Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ψηφίστε τους για να μας φέρνουν κάθε φορά και νέα "Μνημόνια": Αφορολόγητο έως το 77% του εισοδήματος των βουλευτών!




Δείτε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα από  τα εισοδήματα πριν αναγορευτούν βολευτές, μία τέτοια περίπτωση είναι η παρακάτω, αν και δεν είναι η μόνη:
Συνολικά εισοδήματα μόλις 787 ευρώ δήλωσε βουλευτής στο Πόθεν Έσχες του 2014.
Πρόκειται για τη δήλωση του Γιώργου Αμυρά, πριν εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι.
Στο πόθεν έσχες του 2014 δηλώνει επίσης, μια αποθήκη, ένα αγροτεμάχιο και ένα οικόπεδο και μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού (100 κ.ε).
Όσο για τις καταθέσεις του, αυτές είναι συνολικά 1.355 ευρώ στην Eurobank και στην Εθνική. Από αυτές τα 305 ευρώ προέρχονται από μισθοδοσία.
Δυστυχώς η πολιτική για τους πολιτικούς είναι ένας λόγος για εύκολο πλουτισμό. Το επάγγελμα του κομματικού πολιτευτή είναι το πιο επικερδές και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα προσόντα εκτός της ηλικίας και της πιστής υπηρέτησης του κόμματος και της δουλικής αφοσίωσης στον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος φροντίζει εάν δεν τους "βγαίνουν τα κουκιά" να τους χρήζει επικρατείας. Βέβαια υπάρχει και η κομματική γραμμή "ψηφίστε αυτόν, τον δείνα ή τον άλλον, γιατί είναι εργάτης του κόμματος, υπάκουος και δεν φέρνει αντιρρήσεις".
Βλέπουμε συχνά πολιτικούς που "δεν τραβάνε" και δεν εκλέγονται την επόμενη φορά να θέτουν θέματα επιβίωσης ή πεινάνε ή δεν τα "βγάζουν πέρα κλπ.
Βέβαια η ευθύνη των ψηφοφόρων είναι πάνω από όλα αυτά και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι φέρνουν την ανάλογη ευθύνη που τους αναλογεί.

Το πρόβλημα είναι το πως ένα εποπτευμένο κράτος, σχεδόν πτωχευμένο, με εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και με αυτά τα δυσεπίλυτα  οικονομικά που αγγίζουν και αυτής της κατάρρευσης μπορεί και αμείβει με τεράστια ποσά όλους αυτούς τους πολιτικούς, τη στιγμή που δεν νομοθετούν απλά επικυρώνουν οδηγίες και μνημόνια της τρόικας και του διευθυντηρίου της Ε.Ε.
Το σύνταγμα προβλέπει 'Άρθρο 51: (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)
1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.
Παρόλα αυτά αυτοί επιμένουν στους 300. Αριθμός αναλογικά πολύ μεγάλος με άλλες χώρες πιο εύπορες από τη δική μας με πολύ λιγότερους βουλευτές.
Η τραγική πλάκα είναι ότι στο ίδιο άρθρο παράγραφο 5 προβλέπει:
"5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική"
Πρόβλεψη που αν και επισύρει κυρώσεις ουδέποτε εφαρμόστηκε γιατί η αποχή συμφέρει τα μεγάλα κόμματα και ευνοεί το πρώτο που ΄προφανώς έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από τα μικρότερα σε ποσοστά.

Αλλά ας πάμε στις αποδοχές τους που ενώ  προβλέπεται αποζημίωση και όχι μισθός αυτοί απολαμβάνουν μισθό ο οποίος είναι μεγαλύτερος από κάθε δημόσιο υπάλληλο με πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας και προσόντα που δύσκολα τα έχουν πολλοί από δαύτους.
'Αρθρο 63: (Αποζημίωση, ατέλειες, απουσίες)
1. Oι βουλευτές, για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες το ύψος τους καθορίζεται με απόφαση της Oλομέλειας της Bουλής.
2. Oι βουλευτές απολαμβάνουν συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, που η έκτασή της καθορίζεται με απόφαση της Oλομέλειας της Bουλής.
3. Aν βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, κρατείται υποχρεωτικά, για κάθε απουσία, το ένα τριακοστό της μηνιαίας αποζημίωσής του.
Για το ίδιο ετήσιο εισόδημα ένας απλός πολίτης πληρώνει έως και 4,9 φορές υψηλότερο φόρο από ένα βουλευτή, αναφέρει η εφημερίδα. Η βουλευτική αποζημίωση, οι προκλητικές παροχές και οι φοροαπαλλαγές.
Το κάθε ένα από τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων εμφανίζεται να λαμβάνει 68.460 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι 2,7 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο ετήσιο μισθό στην χώρα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει βασιστεί σε στοιχεία του 2010 και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα. Με τα χρήματά αυτά οι Έλληνες βουλευτές είναι οι 13οι καλύτερα πληρωμένοι σε επίπεδο των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο προαναφερθέν ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης, που ουσιαστικά ανέρχεται στα 5.705 ευρώ το μήνα, δεν περιλαμβάνονται μια σειρά από επιδόματα που λαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές όπως το επίδομα οργάνωσης γραφείου, η οικογενειακή παροχή η ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης, ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής. Έτσι, οι συνολικές τους αποδοχές μπορεί να ανεβαίνουν ως και 2.500 ευρώ το μήνα
Έτσι, σύμφωνα με το Euronews, από μια πιο ενδελεχή μελέτη των στοιχείων που δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο http://diafaneia.hellenicparliament.gr/results/, όπου αναρτώνται οι σχετικές με τον προϋπολογισμό της Βουλής αποφάσεις, οι συνολικές αποδοχές μπορεί να ξεπεράσουν τα 8.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε επιτροπές της Βουλής, που ανεβάζουν και άλλο τα συνολικά ποσά που τελικά λαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές.
Ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστά 25% έως και 77% των καθαρών εισοδημάτων που λαμβάνουν ετησίως οι βουλευτές από τις δραστηριότητές τους στο Κοινοβούλιο απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το αποτέλεσμα είναι οι βουλευτές να πληρώνουν, τελικά, πολύ χαμηλά ποσά φόρων για ετήσια ποσά εισοδημάτων για τα οποία οι απλοί πολίτες υπερφορολογούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο ετήσιο εισόδημα ένας απλός πολίτης πληρώνει έως και 4,9 φορές υψηλότερο φόρο από ένα βουλευτή.

Ευνοϊκή διαχείριση
Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα, οι βουλευτές απολαύουν των παρακάτω παροχών και φοροαπαλλαγών:

1. Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης ανέρχεται σε 5.780 ευρώ μηνιαίως και σε 69.360 ευρώ ετησίως (5.780 ευρώ Χ 12 = 69.360 ευρώ). Στο ποσό αυτό προστίθεται και το επίδομα γάμου, το οποίο ανέρχεται σε 35 ευρώ το μήνα ή σε 420 ευρώ ετησίως. Πριν υπαχθεί σε φόρο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης αφαιρείται το ποσό των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση, καθώς και τυχόν ποσά που αποδίδονται στο κόμμα. Το συνολικό ποσό των κρατήσεων αυτών μπορεί να φθάσει μέχρι και τα επίπεδα των 24.250 ευρώ. Το υπόλοιπο που απομένει, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων αυτών, είναι το συνολικό καθαρό εισόδημα του βουλευτή.

Περαιτέρω, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται από το καθαρό αυτό εισόδημα το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτή ετήσια δαπάνη για την κάλυψη των αναγκών μίσθωσης των πολιτικών γραφείων και λοιπών αναγκών άσκησης του βουλευτικού λειτουργήματος. Το ποσό που εκπίπτει (αφαιρείται από την καθαρή φορολογητέα βουλευτική αποζημίωση) ανέρχεται συγκεκριμένα σε 17.445 ευρώ (69.360 ευρώ Χ 25% = 17.445 ευρώ)!

Επιπλέον, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, από την ετήσια καθαρή φορολογητέα αποζημίωση του βουλευτή αφαιρείται, ως επιπλέον αφορολόγητο, ένα ποσό ύψους 10.868 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα βιβλιοθήκης ύψους 905,66 ευρώ (12 Χ 905,66 ευρώ = 10.868 ευρώ)!

2 Πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, σε κάθε βουλευτή χορηγούνται και τα παρακάτω επιδόματα, τα οποία είναι αφορολόγητα (χωρίς παραστατικά):

* Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 936 ευρώ το μήνα ή 11.230 ευρώ το χρόνο (936 ευρώ Χ 12 = 11.230 ευρώ).

* Αποζημίωση εξόδων μετακίνησης: 364 ευρώ το μήνα ή 4.368 ευρώ το χρόνο (364 ευρώ Χ 12 = 4.368 ευρώ).

* Ταχυδρομικά τέλη: 1.136,64 ευρώ το μήνα ή 13.632 ευρώ το χρόνο (1.136,64 ευρώ Χ 12 = 13.632 ευρώ).

* Αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, θερινά τμήματα, επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, βουλευτών και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Αποτέλεσμα…

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το συνολικό καθαρό ποσό του ετήσιου εισοδήματος από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα κάθε βουλευτή μπορεί να φθάσει τα 74.760 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε επιτροπές, θερινά τμήματα κ.λπ. Ομως, από το ποσό αυτό το τελικό φορολογητέο μπορεί να περιοριστεί μόλις στις 17.217 ευρώ και το αφορολόγητο ποσό να φθάσει στις 57.543 ευρώ! Δηλαδή το φορολογητέο ποσό μπορεί να περιοριστεί μόλις στο 23% του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος και το αφορολόγητο να φθάσει στο 77%!

Σε κανέναν άλλο φορολογούμενο δεν αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο κάποιο τμήμα του εισοδήματός του, παρά το γεγονός ότι κάθε φυσικό πρόσωπο καταβάλλει σημαντικό τμήμα από το ετήσιο εισόδημά του για την κάλυψη αναγκών άσκησης του επαγγέλματός του παρομοίων με αυτών που έχουν οι βουλευτές στο πλαίσιο άσκησης του λειτουργήματός τους.

Ουσιαστικά, για καθαρό εισόδημα ύψους 74.760 ευρώ ένας βουλευτής πληρώνει φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στο ποσό των 17.217 ευρώ! Με βάση τις ισχύουσες σήμερα κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ποσό των φόρων που πληρώνει ένας βουλευτής χωρίς προστατευόμενα τέκνα για εισόδημα 74.760 ευρώ από κοινοβουλευτική δραστηριότητα είναι μόλις 5.967,14 ευρώ, αφού επιβαρύνεται μόνο για τις 17.217 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 57.543 ευρώ απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

Αντιθέτως, για ετήσιο καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 74.760 ευρώ ένας απλός πολίτης, δηλαδή ένας… κοινός θνητός, πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 29.190,37 ευρώ! Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο… κοινός θνητός πληρώνει φόρο εισοδήματος μεγαλύτερο κατά 4,9 φορές από το φόρο που πληρώνει ο βουλευτής για ίδιο ετήσιο καθαρό εισόδημα!







Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.