Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Οταν η "δημοκρατία" πυροβολεί την ελευθερία


του Μιχάλη Χαιρετάκη

Τι θυμήθηκα τώρα, ψάχνοντας το ίντερνετ. Ο Ρήγας Φεραίος ήταν η οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού, του παππού του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ιδρυθεί τον Δεκέμβριο του 1967 ως Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών (ΠΑΟΣ) “Ρήγας Φεραίος”, κυρίως από πρώην μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 πήγε με το μέρος του ΚΚΕ εσωτερικού.

Η φοιτητική του παράταξη λεγόταν Δημοκρατικός Αγώνας , εξέδιδε μια εφημερίδα τον Θούριο και ήταν μια light εκδοχή του ΚΚΕ, που ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί δεξιοί της εποχής της πρώιμης μεταπολίτευσης τον έβλεπαν με συμπάθεια.Πέρα απο τους ιδεολόγους, για κάποιους ήταν μια ευκαιρία να κάνουν αντίσταση με λίγο life style. Ενα σύνθημα της εποχής που είχαν προσάψει οι αντίπαλοι και δεν το έβλεπαν και τόσο με αρνητισμό άλλωστε ήταν "Εκόν Ρήγας Φεραίος, ο κάθε σέξυ νέος"

Θα μου πείς τι θυμάσαι και εσύ ώρες-ώρες. Το κόμμα που ποτέ δε φανταζόταν κανείς οτι θα γινόταν το όχημα για να ξαναγυρίσει το ...
ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Οπως γινόταν παλιά στο Χρηματιστήριο. Αγόραζαν μια εταιρεία που υπήρχε χρόνια αλλά δεν έβγαζε κέρδη, κοψοχρονιάς και στη συνέχεια την χρησιμοποιούσαν ως "οχημα" για να βάλουν στο χρηματιστήριο τη δική τους εταιρεία.

Και μείναν κάποιοι απο τους ρομαντικούς συντρόφους να κοιτούν τα στίφη των βαρβάρων να εγκαταλείπουν το πράσινο πλοίο που βυθιζόταν για να ανέβουν στο καινούργιο, τήν ίδια εποχή που τα κανάλια και οι εταιρείες των δημοσκοπήσεων τους έδιναν αέρα κόμματος εξουσίας.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Σύντροφοι ξεχάστε την ιστορία σας, ξεχάστε την ΕΚΟΝ Ρηγας Φεραίος, Δεν το πιστεύετε; Ξεκινάμε...

Πρώτη στροφή

Ως πότε παλληκάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

¨Εβδομη στροφή

Ελάτε με έναν ζήλον, σε τούτον τον καιρόν,
να κάμωμεν τον όρκον, επάνω στον σταυρόν.
Συμβούλους προκομμένους, με πατριωτισμόν
να βάλωμεν εις όλα, να δίδουν ορισμόν.

Δέκατη και ενδέκατη στροφή

Ω βασιλεύ του κόσμου, ορκίζομαι σε Σε,
στην γνώμην των τυράννων, να μην έλθω ποτέ.
Μήτε να τους δουλεύσω, μήτε να πλανηθώ,
εις τα ταξίματά τους, για να παραδοθώ.

Εν όσο ζω στον κόσμον, ο μόνος μου σκοπός,
για να τους αφανίσω, θε να `ναι σταθερός.
Πιστός εις την πατρίδα, συντρίβω τον ζυγόν,
αχώριστος για να `μαι, υπό τον στρατηγόν.

Δέκατη πέμπτη στροφή...σας θυμίζει κάτι;

Όσοι απ’ την τυραννίαν, πήγαν στην ξενιτιά
στον τόπον του καθ’ ένας, ας έλθει τώρα πια.
Και όσοι του πολέμου, την τέχνην αγροικούν
Εδώ ας τρέξουν όλοι, τυρράνους να νικούν

Τριακοστη δεύτερη στροφή και τέλος.

Πως οι προπάτορές μας, ορμούσαν σαν θεριά,
για την ελευθερία, πηδούσαν στη φωτιά.
Έτσι κι ημείς, αδέλφια, ν’ αρπάξουμε για μια
τα άρματα, και να βγούμεν απ’ την πικρή σκλαβιά.

Ξέχάστε και Θούριους και Ρήγες Φεραίους σε λίγες ημέρες, στο όνομα της δημοκρατίας έρχεται το πιο πυκνο σκοτάδι να σκεπάσει τη χώρα.

Στροφές όπως αυτές θα μπορούν να θεωρηθούν οτι εμπίπτουν στην τροποποίηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης του άρθρου 187 «περί τρομοκρατικής οργάνωσης» του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινές για «όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε» τέλεση αδικημάτων και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η απόλυτη παράνοια. Ομως δεν είναι παράνοια στην πραγματικότητα. Οι συνταγματικές ελευθερίες είναι στο απόσπασμα.

Στο όνομα της "δημοκρατίας" κάποιοι σήμερα πυροβολούν την ελευθερία.

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.