Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Το μάθαταν τι έγινε τούτη την εβδομάδα; - τρια παιδιά ζουρλάθηκαν και περπατάν στους δρόμους...

Σχετικό: Μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών - Οι πλούσιοι και οι φτωχοί της βουλής - Τα παράξενα στα πόθεν έσχες (Video)

Το μάθαταν τι έγινε τούτη την εβδομάδα,

κοιμάται η Λένη μοναχή, όξω στο μπαλκονάκι,

και το πρωί σηκώνεται βαριά από τον ύπνο,

βρίσκει τα στήθια τ'ς ανοιχτά και τσαλαπατημένα,

κι αυτή τελάλη έβαλε σ' όλους τους μαχαλάδες,

τ' ακούτε εσείς οι όμορφες, κι εσείς οι μαυρομάτες,

το μάη κρασί μην πίνετε κι όξω μην κοιμηθείτε..."Τ' αρμέξανε τα πρόβατα, τ' αρμέξανε τα γίδια, βλάχα 'μ με τα στολίδια..

Το πήξανε και το τυρί, σε μια παλιοκαρδάρα, παλιά μου φιλενάδα..

Σια που βοσκάς τα πρόβατα και φέρνουν τόσο γάλα, παλιά μου φιλενάδα..

Πέρα στα δέντρα τα δασιά και στα δασιά πλατάνια και φέρνουν τόσο γάλα..

Ροβόλατα, ροβόλατα, βλαχούλα μου, τα πρόβατα.."
Πικρός λόγω της αύξησης φόρου ο καφές - Στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου η επιβάρυνση από το νέο τέλος 5% στην τηλεφωνία - Έως και 36,36%. επιπλέον φόρο θα πληρώσουν όσοι εισπράττουν ενοίκια - Έρχεται και η αύξηση στα τσιγάρα

«Η ζωή τραβά την ανηφόρα» και το 2017, αφού στη βαριά κληρονομιά των 12 δισ. σε νέα χρέη που φόρτωσε όλους τους Έλληνες η εφορία το 2016 (έφτασαν στα 95 δισ. έως τον Νοέμβριο και η καταμέτρηση ακόμα συνεχίζεται), έρχονται από την 1η του μηνός να προστεθούν και όλα τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ -σαν να μπαίνει δηλαδή ένας νέος... ΕΝΦΙΑ στη ζωή μας.

Ήδη στα βενζινάδικα η τιμή της αμόλυβδης «γράφει» 1,5 ευρώ το λίτρο και 1,2 ευρώ το ντίζελ. Και αυτό χωρίς να έχουν φανεί ακόμα οι ανατιμήσεις από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων, λόγω της συμφωνίας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περιορισμό της παραγωγής που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό αύξηση 20% των διεθνών τιμών, από τα 42,96 δολάρια σε 50,64 δολάρια το βαρέλι, την στιγμή που το δολάριο ανατιμάται και έναντι του ευρώ. Με άλλα λόγια, η ευνοϊκή συγκυρία που οδήγησε το πετρέλαιο από τα 100 δολάρια το 2014 σε 50 το 2015 και σε 42 το 2016 είναι πια παρελθόν, σε μια στιγμή όπου οι φόροι καυσίμων αυξάνονται και το επίδομα πετρελαίου εξανεμίζεται.

Η αύξηση στα καύσιμα όμως βάζει «μπουρλότο» και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή στα πάντα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που όλες οι κυβερνήσεις απέφευγαν «να παίξουν με τη φωτιά», δηλαδή να αυξήσουν τους φόρους στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται κυρίως για τις επαγγελματικές μεταφορές (προϊόντα, συγκοινωνίες κλπ), σε αντίθεση με την βενζίνη που χρησιμοποιείται στα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα των πολιτών.

Ακόμα δεν έχουν φανεί όμως οι αυξήσεις στα τσιγάρα, καθώς η αγορά και οι καταναλωτές «στόκαραν» προϊόντα με χαμηλότερο φόρο του 2016. Όταν τα αποθέματα αυτά εξαντληθούν θα φανεί η πραγματική επίπτωση για τον κρατικό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ακριβότερος έως 4 ευρώ το κιλό θα είναι πλέον και ο καφές καθώς ούτε το ρόφημα αυτό δεν γλίτωσε από το τσουνάμι των φόρων. Συγκεκριμένα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αναμένεται να αυξήσει κατά 10%-20% και την λιανική τιμή του καφέ.
 Τον Φεβρουάριο θα δουν επίσης οι πολίτες φουσκωμένους και τους λογαριασμούς τηλεφωνίας καθώς πλέον έχει επιβληθεί τέλο 5% επί του ύψους του λογαριασμού.

Πέραν από το «τσουνάμι» των νέων φόρων όμως που ήδη ξεκίνησε, έρχονται και άλλες μεγάλες αυξήσεις άμεσων φόρων, που θα φανούν από τον Απρίλιο κυρίως και μετά.

Αναλυτικότερα, ο χάρτης των επιβαρύνσεων ανά επαγγελματική ομάδα έχει ως εξής:

Πρώτοι θα νιώσουν τη «γλύκα» των νέων μέτρων οι μισθωτοί με εισοδήματα από «μπλοκάκι». Για τα έσοδα αυτά δεν θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών, αφού αυτή θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς. Επιπλέον τα εισοδήματα από το «μπλοκάκι» θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Για το επιπλέον ποσό θα πληρώνουν πλέον και ασφαλιστικές εισφορές και οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) οι οποίοι απαλλάσσονταν.
Με την άθροιση των εισοδημάτων, όσοι βγάζουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. θα υποστούν και την νέα ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Ωστόσο οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν όταν υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση πως θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις φετινές αποδοχές τους. Και αυτό, γιατί η εκκαθάριση θα γίνει με τα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του 2016. Μάλιστα η μηνιαία παρακράτηση φόρου κατά του 2016 υπολογίστηκε σωστά μόνον στους τελευταίους 7 μήνες μήνες του έτους, ενώ για τους πρώτους 5 μήνες (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) υπολογίστηκε με το παλαιό αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες. Αυτό σημαίνει ότι μόλις εκδοθεί η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα κληθούν να καταβάλουν και επιπλέον πρόσθετους φόρους, για τους 5 πρώτους μήνες του 2016.

Μεγάλο θα είναι το χτύπημα και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και θα δουν τον λογαριασμό της εφορίας να εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%.

Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα δηλαδή:

• Αύξηση φόρου από 11% σε 15% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος που αποκτά εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ ενώ φέτος πληρώνει φόρο 1.100 ευρώ, το 2017 ο φόρος αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 400 ευρώ.

• Αύξηση φόρου από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

• Αύξηση φόρου από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

Μάλιστα όσοι έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης και συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως και 10%.

Αντιμέτωποι με το χάος όμως βρίσκονται πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές τους αυξάνονται (άγνωστο ακόμα πώς και πόσο ακριβώς) τα φετινά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2017 θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς, αλλά χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο όριο, την έκπτωση φόρου δηλαδή που μειώθηκε ήδη για όλους εκτός από τους πολύτεκνους.

Ούτε οι αγρότες μένουν όμως αλώβητοι. Ήδη εξαιρέθηκαν από το ευνοϊκό καθεστώς όσοι έχουν άλλα εισοδήματα. Η αυτοτελής φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και στο εξής ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος διαμορφούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων και κλίμακα φορολόγησης με περισσότερους του ενός συντελεστές φόρου. Θα φορολογηθούν έτσι με κλίμακα φόρου 22% - 45%. Αν δηλώσουν όμως ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα υποστούν και την νέα, αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Παράλληλα, οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου, η οποία αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου. Καθώς για αυτούς δεν διενεργήθηκε παρακράτηση, η «κρυάδα» του 2017 θα τους προκύψει «μαζεμένη» όταν εκδοθούν τα πρώτα εκκαθαριστικά τους.

τρια παιδιά ζουρλάθηκαν και περπατάν στους δρόμους,
σέρνουν ψωμί για τα σκυλιά, κρασί για τους γερόντους,
σέρνουν κι αγάπης βότανο:Ποιοι βουλευτές κερδίζουν τα περισσότερα στην Ευρώπη –Δεύτερη η Ελλάδα!

