Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Χιλιάδες συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές Κατρούγκαλου στο κέντρο της Αθήνας: «Nτροπή και φτου σας παίρνετε τη σύνταξη του παππού σας»


«Nτροπή και φτου σας παίρνετε τη σύνταξη του παππού σας»

Απάντηση στους δρόμους με μέγα πλήθος για το νέο… κόφτη στην τρίτη ηλικία.
Χιλιάδες συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Πέμπτης (3/11) και έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου με σκοπό να… επιστρέψουν στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο τις επαίσχυντες, όπως υπογραμμίζουν, επιστολές, τις οποίες έλαβαν μετά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους.

Η συγκέντρωση των συνταξιούχων ξεκίνησε στην πλατεία Κοτζιά από τις 10:00 και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία έως το υπουργείο Εργασίας. «Nτροπή και φτου σας παίρνετε τη σύνταξη του παππού σας...», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα πλακάτ που υψώθηκαν και δείχνει την οργή, που επικρατεί στον κόσμο.

Έξω από το υπουργείο, μάλιστα, οι συνταξιούχοι έβαλαν φωτιά στις επιστολές που είχαν λάβει από το υπουργείο Εργασίας, ακολουθώντας το παράδειγμα των Θεσσαλονικιών, οι οποίοι έκαναν την Τετάρτη (2/11) ακριβώς την ίδια συμβολική πράξη όταν δεν έγιναν δεκτοί από κάποιον υπεύθυνο στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Πάντως και στην πρωτεύουσα υπήρξε το ίδιο αίτημα, οι συνταξιούχοι επιθυμούσαν να συναντήσουν τον ίδιο το Γιώργο Κατρούγκαλο να τους μιλήσει κατ’ ιδίαν, αλλά κάτι που δεν έγινε δεκτό.

«Nτροπή και γεια σας παίρνετε τη σύνταξη τη γιαγιά σας»

Στον παραλήπτη τους Γιώργο Κατρούγκαλο, επιστρέφουν σήμερα τις επιστολές, που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας μετά από τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Μας ζητούν μέσα από αυτήν την επιστολή να τους ευχαριστήσουμε κιόλας», σημειώνει ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης , συμπληρώνοντας ότι «οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 82%, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 45%, τα δώρα αποτελούν πλέον παρελθόν ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Στα παραπάνω προστίθενται οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία, στα Φάρμακα, στις εξετάσεις».

Από χθες, 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι και με την παρακράτηση των αναδρομικών καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές αυτών των συνταξιούχων ανέρχεται στο 20%, όμως σε ορισμένα ταμεία και ομάδες συνταξιούχων το «τσεκούρωμα» έφτασε και ξεπέρασε το 50%.

Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη παρακράτηση έχει οριστεί στο ποσό των 50 ευρώ, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η περικοπή στην επικουρική σύνταξη του συνταξιούχου ήταν μεγάλη ,το τελικό ποσό που απομένει είναι λίγο πάνω από 50 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το εκκαθαριστικό σημείωμα που ακολουθεί στο οποίο φαίνεται ότι ο δικαιούχος επικουρικής από το ΕΤΕΑΜ, μετά τον επαναυπολογισμό λαμβάνει σύνταξη 144,68 ευρώ από 511,20 που έπαιρνε πριν από τις μνημονιακές μειώσεις. Όμως λόγω των αναδρομικών κρατήσεων, το Νοέμβριο και για πολλούς μήνες ακόμα θα πάρει σύνταξη μόνο 71,50 ευρώ.

Δραματικότερη είναι η κατάσταση στα χαμηλότερα ποσά συντάξεων που ψαλιδίστηκαν κατά 50%.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΕΤΕΑΜ μετά την αναπροσαρμογή , παίρνει 94,27 μικτά από 190 που ελάμβανε . Το καθαρό ποσό που εισπράττει είναι 78,85. Με την παρακράτηση των αναδρομικών το μήνα Νοέμβριο και για 4,5 μήνες ακόμη θα εισπράττει 34,75 ευρώ.

Από τους χαμένους, οι περισσότεροι – το 47,78% ή οι 118.779 – έχασαν από 100 ως 200 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από το τα τ. Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΕΤΕ, μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ, ΚΕΑΝ. Αμέσως μετά ακολουθούν όσοι έχασαν 50 - 100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676 (21,19%). (madata)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου