Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Stephen Hawking: Πριν 33 χρόνια οι γιατροί πρότειναν να διακόψουν την μηχανική υποστήριξη. Χθες έγινε 76 ετών!

Ο Stephen Hawking έχει μια τέλεια συμβουλή για ανθρώπους με κατάθλιψη 

Την περασμένη Δευτέρα ο διάσημος φυσικός γιόρτασε τα 76α γενέθλιά του.
Με αφορμή τα γενέθλιά του έχει γίνει και πάλι δημοφιλής η στιγμή που μίλησε για την κατάθλιψη στο Royal Institute του Λονδίνου, όπου έκανε έναν ποιητικό παραλληλισμό ανάμεσα στην ασθένεια και τις μαύρες τρύπες στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ψυχικής υγείας.
 Είπε: «Το μήνυμα αυτής της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες του διαστήματος δεν είναι τελικά και τόσο μαύρες όσο φαίνονται. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που νομίζαμε μέχρι τώρα. Υπάρχει διέξοδος από αυτές και μάλιστα σ’ ένα άλλο, διαφορετικό σύμπαν. Αν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μια μαύρη τρύπα, μην απελπίζεστε, υπάρχει διέξοδος
Φυσικά δεν μπορεί να ξεπεράσει κανείς την κλινική κατάθλιψη χάρη σ’ αυτή τη συμβουλή (χρειάζεται γιατρός για αυτό) αλλά μπορεί να δώσει ελπίδα σ’ όσους νομίζουν ότι τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Stephen Hawking on abcNEWS (7/6/2010): "Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της θρησκείας, η οποία βασίζεται στην εξουσία και της επιστήμης, η οποία βασίζεται στην παρατήρηση και στην λογική. Η επιστήμη θα νικήσει, επειδή λειτουργεί." 
"Το τι θα μπορούσε να καθορίσει την έννοια του Θεού [είναι να σκεφτούμε τον Θεό], ως την ενσωμάτωση των νόμων της φύσης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτόταν για τον Θεό". 
"Τον έκαναν ένα ανθρωπόμορφο ον, με το οποίο μπορεί κανείς να έχει μια προσωπική σχέση. 
Αν κοιτάξει κανείς τις τεράστιες διαστάσεις του σύμπαντος και το πόσο ασήμαντη και τυχαία η ανθρώπινη ζωή είναι μέσα σε αυτό, αυτό φαίνεται το πλέον απίθανο."

Ο Hawking μίλησε ακόμα για το πόσο ευγνώμων είναι για τα επιτεύγματά του και όλα όσα κατόρθωσε στη ζωή του και ειδικότερα για την εμπειρία του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα από το 1963, όταν και διαγνώστηκε ως ασθενής. «Αν και είχα την ατυχία να έχω αυτή τη νόσο, υπήρξα πολύ τυχερός με οτιδήποτε άλλο καταπιάστηκα. Είμαι τυχερός που ασχολήθηκα με τη θεωρητική φυσική σε μια τόσο συναρπαστική εποχή. Είναι μια από τις λίγες ειδικότητες που η παράλυση δεν αποτελεί εμπόδιο. Είναι σημαντικό να μην εξοργίζεται κανείς, όσο δύσκολα κι αν γίνονται κάποιες φορές τα πράγματα, γιατί η ελπίδα χάνεται μόνο όταν χάνει κανείς την ικανότητα να γελάει με τον εαυτό του και με την ίδια τη ζωή. ...
(lifo.gr)


Ο Άγγλος θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες και το έργο του έχει επηρεάσει τη διδασκαλία της θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Από το 1963, ο Hawking πάσχει από μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη, γνωστή ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

Τότε οι γιατροί του έδωσαν μόλις δύο χρόνια ζωής.

Η ασθένεια σκοτώνει τους περισσότερους ασθενείς μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια, ωστόσο ο Hawking διέψευσε τους γιατρούς και επιβίωσε για περισσότερο από 50 χρόνια.

Η ζωή του διάσημου επιστήμονα θα μπορούσε ωστόσο να έχει εξελιχθεί πολύ διαφορετικά.

Το 1985 η τότε σύζυγός του αρνήθηκε στους γιατρούς την διακοπή της μηχανικής υποστήριξης του Hawking που βρισκόταν στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία.

Ο Hawking ήταν σε κώμα σε νοσοκομείο της Γενεύης την εποχή εκείνη. Σε ένα ντοκιμαντέρ το 2013, είπε:

"Οι γιατροί σκέφτηκαν ότι δεν είχα ελπίδα και πρότειναν στη Jane να σβήσει το μηχάνημα.

Η Jane αρνήθηκε να το απενεργοποιήσει. Επέμεινε να επιστρέψω στο Κέιμπριτζ.

Οι εβδομάδες της εντατικής θεραπείας που ακολούθησαν ήταν οι πιο σκοτεινές της ζωής μου."

Η ασθένεια τον άφησε ανίκανο να μιλήσει ενώ χρειαζόταν συνεχή φροντίδα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει το έργο του στην επιστήμη.

Το 1988 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Το Χρονικό του Χρόνου", το οποίο αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο καθώς έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και συνεχίζει να δίνει ομιλίες και διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος έχει πει: "Επειδή η κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αξιοποιήσω στο έπακρο κάθε λεπτό".

Η περίπτωση του Hawking φαίνεται να αποτελεί την εξαίρεση όσον αφορά την ασθένειά του. Ήταν 21 ετών όταν διαγνώστηκε και δεν περίμενε να γιορτάσει ούτε τα 25α γενέθλιά του, πόσο μάλλον τα 76α!

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.