Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Μνημόνιο διαρκειας: Ζωη 2 ταληρα

του Μιχάλη Χαιρετάκη
Ο Δημήτρης είναι 63 ετών. Προσπαθεί να κρατήσει το μαγαζάκι του ανοιχτό. Κολλάει ένσημα απο τα 14 του αλλά χρωσταει τις ασφαλιστικές του εισφορές των τελευταίων 8 χρόνων. Ελπίζει αν τα καταφέρει κάποια στιγμή να πάρει σύνταξη. Πόση;Οση ενα φιλοδώρημα. Το 2060 αν ζεί φυσικά θα είναι μόλις 105 ετών.
Η Μαρία δουλεύει περιστασιακά ως πωλητρια, είναι 35 ετών. Στις περισσότερες δουλειές δε στεριώνει πάνω απο 1-2 εβδομάδες. Τόσο κρατούν τα “δοκιμαστικα” που συνήθως την αφήνουν κακοπληρωμένη ή εντελώς απλήρωτη. Το 2060 θα είναι 77 ετων.
Ο Νικος και η Ειρήνη είναι ανεργο ζευγάρι 55 ετών. Δούλευαν σε μια μεγάλη εταιρεία που έκλεισε ξαφνικά. Ζουν με το επίδομα ανεργίας και ψάχνουν να βρούν κάτι για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Η ηλικία τους είναι απαγορευτική στην αγορά εργασίας. Το 2060 θα είναι 97 ετών
Η Ελένη, 40 ετων, δουλευε ως υπευθυνη σε μαγαζί κινητής τηλεφωνίας. Το μαγαζί έκλεισε και τώρα δουλεύει περιστασιακά σε εταιρείες τηλεφωνικων πωλήσεων.Στο εξάμηνο φυσικά την απολύουν για να μην αποκτήσει δικαιώματα. Το 2060 θα είναι 82 ετών
Ο Μακης είναι γραφίστας, 23 ετών. Δουλεύει σε μια διαφημιστική στα Βόρεια Προάστια , ως ασκούμενος με 100 ευρώ το μήνα για εξάμηνο και αυτός. Τα εισιτήρια του δηλαδή, ενα σάντουιτς και εναν καφέ. Ειναι απο τους τυχερούς. Ο συμμαθητής του ο Πέτρος είναι φυσικός και δεν έχει καν την ψευδαίσθηση της εργασίας. Η μονιμότητα με κανονικό μισθό μετά το εξάμηνο είναι παραμύθι βέβαια. Το 2060 θα είναι μόλις 65 ετών
Η Κωνσταντίνα σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, έκανε και μεταπτυχιακό στην Αγγλια. Ανεργη τα τελευταία χρόνια, έστειλε βιογραφικό σε εταιρεία σούπερμάρκετ, ελπίζοντας να την προσλάβουν ως πωλήτρια ή ταμία. Η ηλικία της,34 ετων, δεν της δίνει πολλές ελπίδες. Το 2060 θα είναι 76 ετών.
Ο Βαγγέλης είναι συνταξιουχος 70 ετών. Με τη σύνταξή του που συνεχώς μειώνεται προσπαθεί να ζήσει με όση αξιοπρέπεια του έχει μείνει αυτός η γυναικα του,ο ανεργος γιός του, η νύφη του και τα 2 του εγγόνια. Το 2060 αν ζει θα είναι 112 χρονων.
Η Κατερίνα είναι 25 ετών. Μετά τις σπουδές της έψαξε για δουλειά όμως δεν κατάφερε να βρει κάτι αξιόλογο. Με τον σύντροφό της αποφάσισαν να φύγουν για Αυστραλία αφήνοντας πίσω γονείς, αδέρφια και φίλους. Το 2060 θα είναι 67 ετών.
Οι ιστορίες είναι πραγματικές,  με αλλαγμένα τα ονόματα, ζωές κατεστραμένες για πάντα, στην Ελλάδα του 2018.
Στην ίδια Ελλάδα που σε καίνε και σε βασανίζουν αδίστακτοι κακοποιοί, για 2 μόνο πεντάευρα.
Πηγή:https://heretakis.gr/2018/06/mnimonio-diarkias-zoi-2-talira/

===================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.