«Πράσινο φως» δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες για εκτεταμένες διαγραφές, κούρεμα, αναδιάρθρωση και πώληση προβληματικών δανείων, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αφορά τον "αναβαλλόμενο φόρο". Με τη νέα διάταξη δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να αποσβέσουν σε 20 χρόνια τις ζημίες από την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, συμψηψίζοντάς τις με μελλοντικά κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους για μακρά περίοδο ετών, όταν θα έχουν σημαντικά κέρδη.
Η τροπολογία διευκολύνει την υλοποίηση μιας στρατηγικής επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία ως τώρα δεν ήταν εφικτή, καθώς οι τράπεζες κινδύνευαν να υποστούν μεγάλες ζημιές, που θα μείωναν απότομα την κεφαλαιακή τους επάρκεια, χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν σε πλήρη συμψηφισμό με μελλοντικούς φόρους.
Διαβάστε επίσης Τράπεζες: Πράσινο φως για διαγραφές και πώληση κόκκινων δανείων 24 δισ.
Οπως επισήμαινε το Sofokleousin.gr σε δημοσίευμα της 7ης Μαρτίου, με τον συμψηφισμό οι τράπεζες θα γλιτώσουν μελλοντικά φόρους άνω των 8 δισ. ευρώ, οι οποίοι εγγράφονται από τώρα ως απαίτηση έναντι του Δημοσίου και προσμετρώνται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια – με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ισχύουσα μέχρι τώρα διάταξη προβλέπει ότι ο συμψηφισμός αυτών των ζημιών μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια. Είναι όμως «δώρο-άδωρο», καθώς στην επόμενη πενταετία οι τράπεζες δεν πρόκειται να έχουν τόσο μεγάλα κέρδη, ώστε να συμψηφίσουν τις ζημιές από τα προβληματικά δάνεια που θέλουν να διαγράψουν (ή να τα πουλήσουν με μεγάλη έκπτωση σε ειδικά funds).
Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των αναβαλλόμενων φόρων που θα μετατραπούν σε κεφάλαιο δεν αλλάζει, καθώς θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία τέλους Ιουνίου 2015.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρεται ότι:
«δίνεται η δυνατότητα 20ετούς απόσβεσης ζημιών που εγγράφουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις περιπτώσεις που αυτές οφείλονται σε διαγραφές οφειλών από τον ισολογισμό τους, είτε λόγω διακανονισμού η αναδιάρθρωσης δανείων συμβατικά, δικαστικά ή εξωδικαστικά, είτε λόγω μεταβίβασης του δανείου σε εταιρίες απόκτησης δανείων ή τιτλοποίησης ή σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοδοτικά ιδρύματα ή σε άλλες εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Το φορολογικό όφελος της 20ετούς απόσβεσης δίνεται μόνο στις πραγματοποιηθείσες ζημιές».
Με τις τροποποιούμενες διατάξεις του άρθρου 27Α, αναφέρει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, «προβλέπεται ότι πέραν της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που αφορά το ποσό των συσσωρευμένων προβλέψεων και λοιπών εν γένει ζημιών λόγω πιστωτικού κινδύνου και στο (αναπόσβεστο) υπόλοιπο της χρεωστικής διαφοράς του PSI, μπορεί η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αφορά λογιστικές διαγραφές και οριστικές ζημιές λόγω οριστικής διαγραφής ή μεταβίβασης δανείων, υπό προϋποθέσεις να μετατρέπεται σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του Δημοσίου και έτσι προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια».
Διευκρινίζεται, όπως προαναφέραμε, «ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν οδηγούν σε αύξηση των μετατρεπόμενων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων καθώς προβλέπεται ρητά ο περιορισμός στο ποσό του φόρου που αναλογεί στις προσωρινές διαφορές από συσσωρευμένες προβλέψεις και λοιπές εν γένει ζημιές λόγω πιστωτικού κινδύνου που είχαν λογιστεί στις 30 Ιουνίου 2015».
sofokleousin.gr
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.