Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Physicist Stephen Hawking – «έφυγε» σήμερα ο μεγάλος επιστήμονας

«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έγινε από σήμερα φτωχότερη. Γιατί ο Stephen Hawking δεν ήταν απλώς ένας συγκλονιστικός επιστήμονας αλλά κι ένας πραγματικά αναγεννησιακός άνθρωπος.

Εκτός από την σημαντική ανάπτυξη της αστροφυσικής και της κοσμολογίας, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε επί μισό περίπου αιώνα, ήταν για όλους μας υπόδειγμα υπομονής και επιμονής. Ένας χαρισματικός άνθρωπος που συνδύαζε την ευφυΐα με το χιούμορ. Πολλές φορές έβαζε στοιχήματα με συναδέλφους του που ήξερε εκ των προτέρων ότι θα τα χάσει βασιζόμενος στην μία απειροελάχιστη πιθανότητα ότι εάν έβγαινε αληθινός θα συγκλόνιζε τον επιστημονικό κόσμο συθέμελα! Εξ ίσου συχνά, εάν όχι συχνότερα, έκανε ορισμένες συγκλονιστικές αναφορές που γίνονταν αμέσως πρωτοσέλιδες ανακοινώσεις στον διεθνή τύπο, είτε αναφέρονταν στην επικινδυνότητα των εξωγήινων είτε στην προτροπή του να μετοικίσουμε ως είδος σε άλλους πλανήτες. Σ’ ένα από τα τελευταία του βιβλία ανέφερε ότι η δημιουργία του Σύμπαντος δεν έχει ανάγκη την ύπαρξη του Θεού, έστω κι αν όντως υπάρχει.

Η επιστημονική του δουλειά δεν περιορίζονταν σε κάτι απλό αλλά αντίθετα προσπάθησε να ανακαλύψει γιατί το Σύμπαν είναι έτσι όπως είναι αλλά και γιατί υπάρχει. Ένας από τους στόχους του ήταν να συνδυάσει τις δύο μεγάλες θεωρίες του 20ου αιώνα, την Γενική Σχετικότητα και την Κβαντική Μηχανική, σε μία θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας. Το κύριο ενδιαφέρον του σχετίζονταν με τις Μαύρες Τρύπες, τα λείψανα γιγάντιων άστρων για τις οποίες δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη φυσική τους υπόσταση που χαρακτηρίζουν ένα σημείo “μοναδικότητας” για τη φυσική επιστήμη. Eνα σημείο δηλαδή όπου οι νόμοι της φυσικής παύουν να ισχύουν. Αν μπορούσαμε να συμπιέσουμε την Γη μας στο μέγεθος ενός κερασιού, θα την είχαμε μετατρέψει σε «μαύρη τρύπα». Φυσικά δεν υπάρχει καμιά γνωστή διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γη, ή και τον Ήλιο ακόμη, σε «μαύρη τρύπα». Ο καταρρέων πυρήνας μιας σουπερνόβα, με υλικά πάνω από 3 ηλιακές μάζες, είναι ένα από τα ελάχιστα αντικείμενα στο Σύμπαν που μπορούν να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο.

Παρ’ όλη όμως την σημαντική επιστημονική του συνεισφορά ο Χώκινγκ δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με την εκλαΐκευση της επιστήμης για το ευρύ κοινό με ομιλίες, συνεντεύξεις, βιβλία, άρθρα και ντοκιμαντέρ.»

Διονύσης Σιμόπουλος

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.