Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Από το 1857 στο 2018, η ιστορία της 8ης Μαρτίου - και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών (σε 2 video)



Από τα γεγονότα της 8ης Μαρτίου 1857 στο σήμερα... Η μεγάλη ιστορία και τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.



8 Μαρτίου του 1857: Μια μέρα εορτασμού του ωραίου φύλου ή μια μέρα φόρο τιμής στους αγώνες της 8ης Μαρτίου από εργάτριες; Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που τιμάται σήμερα με Google Doodle.

Ημέρα της γυναίκας: Τα γεγονότα της 8ης Μαρτίου

8 Μαρτίου 1857: Διοργανώθηκε διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Αίτημα τους ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Ντυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.
Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.
1859: Οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών. Για δεκαετίες συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους:
1909: Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε τη χρονιά αυτή με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
1910: Ο εορτασμός όμως, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς, ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά, το 1911.
1917: Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
1977: Θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ. Τότε καλέστηκαν όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα αυτή.
13 Απριλίου του 1982: Η πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα έγινε στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, έλαβε μέρος στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα. Η εν λόγω υφαντουργία είχε αποφασίσει να μειώσει τους μισθούς των γυναικών από 80 σε 60 λεπτά. Η πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών» κυκλοφόρησε το 1887. Η εφημερίδα πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία.Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

8 Μαρτίου 2018: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα

8 Μαρτίου 2018: Παραδοσιακά, αυτή τη μέρα, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως το παγκόσμιο γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δέκα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της Independent, σε περίπου 117 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα. Σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες.
Την ίδια ώρα, μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες. Εκτιμάται επίσης ότι 120 εκατομμύρια γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ενώ το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους.
Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το πολιτικό της νόημα. Έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες. Μια μέρα που φέρνει στη γιορτή της μητέρας ή του αγίου Βαλεντίνου.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Στην πλειοψηφία παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της. Μια μέρα που χωρά κάτι πολύ παραπάνω από λουλούδια και σοκολάτες… Μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας… Μια μέρα για τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος…
Mε ένα doodle η Google τιμά σήμερα την μέρα αυτή με 12 ιστορίες γυναικών από όλον τον κόσμο.
Πηγή βίντεο: UN Women και Top Interesting Facts - newsit.gr
=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.