Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ποιός πήρε το 1 εκατ. ευρώ από την επικήρυξη της Πόλας Ρούπα;

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που οδήγησε τις αρχές στην Πόλα Ρούπα εμφανίστηκε ή συνελήφθη προ τριών εβδομάδων.
Τα στοιχεία όμως που δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις στους δημοσιογράφους είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας, καθώς η αστυνομία έχει κάθε λόγο να δίνει παραπλανητικές πληροφορίες για να μην φανεί ποιος όντως οδήγησε στη σύλληψη του επικηρυχθέντα.
Θα φανεί φυσικά όταν ο άνθρωπος αυτός αλλάξει τρόπο ζωής, γιατί ένα εκατομμύριο ευρώ έστω και σε δόσεις αλλάζει πολλά στη ζωή του ατόμου….

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής «οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη της χάρη σε μαρτυρία πληροφοριοδότη, που πέρασε το κατώφλι της ΓΑΔΑ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και παρείχε κρίσιμα στοιχεία για τις κινήσεις της καταζητούμενης, λαμβάνοντας εγγυήσεις για την εκταμίευση του ποσού της επικήρυξης».
Η Πολα Ρούπα πάντως ζούσε στο σπίτι όπου συνελήφθη χτες τα χαράματα, πάνω απ ένα χρόνο και κανείς σε αυτό το διάστημα δεν την είχε αναγνωρίσει, καθώς είχε αλλάξει εντυπωσιακά την εμφάνισή της -λεπτή και με αγορίστικα κοντά, καστανά μαλλιά.
Το σπίτι και η Ρούπα παρακολουθούνταν -σύμφωνα με αυτό το σενάριο- από τριών εβδομάδων, ώστε οι αστυνομικοί να εντοπίσουν και άλλα άτομα του χώρου. Εντούτοις και αυτή η πληροφορία μπορεί να δόθηκε στους δημοσιογράφους παραπλανητικά για να μην καταδειχθεί ο πραγματικός πληροφοριοδότης -να δημιουργηθεί δηλαδή η εντύπωση πως όσα γνωρίζουν στην αστυνομία για τη Ρούπα και για κρησφύγετα ή άλλα ενεχόμενα άτομα  προέκυψαν από την παρακολούθηση και όχι από στοιχεία του πληροφοριοδότη.
Εκτός της Ρούπα χτες  συνελήφθη και μια 25χρονη που φέρεται να την υπέθαλπε  Η κοπέλα δεν είχε διασυνδέσεις από όσο γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ. με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και ίσως να εκτελούσε απλώς χρέη babysitter, κρατώντας τον 6χρονο γιο της Ρούπα όταν εκείνη έλειπε από το σπίτι. Ομως άλλες πληροφορίες την φέρουν ως «κατηγορουμένη και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»
Τρίτο άτομο που έχει συλληφθεί ή φέρεται να έχει συλληφθεί είναι ένας άνδρας που εμπλέκεται σε ένοπλες ληστείες και που –κατά πληροφορίες–  συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη. Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και μια χειροβομβίδα. Πρόκειται για άτομο με σχέσεις στον αντιεξουσιαστικό αλλά και στον ποινικό χώρο -είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή Μυλωνά, που είχε οργανωθεί από τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έφερε στο φως στοιχεία και για πιθανή συμμετοχή του στην ένοπλη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα, μαζί με τη Ρούπα. Η αστυνομία, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες της Καθημερινής δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν το πρόσωπο κλειδί, η παρακολούθηση (ή οι πληροφορίες του οποίου μετά τη σύλληψη) οδήγησαν στα ίχνη της Ρούπα.
Το πιθανότερο από όλα είναι οι πληροφορίες αυτές να διοχετεύονται σκόπιμα γιατί το άτομο  που θα πάρει το 1 εκατομμύριο ευρώ (αν βεβαίως αληθεύει ότι δόθηκαν πληροφορίες από άτομο με κίνητρο την επικήρυξη) διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και ο λόγος είναι απλός: αν οι πληροφοριοδότες αποκομίσουν την εντύπωση ότι κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, θα πάψουν να δίνουν πληροφορίες ακόμα και με κίνητρο ένα εκατομμύριο ευρώ. Κατά συνέπεια διεθνώς, αλλά φυσικά και στην Ελλάδα, είναι πολύ πιο πιθανό η αστυνομία να δίνει παραπλανητικές πληροφορίες που απομακρύνουν κάθε υποψία από τον πραγματικό πληροφοριοδότη παρά πραγματικά στοιχεία. Ποιο θα ήταν εξάλλου το κίνητρο ενός αστυνομικού να δώσει σε δημοσιογράφο στοιχεία για τον πληροφοριοδότη; Ρισκάρει όχι μόνον τα του πληροφοριοδότη, αλλά και τη δική του σταδιοδρομία, με αντάλλαγμα δημόσιες σχέσεις με τον τύπο, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι αμφίβολης απόδοσης ως  «επένδυση».
Πολλοί θεωρούν ότι οι διαρροές ή πληροφορίες στον αντιεξουσιαστικό χώρο άρχισαν όταν οι ομάδες αυτές «έκαναν άνοιγμα» σε κοινούς ποινικούς, εκεί όπου το ένα εκατομμύριο ή και οι 50.000 ευρώ έχουν πολύ διαφορετική αποτίμηση σε σύγκριση με πολιτικοποιημένα άτομα. Αλλοι εκτιμούν ότι και οι πολιτικοποιημένοι γίνονται ευάλωτοι στο χρήμα και ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από τους ποινικούς.
Τρίτο σενάριο είναι να μη συνέβη τίποτα από αυτά και η ασφάλεια απλώς να κατάφερε να διεισδύσει στο χώρο, εντάσσοντας δικούς της ανθρώπους στους αντεξουσιαστές και ένας από αυτούς να χώθηκε στον κεντρικό  πυρήνα απλώς για το μισθό του ως δημόσιος υπάλληλος -να έμαθε εν ολίγοις για την Πόλα Ρούπα από άτομο του χώρου. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο μπορεί και να στρατολογήθηκε κοινός ποινικός με αντάλλαγμα όχι το ένα εκατομμύριο, αλλά να του σβηστούν ποινές και να γλιτώσει τη φυλακή.
Τα σενάρια με δυο λόγια είναι πάνω ένα εκατομμύριο…..

https://www.presspublica.gr/epikirixi-pola-roupa/

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.