Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Χωρίς το χαρισματικό άρθρο 86 στη Ρωσία, συνελήφθη για δωροδοκία ο υπουργός Οικονομίας (τα ακούς συνέλληνα;)


Για τα ελληνικά δεδομένα της ατιμωρησίας των πολιτικών φαίνεται σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ότι "οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια για να δώσει μια θετική εκτίμηση στην εξαγορά από την πετρελαιοπαραγωγό Rosneft του 50% των μετοχών της Bashneft, του ίδιου κλάδου, σύμφωνα με την Επιτροπή Ερευνών της χώρας στη Μόσχα."

Μας έχουν παραμυθιάσει κατά καιρούς οι κοινοβουλευτικοί πολιτικοί με αυτό το "κατάπτυστο" Αρθρο 86: (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο) (για υπουργούς και  'Αρθρο 62: (Ακαταδίωκτο των βουλευτών) για βολευτές) που  τάχα παραπέμπονται με τις γνωστές .συναδελφικές διαδικασίες. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, μόνο τα στελέχη της Χ.Α. έχουν παραπεμφθεί και εκτός ολίγων περιπτώσεων του αυτοονομαζόμενου "δημοκρατικού τόξου".

Σε άρθρο του (22.06.2008 στην "Καθημερινή") ο πρώην υπουργός της Ν.Δ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εξηγεί γιατί είναι απαράδεκτο αυτό το άρθρο:

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προβλέπουν ειδική διαδικασία για τα διαπραττόμενα από τους υπουργούς αδικήματα. Και τούτο διότι γίνεται διεθνώς δεκτό ότι, πρώτον, δεν θα πρέπει να αιωρούνται επί μακρόν κατηγορίες κατά υπουργών για υποθέσεις που αναφέρονται στην άσκηση των καθηκόντων τους και, δεύτερον, οι κατά υπουργών κατηγορίες πρέπει να εξετάζονται από δικαστές ανώτερης βαθμίδας.
Στη χώρα μας η ποινική ευθύνη των υπουργών ρυθμίζεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος και του εκδοθέντα κατ' επιταγήν του σχετικού νόμου (Ν. 3126/2003).
Η ρύθμιση αυτή, η οποία αποτελεί βελτίωση των προηγούμενων ρυθμίσεων προτάθηκε από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ), απέχει όμως παρασάγγας από το να είναι ηθικά αποδεκτή.
Η ρύθμιση είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη. Για δύο βασικούς λόγους, πρώτον, γιατί θεσμοθετείται μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία και, δεύτερον, γιατί καθιερώνεται συντομότατη παραγραφή.
Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής: χρειάζεται να αποφασίσει το Κοινοβούλιο δύο φορές, με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη. Την πρώτη φορά, για να συσταθεί η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τη δεύτερη, όταν το πόρισμα της επιτροπής αυτής εισαχθεί στην Ολομέλεια, η οποία τελικά αποφασίζει για την άσκηση ή μη διώξεως.
Είναι προφανές ωστόσο ότι αν ο «εγκαλούμενος» υπουργός ανήκει στο κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε η λήψη αποφάσεως της Βουλής, τόσο για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση όσο και την τελική κρίση για τη δίωξη, καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
Το πλέον όμως σκανδαλώδες είναι το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 86Σ, σύμφωνα με το οποίο «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της (να συστήσει δηλαδή επιτροπή και να ασκήσει δίωξη) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος». Με τη διάταξη αυτή η ατιμωρησία καθίσταται σχεδόν βεβαία για τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την τελευταία σύνοδο της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου εφόσον το ίδιο κόμμα κερδίζει τις εκλογές. Η προθεσμία αυτή είναι προφανές ότι είναι ασφυκτική και οδηγεί στην εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων μέσα σε ελάχιστα χρόνια από την τέλεσή τους. Ουσιαστικά δηλαδή οδηγεί στην ατιμωρησία του υπουργού.
Εν κατακλείδι οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα παραβιάζουν κάθε έννοια ισότητας και δικαίου και αντίκεινται στην ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, το οποίο δεν ανέχεται την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων. Και ακόμη προσβάλλουν και εκθέτουν ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο διότι δημιουργείται -και ευλόγως- η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι θεσπίστηκαν για να καλύπτουν «αμαρτίες».
Λυπάμαι διότι ούτε στην πρόσφατη πρόταση αναθεωρήσεως του Συντάγματος την οποία κατέθεσε η Ν.Δ. δεν περιελήφθη το άρθρο 86.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη - Έχουμε γράψει αρκετά και δεν επανερχόμαστε.

Οι ρωσικές λοιπόν αρχές συνέλαβαν τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια για να δώσει μια θετική εκτίμηση στην εξαγορά από την πετρελαιοπαραγωγό Rosneft του 50% των μετοχών της Bashneft, του ίδιου κλάδου, σύμφωνα με την Επιτροπή Ερευνών της χώρας στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας, η έρευνα αφορά «την παραλαβή από τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ στις 14 Νοεμβρίου 2015, 2 εκατομμύρια δολάρια για την θετική εκτίμηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, η οποία επέτρεψε στην Rosneft να αγοράσει το 50% των μετοχών της Bashneft».

Η Επιτροπή, που υπάγεται άμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σύντομα. «Ο Ουλουκάγιεφ ετέθη υπό κράτηση τη νύχτα, αμέσως μετά από την ανάκρισή του», είπε μέλος της Επιτροπής στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιο υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Δμίτρι Πέσκοφ είπε στο πρακτορείο TASS ότι η «αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία» ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο ένα δικαστήριο είναι ικανό να αποφανθεί οτιδήποτε»

Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δισ. δολάρια/4,64 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή.

Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Η Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους. Ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας παρακολουθούσε τον υπουργό για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.

Χρησιμοποιήθηκε η πηγή της πληροφορίας από το skai.gr/news/

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

=======================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.