες ήταν μόνο 2, ο Μανώλης Γλέζος και η Κωνσταντίνα Κούνεβα .. και απουσίαζαν οι υπόλοιποι 4 ευρωβουλευτές δηλαδή οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και Στέλιος Κούλογλου». Μάλιστα οι τελευταίοι, εδώ έχουμε και το ζιζάνιο του ρεπόρτερ,«σύμφωνα με δικές μας έγκυρες πηγές εξαφανίστηκαν στην κυριολεξία για πέντε ώρες!». Ετσι λοιπόν η ΤΤΙΡ δεν καταψηφίστηκε, συνεχίζει το παραμύθι, καθώς υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 183 ευρωβουλευτές, ενώ 181 κατά και 37 απείχαν.
Ποια είναι τώρα η αλήθεια για αυτή τη ψηφοφορία που τόσο μεγάλη βλάβη προκάλεσε στο διεθνές επαναστατικό κίνημα; Κατ” αρχήν, η ψηφοφορία της 10ης Ιουνίου δεν αφορούσε την υπερψήφιση ή όχι της TTIP στη συγκεκριμένη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά ήταν επί της διαδικασίας: αφορούσε την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης γύρω από το θέμα – δηλαδή σε ποιά από τις επόμενες Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητείτο. Η συμφωνία άλλωστε, έχει τόσο μεγάλη σημασία ώστε είναι αδύνατον να συμμετείχαν στη ψηφοφορία oι μισοί περίπου από τους 751 ευρωβουλευτές. Ούτε αυτό πέρασε από το μυαλό του βλάκα; Ούτε καν ξέρει ότι η συμφωνία είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση δεν έχει οριστικοποιηθεί, για να ψηφιστεί;
Tι είχε συμβεί; Επειδή η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι διχασμένη γύρω από το ΤΤΙΡ ακόμη και στο θέμα της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί, ο (Σοσιαλδημοκράτης) πρόεδρος Σούλτς έκανε στις 9 Ιουνίου του 2015 ένα πραξικοπηματάκι: την παραμονή της ψηφοφορίας, στις 22:40 το βράδυ, έστειλε εκτάκτως ειδοποίηση ότι θα γινόταν ψηφοφορία για την αναβολή της συζήτησης για την συμφωνία TTIP (και όχι απόφασης για το περιεχόμενο της, επαναλαμβάνω). Και μάλιστα ενώ οι συνεδριάσεις του Σώματος ξεκινούν στις 9.00 το πρωί, έβαλε την ψηφοφορία στις 8 για να έρθουν μόνο οι δικοί του, τους οποίους ειδοποίησε. Για αυτό, συνολικά, 350 Ευρωβουλευτές έλειπαν από την Ολομέλεια την ώρα της ψηφοφορίας. Αλλοι δεν το είχαν μάθει καν και άλλοι είχαν άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις, από αυτές που κανονίζονται συχνά πριν ξεκινήσουν οι Ολομέλειες στις 9.
Η ψηφοφορία τελείωσε στα γρήγορα στις 8.30. Τι έκαναν επί 5 ώρες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχαν το θάρρος να είναι παρόντες, όπως τουλάχιστον «οι βουλευτές του ΚΚΕ που έκαναν αποχή διευκολύνοντας τα σχέδια Σουλτς», σύμφωνα με το «ρεπορτάζ», αλλά κρύφτηκαν τόσες ώρες; Δεν τους ειδοποίησε κανείς ότι τελείωσε η κρίσιμη ψηφοφορία; Φλέρταραν με τίποτα δεξιές ευρωβουλευτίνες; Τα έπιναν παραδίπλα με την αντίδραση; Η ανάρτηση ελάχιστα μας φωτίζει.
Καλά, όλα αυτά δεν πέρασαν από το μυαλό των συντακτών της ανάρτησης. Αλλά η δράση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμούν από την αρχή της θητείας τους την TTIP; Μια ματιά να ρίξει κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τόσο στο Facebook όσο και στο twitter - διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαρκείς αναρτήσεις και αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ήδη με την εμφάνιση του προβλήματος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο όταν ήταν Ευρωβουλευτής (George Katrougalos at EU Parliament about TTIP), τον Μανώλη Γλέζο (Manolis Glezos at the EU about TTIP), άρθρα από τον Κώστα Χρυσόγονο και την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Προσωπικά έχω μιλήσει σε δεκάδες ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εχω ταξίδέψει στη Βαλένθια για το TTIP, έχω αρθρογραφήσει και με παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο έχω ζητήσει από τους βουλευτές να σκεφτούν τι θα πουν στα παιδιά τους 30 χρόνια μετά, όταν η συμφωνία θα έχει καταστρέψει την Ευρώπη. (Ο Στέλιος Κούλογλου για τις διαπραγματεύσεις της TTIP).
