Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα



του Μιχάλη Χαιρετάκη
"Καλύτερα μιας ώρας έντιμη ζωή
Παρά σαράντα χρόνια μέσα στη φυλακή"

Σημειώστε το, iσως αυτό το να είναι το επόμενο θέμα της έκθεσης.

Διάσημη φράση και πολιτικά ορθή.

Τί δεν το είπε αυτό κανείς στην πραγματικότητα; Αλλάζει εντελώς το νόημα του ποιήματος του Ρήγα Φεραιου; Μα ουτε το άλλο που υποτίθεται οτι ήταν του Θεοτοκά δεν το είπε κανείς στην πραγματικότητα.

Πας να γράψεις έκθεση στις εξετάσεις και αντί να συγκρίνεις το μαραγκό με τον κακό πρωθυπουργό και τον ανόητο εκπαιδευτικό (εδώ ο Θεοτοκάς μιλάει για την εξουσία και την παιδεία γενικά και οχι για συγκεκριμένους ανθρώπους), που είναι οι πηγές όλων των δεινών αυτού του τόπου σε 2 λέξεις,σου δίνουν να συγκρίνεις 2 επαγγελματίες.

το «…Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ΄αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό».

έγινε «…Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ΄αυτήνείναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από ένα κακό επιστήμονα».

για ποιό λόγο άραγε; Μήπως γιατί το κοῦφος ...
(ανόητος, ελαφρός, χωρίς σοβαρότητα) ήταν άγνωστη λέξη για πολλούς μαθητές ή μήπως γιατι παρακάτω στη φράση υπήρχαν δυο απαγορευμένες λέξεις το "κακός πρωθυπουργός"

Προσωπικά πιστεύω οτι θα έκανε μεγαλύτερο κακό , αν ο Θεοτοκάς είχε βάλει σε ανάποδη σειρά τα 2 επιθετα. Κακοί πρωθυπουργοί υπήρξαν πολλοί. Ανόητοι και χωρίς σοβαρότητα όχι και τόσοι.

Το να βάζεις μαθητές να σχολιάζουν ανύπαρκτα αποφθέγματα έχει πολύ μικρότερη σοβαρότητα ακόμα και απο το να βάλεις να σχολιάσουν κάποια υπαρκτά αποφθέγματα, αμφίβολης αξίας, όπως για παράδειγμα το "η καριέρα είναι χολέρα"

Αυτό όμως που δεν επεσήμανε κάποιος ήταν οτι έκαναν 3 ημέρες κάποιοι μεγάλοι δάσκαλοι της έκθεσης μέχρι να ανακαλυψει κάποιος, που είχε διαβάσει ή εκανε τον κόπο να ανοίξει ένα βιβλίο, οτι ο βασιλιάς είναι γυμνός και το θέμα της έκθεσης είναι μια απάτη, παραχάραξη των λόγων του Θεοτοκά.

Γιατί όταν παραχαράσσεις κάτι και το βάζεις στο στόμα κάποιου διασήμου για να δωσεις αίγλη και πρεστίζ , είναι απάτη. Είναι ίδια απάτη με το να τυπώνεις ενα 50αρικο σε εναν εκτυπωτή, είναι το ίδιο κίβδηλα, ψεύτικα και τα 2.

Ζούμε στη χώρα του παραλόγου, μαθητές διαγωνίστηκαν για να κρίνουν και να εξηγήσουν κάτι που ουδέποτε ειπώθηκε, εξεταστές εσκεμμένα αλλοίωσαν κείμενο και το πιο ωραιο κάποιοι τρανοί εκθεσιολόγοι , έκαναν 3 μέρες να ανακαλύψουν την απάτη. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ψάξουν και να βρουν το κείμενο να δουν τι γράφει το υπόλοιπο , αλλα γεμάτοι απο την αλαζονεία της αυθεντίας, κάποιοι δημοσίευσαν και το τι έπρεπε να γράψει ο μαθητής για να βαθμολογηθεί σωστά.

Και φυσικά δε φταίει κανείς,όπως πάντα, δεν υπάρχουν ευθύνες ουτε ποινικές ούτε ηθικές. Εύγε!


=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.