Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ο Τραμπ μια ανάσα από τη νίκη και δύο από τη πάταξη κατά του κατεστημένου

Μετά από ένα ολονύκτιο εκλογικό θρίλερ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι θα γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Διαψεύστηκαν όλα προγνωστικά που προέβλεπαν επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον

Οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζουν για τον εκλεκτό τους υποψήφιο
Δραματική ανατροπή σημειώθηκε στις αμερικανικές εκλογές με τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι πολύ κοντά στη νίκη. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρχε ένα θρίλερ, καθώς σε αρκετές καθοριστικές πολιτείες η διαφορά ήταν οριακή, αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε σε όλες σχεδόν τις αμφίρροπες πολιτείες και μέχρι στιγμής έχει 267 εκλέκτορες έναντι 215 της Χίλαρι Κλίντον.

Μεγάλη συμμετοχή των ισπανόφωνων...

Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη συμμετοχή των ισπανόφωνων, μια δημογραφική ομάδα η οποία, μετά τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατα των Μεξικάνων, ψήφισε υπέρ της δημοκρατικής αντιπάλου του, αλλά προφανώς όχι στον βαθμό που ανέμεναν πολλοί.

Ο Τραμπ κέρδισε το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Λουϊζιάνα, τη Μοντάνα, το Τέξας, το Άρκανσο, το Κάνσας, τη Νεμπράσκα, τη Βόρεια και Νότια Ντακότα, τη Νότια Καρολίνα, την Αλαμπάμα, το Κεντάκι, την Ιντιάνα, την Οκλαχόμα, τη Δυτική Βιρτζίνια, το Μισισίπι, το Τενεσί, το Άινταχο, τη Γιούτα, την Αιόβα, την Αριζόνα και την Αλάσκα.
Έως τώρα η Κλίντον έχει κερδίσει την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, το Ντέλαγουερ, το Ιλινόις, το ΝιούΤζέρσεϊ, το Ροντ Άιλαντ, το Βερμόντ, τη Χαβάη, την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπως και την πόλη της Ουάσιγκτον....


Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον DW

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε:
 «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί».
Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.
 Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (…) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».
Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.