Και οι 6 ευρωβουλευτές έχουμε συμμετέχει σε κινητοποιήσεις, εναντίον του TTΙΡ, έξω από το Κοινοβούλιο στο Στρασβούρο (κεντρική φωτό επάνω ή και μέσα σε αυτό(σε πρώτο πλάνο ο προδότης Δημήτρης Παπαδημούλης, παριστάνοντας ότι είναι κατά της συμφωνίας για να θολώσει τα καθαρά νερά της επανάστασης).
Το πράγμα με τους σταλινικούς του site (για την αριστερά και την κοινωνία τάχα μου) γίνεται ξεκαρδιστικό επειδή η Σοφία Σακοράφα, που ανεξαρτοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συμφωνία του καλοκαιριού, δεν κολλάει στο σχήμα της προδοσίας. Την καλούν λίγο να τους δώσει άμεσα εξηγήσεις. Απολαύστε:
«Oι 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απλά εξαφανίστηκαν και είναι απολύτως βέβαιο πως κάτι πολύ βρόμικο υλοποίησαν (εκείνοι τουλάχιστον οι ευρωβουλευτές που στήριξαν αμέσως μετά και το 3ο Μνημόνιο Τσίπρα). Και εννοούμε τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνο Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου. Αλλά και η στάση της Σοφίας Σακοράφα μας είναι σκοτεινή και απαιτείται να δώσει άμεσες εξηγήσεις για τη στάση της εξαφάνισής της από το ευρωκοινοβούλιο κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για την TTIP.. Θα περιμέναμε κάποια εξήγηση από τη Σοφία Σακοράφα»!! (μην κάνετε έτσι παλικάρια: εμείς εξαφανιστήκαμε κι αυτή μας έψαχνε για να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο).
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παρόμοια άνανδρη και βρόμικη επίθεση δέχθηκε για το ίδιο θέμα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, τον οποίο σύσσωμος ο δεξιός τύπος κατηγόρησε ότι εξ αιτίας του δεν καταψηφίστηκε η συμφωνία TTIP, επειδή δεν πήγε να ψηφίσει είτε από πρόθεση, είτε επειδή κοιμόταν. Αλλά τουλάχιστον αυτό έγινε την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας. Στην Ελλάδα γίνεται μετά από 4 και πλέον μήνες. Τελικώς οι άνθρωποι δεν είναι ούτε σταλινικοί, ούτε προβοκάτορες. Απλώς καθυστερημένοι.
ΥΓ Σε ότι με αφορά, δεν μπόρεσα να πάω στη ψηφοφορία γιατί εκείνο το καιρό, λόγω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, μιλούσα κάθε πρωί στο βρετανικό, ιρλανδικό και βελγικό ραδιόφωνο, υπερασπιζόμενος τα δίκαια της χώρας. Έστειλα όμως τότε διευκρίνιση (που λογίζεται ως ψήφος) στην οποία δήλωνα ότι, αν ήμουν παρών, θα ψήφιζα εναντίον της πρότασης Σουλτς. (εδώ τα επίσημα πρακτικά) Το αναφέρω στο τέλος του άρθρου, γιατί καθόλου δεν μειώνει την στάση των άλλων συναδέλφων που δεν μπόρεσαν, λόγω του μινι-πραξικοπήματος του Σούλτς, να ψηφίσουν. Απλώς δείχνει το επίπεδο των «ρεπόρτερ» που ανακάλυψαν ότι εξαφανιστήκαμε.
Τέλος, στη μοναδική επί της ουσίας ψηφοφορία που έγινε ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο του 2015, η TTIP ψηφίστηκε από την πλειοψηφία (436 υπέρ, 241 κατά, 32 αποχές) όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Ολοι οι «σκοτεινοί», «εξαφανισμένοι» κλπ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά, σύμφωνα με τα πρακτικά. Πάντως ούτε αυτή, η μοναδική επί της ουσίας, ψηφοφορία δεν ήταν η τελική στη μάχη εναντίον του TTIP που πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.
Διαβάστε και την προπαγανδιστική άποψη της European Commission

Σχετικά με την TTIP - βασικά στοιχεία, οφέλη, προβληματισμοί


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου