Λίγες μέρες μετά τα μεγαλειώδη εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έσκασε σαν βόμβα η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Γιώργου Κιμούλη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έφυγε μάλιστα «μεγαλόφωνα» καταγγέλλοντας πως παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος - πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνείται να συμμετέχει , όπως έγραψε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr η ρήξη Κιμούλη με το Κέντρο Πολιτισμού είχε αφορμή μια ανακοίνωση που δεν δημοσιοποιήθηκε έως τώρα εξαιτίας της άρνηση του Γ. Κιμούλη να την υπογράψει γιατί θεωρούσε ότι καταργεί τον κοινοφελή χαρακτήρα του Κέντρου Πολιτισμού.
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης καθηκόντων του νέου ΔΣ , κυκλοφορούσε η φήμη πως οι σχέσεις Κιμούλη – Μανωλόπουλου ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Σήμερα, μετά την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ αυτό επιβεβαιώνεται. Ποια ήταν όμως τα γεγονότα που οδήγησαν τον Γιώργο Κιμούλη να πάρει την απόφαση της οριστικής αποχώρησης επισφραγίζοντας τη ρήξη μεταξύ τους και αφήνοντας αιχμές για «παρασκηνιακά παιχνίδια και εσωκομματικές συγκρούσεις»;
Εκτός από τις υπερεξουσίες που σύμφωνα με τις πηγές μας ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος φαίνεται πως εμπόδια έβαζε και το ίδιο το Ίδρυμα, καθώς επέμενε να ορίσει διευθυντή καλλιτεχνικού προγράμματος αντί να αφήσει την πρωτοβουλία στο Κέντρο αφοπλίζοντας τον Κιμούλη από τον δημιουργικό ρόλο στον οποίο προσέβλεπε. Άρα ενισχύονται οι φόβοι αρκετών που προέβλεπαν πως ναι μεν το Κέντρο Πολιτισμού ανήκει στο δημόσιο πλέον, αλλά το Ίδρυμα θέλει τον ρόλο του ΔΣ διακοσμητικό. ...
Σύμφωνα με πηγές του Τvxs.gr ένα από τα σημεία της αρχικής σύγκρουσης Κιμούλη – Μανωλόπουλου είναι ότι ο πρώτος διαφωνούσε με τις καθορισμένες αρμοδιότητες που όριζε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα εξουσιοδοτούσε τον διευθύνοντα σύμβουλο για υπογραφές ποσών μέχρι 300.000 ευρώ χωρίς την έγκριση του ΔΣ. Τόσο ο Γιώργος Κιμούλης όσο και ο δήμαρχος Καλλιθέας διαπραγματεύτηκαν ώστε αυτό το ποσό να πέσει στις 50.000 ευρώ. Αυτό συμφωνήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ και το αποδέχθηκε ο Γιώργος Κιμούλης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαργαρίτας Συγγενιώτου, οι εντάσεις στις σχέσεις Κιμούλη - Μανωλόπουλου κορυφώθηκαν όταν ο Κιμούλης αρνήθηκε να υπογράψει κοινή ανακοίνωση του ΔΣ στην οποία τονιζόταν με τον πλέον εμφατικό τρόπο η στενή συνεργασία ανάμεσα στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και το Ίδρυμα Νιάρχου, ανακοινώνοντας τακτικές συνεργασίες των δύο οργανισμών με σκοπό να συνδιαμορφωθούν οι βασικές κατευθύνσεις της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτές είναι και οι κατευθύνσεις που έχει λάβει το νέο Δ.Σ. από τον εντολέα του, την Ελληνική Πολιτεία. Ο Γιώργος Κιμούλης εξέφρασε την έντονη πολιτική του διαφωνία και αρνήθηκε να υπογράψει την ανακοίνωση, θεωρώντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού και τονίζοντας ότι μια τέτοια ανακοίνωση από την πλευρά του ΔΣ ευνοεί την ουσιαστική παρέμβαση του Ιδρύματος, παρά τις διαβεβαιώσεις του περί ουσιαστικής απομάκρυνσης.
Αυτό συμπίπτει με τις πληροφορίες του tvxs.gr που αναφέρουν ότι βασική διαφωνία τους ήταν η επιμονή του Γ.Κιμούλη στη διατήρηση του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ιδρύματος. Η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι ήταν ότι μετά τη διαφωνία του Κιμούλη να υπογράψει την ανακοίνωση αυτή, το ίδρυμα του ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει ξένο καλλιτεχνικό διευθυντή (curator) για το κέντρο πολιτισμού.
Η σύντομη ιστορία
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η διαρροή εφημερίδας που αποκάλυπτε πως ο Γιώργος Κιμούλης θα ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ, ξεσήκωσε κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων σε μερίδα του τύπου και των sites που κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως τοποθετεί «τα δικά της παιδιά» σε νευραλγικές θέσεις. Τα ίδια δημοσιεύματα τα οποία βγήκαν σχεδόν συντονισμένα έκριναν πως ο σκηνοθέτης είναι ακατάλληλος για τη θέση αυτή. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι σήμερα πανηγυρίζουν για την παραίτηση Κιμούλη.
Εν τω μεταξύ όσοι γνώριζαν την συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος και του Ελληνικού δημοσίου μιλούσαν έγκαιρα για μια ισορροπία τρόμου. Υπάρχει στη σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Δημοσίου (με κυβέρνηση Καραμανλή, υπουργό Πολιτισμού Σαμαρά), αποικιακού χαρακτήρα όρος, ότι αν το Ίδρυμα δεν εγκρίνει την πολιτιστική πορεία του Κέντρου, θα απαιτήσει να του επιστραφούν τα χρήματα της ανέγερσης. Σε κάθε περίπτωση, το νέο ΔΣ που ανέλαβε είχε δύσκολο έργο να επιτελέσει και δεν ξεκίνησε η θητεία του με τον πιο ευοίωνο τρόπο.
Στην επιστολή παραίτησης ο Γ. Κιμούλης κάνει λόγο για εσωκομματικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με την επιλογή Μανωλόπουλου εννοώντας ότι η επιλογή του ήταν αποτελέσμα συμβιβασμών εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία του πρόταση αφήνει αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού χωρίς να τον κατονομάζει σημειώνοντας ότι «όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας».
Η μπάλα βρίσκεται τώρα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπό την εποπτεία του οποίου είναι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στάυρου Νιάρχου, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Κιμούλη διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΠΙΣΝ εφόσον δεχτούμε ότι αυτός είναι ο στόχος του απερχόμενου προέδρου. Στα πλην της παραίτησης Κιμούλη επίσης, είναι πως η εξέλιξη αυτή ρίχνει νερό στον μύλο του αφηγήματος σχετικά με το «κακό δημόσιο» στου οποίου τα χέρια έπεσε το Κέντρο Πολιτισμού. Είναι όμως έτσι;
Η ανακοίνωση που δεν βγήκε ποτέ
Η ανακοίνωση που δεν βγήκε ποτέ
Στενή Συνεργασία του ΚΠΙΣΝ
και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Καλλιθέα, 15 Μαρτίου 2017
Με αφορμή και σε συνέχεια της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2017 τηλεδιάσκεψή του με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Από πλευράς της διοίκησης του ΚΠΙΣΝ υπογραμμίστηκε η συναίσθηση της ευθύνης για τη διεύθυνση αυτού του τόσο σημαντικού έργου που ανήκει σε όλους τους Έλληνες χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τονίστηκε επίσης η σταθερή βούληση του νέου Δ.Σ. να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση και διεύρυνση των δυνατοτήτων που παρέχει το ΚΠΙΣΝ στη χώρα μας, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, συνεχίζοντας το πλούσιο έργο που έχει κληροδοτήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε στενή συνεργασία μαζί του. Αυτές, άλλωστε, είναι και οι κατευθύνσεις που έχει λάβει το νέο Δ.Σ. από τον εντολέα του, την Ελληνική Πολιτεία.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία των δύο οργανισμών με άξονα τις ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες αποτελούν κοινή προτεραιότητα:
- Τη λειτουργία με πλήρη διαφάνεια και άκρα προσοχή στην οικονομική διαχείριση.
- Τη συνέχιση της προσφοράς ενός πλούσιου και πολύμορφου πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους, ανοιχτού και χωρίς χρέωση για τη μέγιστη πλειοψηφία των εκδηλώσεων, χάρη στην στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων. Οι δωρεές θα καλύπτουν έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, καθώς και λειτουργικά έξοδα του ΚΠΙΣΝ.
- Την αξιοποίηση από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) των δυνατοτήτων που προσφέρει το έργο, με στόχο τον άμεσο πολλαπλασιασμό της προσφοράς τους στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των τριών φορέων (ΕΛΣ, ΕΒΕ και ΚΠΙΣΝ), η βούληση της διοίκησης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να προσφέρει σε μόνιμη βάση κάθε δυνατή βοήθεια στην ΕΛΣ και την ΕΒΕ, ιδιαίτερα κατά την μεταβατική περίοδο προσαρμογής τους στις νέες εγκαταστάσεις, καθώς και τα ευρέα περιθώρια συνεργασίας για κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.
Την ανάγκη σύντονης προσπάθειας των τριών φορέων για την καταγραφή τους στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως μειζόνων κέντρων, και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με μεγάλους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς. Επιπλέον, συμφωνήθηκαν τακτικές συναντήσεις ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο οργανισμών.
Τέλος, εκφράστηκε η αισιοδοξία του ΙΣΝ και του ΚΠΙΣΝ ότι με σκληρή δουλειά από όλους θα επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της χώρας μας, με επίκεντρο τον πολιτισμό και την παιδεία.7
Φωτεινή Λαμπρίδη - TVxs
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.