Ποιοι είναι οι καλύτερα αμοιβόμενοι βουλευτές στην Ευρώπη; Μετά από αίτημα των αναγνωστών του, το ιρλανδικό σάιτ thejournal.ie αποφάσισε να ερευνήσει τον μισθό τους σε όλη την ήπειρο και να συγκρίνει τα μεγέθη.
Επειδή ήταν δύσκολο να ανακαλυφθούν συνολικά τα εισοδήματα των πολιτικών και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν, η μελέτη επικεντρώνεται στα μικτά που κερδίζουν από τον επίσημο, ετήσιο μισθό τους. Οι διαφορές κόβουν την ανάσα.
Τρεις χώρες ξεπερνούν το πλαφόν των 100.000 ευρώ μικτά, ετησίως, για τους βουλευτές τους:
  • Ιταλία -125.220 ευρώ το χρόνο
  • Αυστρία -121.608 ευρώ το χρόνο
  • Γερμανία -108.984 ευρώ το χρόνο
  • Γαλλία -85.713 ευρώ το χρόνο
Η διαφορά με χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ είναι ιλιγγιώδης.
  • Ρουμανία, Βουλγαρία -20.000 ευρώ το χρόνο
Δείτε τον χάρτη πόσα παίρνουν οι πολιτικοί σε κάθε χώρα της Ευρώπης:
Ωστόσο, όπως σημειώνει το ιρλνδικό σάιτ, οι ευρωπαϊκές χώρες διαφέρουν και ως προς το γενικό οικονομικό τους πλαίσιο. Για να αποκτήσει κάποιος μια σωστή ιδέα για τον μισθό των βουλευτών  θα πρέπει να το συγκρίνει με το εισόδημα των πολιτών, δηλαδή με το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Επομένως, στην Ιταλία, το εισόδημα ενός βουλευτή ισοδυναμεί με τέσσερις φορές το ΑΕΠ ανά κάτοικο (29.000 ευρώ το χρόνο).
Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, σημειώνει το ιρλανδικό σάιτ. Ενας βουλευτής στην Ελλάδα κερδίζει 61.620 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, δηλαδή τα μισά από όσα παίρνει ένας Ιταλός βουλευτής, αλλά αν κρίνουμε από το γενικό οικονομικό πλαίσιο, αυτός ο μισθός του Ελληνα βουλευτή παίρνει άλλο νόημα. Κερδίζει στην πραγματικότητα τρεις φορές περισσότερα από το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του πολίτη που ανέρχεται σε 18.331 ευρώ. 

Πόσα κερδίζουν οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης
Μόνο 20 από τις 28 χώρες της Ευρώπης έδωσαν νούμερα για τους ετήσιους μισθούς των πρωθυπουργών τους. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι η καλύτερα αμοιβόμενη ηγέτης της ευρωπαϊκής ένωσης με μικτό ετήσιο εισόδημα 325.955 ευρώ. Πρόκειται για οκτώ φορές το μέσο εθνικό εισόδημα ενός Γερμανού.
Η Γαλλία επίσης αμείβει καλά τον πρόεδρό της και έρχεται στην τέταρτη θέση. Ο μικρός ετήσιος μισθός είναι 178.920 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός γάλλου πολίτη που είναι 36.572 ευρώ.
Καλοπληρωμένος είναι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με έναν ετήσιο μικτό μισθό 178.920 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός πολίτη που είναι 36.572 ευρώ.
Ποιοι βουλευτές κερδίζουν τα περισσότερα στην Ευρώπη –Δεύτερη η Ελλάδα! | iefimerida.gr

Παραδοσιακός χορός και τραγούδι της Ηπείρου, ο οποίος είναι εμφανές ότι χορευόταν στο τέλος των πανηγυριών και των διαφόρων εκδηλώσεων της καθημερινής ζωής. Ξεκίνησε φυσικά ως χορός του γάμου, ο τελευταίος για την ακρίβεια, αλλά επεκτάθηκε να τραγουδιέται και σε άλλες περιστάσεις. Αντίστοιχος σκοπός απαντάται και στα τραγούδια των Σαρακατσάνων της Ηπείρου με τα ίδια περίπου λόγια, αλλά και στους βλαχόφωνους πληθυσμούς πάλι σε σχεδόν ακριβή μετάφραση, στη βλάχικη γλώσσα.

A Greek folk song from Epirus, which wad danced at the end of feasts. There is a similar dance at the songs of "Sarakatsanoi". The polyphony of Epirus is an ancient Greek tradition that have inherited today by Albanians too. Nevertheless, UNESCO decided to "recognize" them as Albanian folk songs...
Ήρθ' ο καιρός να φύγουμε, ροδιά μου, ροδιά μου
στα σπίτια μας να πάμε μικρή ροδακινιά μου.
Και πάλι θ' ανταμώσουμε ροδιά μου, ροδιά μου
στης νύφης τα (ε)πιστρόφια, μικρή ροδακινιά μου.
Αρνιά θα ψήσουμε, παιδιά, ροδιά μου, ροδιά μου
θα φάμε και θα πιούμε και θα σας ευχηθούμε.

Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου