Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Πότε το σεξ μας προκαλεί θλίψη;

Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας και του πανεπιστημίου του UCLA της Καλιφόρνια στο Los Angeles (συμμετείχαν 25.000 άνθρωποι) έβγαλε τη λυπητερή του sex!

Θέλοντας να επιβεβαιώσουν ότι η θλίψη σχετίζεται άμεσα με την ερωτική επαφή ρώτησαν άντρες και γυναίκες και το συμπέρασμα ήταν απλό. Οι άνδρες αισθάνονται λυπημένοι που δεν έχουν την ευκαιρία να αλλάζουν τις συντρόφους σαν τα πουκάμισα ενώ τα θηλυκά σκάνε από θλίψη επειδή επιλέγουν το λάθος άνθρωπο για να ερωτοτροπήσουν.

Ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας του UCLA Μάρτιν Χάσελτον δήλωσε ότι αν κοιτάξουμε το θέμα ιστορικά θα καταλάβουμε πως «Για τους άνδρες, κάθε χαμένη ευκαιρία να κάνουν σεξ με ένα νέο σύντροφο είναι ενδεχομένως μια χαμένη ευκαιρία να αναπαράγουν, μια δαπανηρή ζημία από μια πιθανή εξελικτική προοπτική».

Η κακή διάθεση έχει να κάνει με τη δειλία των αρσενικών να προσεγγίσουν την πιθανή ερωτική τους σύντροφο ενώ τους «κοστίζει» που σε πρώιμη ηλικία δεν έχουν την τόλμη να πειραματιστούν και να ζήσουν μία ανεξέλεγκτη σεξουαλική ζωή.

Από την πλευρά των γυναικών η θλίψη σχετίζεται με την απώλεια της παρθενίας τους από έναν άντρα που δεν το άξιζε, η εξαπάτηση από τον άνθρωπο που μοιράζονται το κρεβάτι τους καθώς από τις σύντομες εμπειρίες του sex!

«Οι αρνητικές συνέπειες του περιστασιακού σεξ ήταν πάντα πολύ υψηλότερες για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες, και αυτό είναι πιθανό να έχει διαμορφώσει συναισθηματικές αντιδράσεις στις ...
σεξουαλικές σχέσεις ακόμη και σήμερα» είπε στο τέλος ο καθηγητής και μετά σιώπησε!

----------------------------------------

Μετα-συνουσιακή δυσφορία στους άντρες: Πού οφείλεται και πώς εκδηλώνεται
Η έντονη συναισθηματική φόρτιση μετά τη σεξουαλική πράξη, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μετα-συνουσιακή δυσφορία (PCD), είχε θεωρηθεί μέχρι σήμερα γυναικεία διαταραχή, όμως μια νέα έκθεση αποκαλύπτει είναι αρκετά συχνή και μεταξύ των αντρών.

Η μετα-συνουσιακή δυσφορία χαρακτηρίζεται από το έντονο αίσθημα θλίψης, το άγχος και/ή την τάση για κλάμα μετά το σεξ και εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 50% του γυναικείου πληθυσμού.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Σβάιτσερ από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν τις εκδηλώσεις μετα-συνουσιακής δυσφορίας στα δύο φύλα και διαπίστωσε ότι τελικά δεν είναι καθόλου σπάνια μεταξύ των αντρών.



Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρούνται ποικίλες αντιδράσεις κατά την περίοδο που ακολουθεί τη σεξουαλική επαφή, τη λεγόμενη «φάση της λύσης». «Σε κάποιους αρέσει να κάνουν αγκαλιές και σε άλλους να μένουν μόνοι, ενώ άλλοι εκδηλώνουν μελαγχολία».

Ο ψυχοθεραπευτής και σεξολόγος Φίλιπ Χόντσον συμπληρώνει πως «η θλίψη που νιώθουν ορισμένοι άντρες μετά την επαφή μπορεί να οφείλεται στην αντίθεση μεταξύ της χαράς και της διέγερσης που νιώθουν στο σεξ και της αίσθησης ότι η επίδραση των ορμονών της χαράς εξασθενεί».

Αν και οι γυναίκες έχουν τη φήμη ότι φορτίζονται συναισθηματικά μετά το σεξ, ο Χόντσον εκτιμά πως «και στους άντρες συμβαίνει το ίδιο, απλώς δεν το δείχνουν».

Δείτε κι αυτό:

Κλαίω μετά το σεξ – Τι μου συμβαίνει;
Μετά το σεξ, ιδιαίτερα εάν η ερωτική πράξη ολοκληρώνεται με έναν ικανοποιητικό οργασμό, μια γυναίκα συνήθως νιώθει ευφορία.

Για κάποιες γυναίκες όμως, η σεξουαλική πράξη είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία που συνοδεύεται από έντονη συγκίνηση, κλάμα και υποτονική διάθεση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sexual Medicine, ποσοστό έως και 46% των γυναικών έχουν βιώσει θλίψη μετά το σεξ (Post-Coital Tristesse), η οποία συχνά συνοδεύεται από την τάση για κλάμα και ένα αίσθημα άγχους.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που εξηγούν το φαινόμενο; Οφείλεται σε ένα ισχυρό «ορμονικό σοκ» που ακολουθεί τον οργασμό ή πηγάζει από βαθιά ριζωμένες ανασφάλειες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ορισμένες περιπτώσεις τα δάκρυα αποτελούν έκφραση της απόλαυσης που λαμβάνει η γυναίκα από την ερωτική επαφή. Αυτή η μορφή εκτόνωσης έχει μάλιστα τη δική της ονομασία: Λέγεται crygasm και ορίζεται ως «μια σεξουαλική κορύφωση τόσο ισχυρή που συνοδεύεται από ακούσιο κλάμα, με τη γυναίκα να βρίσκεται συνήθως σε κατάσταση έντονης συναισθηματικής ή σωματικής εγγύτητας με το σύντροφό της».


Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το φαινόμενο έχει προέλευση βιολογική, καθώς οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τον οργασμό προωθούν την απώλεια συναισθηματικού ελέγχου για τη γυναίκα.

Να σημειωθεί πως, από βιολογικής πλευράς, τα δύο φύλα αντιδρούν πολύ διαφορετικά στο σεξ. Κατά το στάδιο της διέγερσης, το ανδρικό σώμα κατακλύζεται από τεστοστερόνη και ντοπαμίνη. Στο γυναικείο σώμα απελευθερώνονται, εκτός από τεστοστερόνη και ντοπαμίνη, μεγαλύτερες ποσότητες ωκυτοκίνης και προλακτίνης σε σύγκριση με το σύντροφό της. Η προλακτίνη προωθεί στις γυναίκες, εκτός από το αίσθημα της σεξουαλικής απόλαυσης, το κλάμα, όμως δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στον άντρα. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει ότι η προλακτίνη κάνει τη γυναίκα να νιώθει πιο ευάλωτη.

Επίσης, εγκεφαλικές απεικονίσεις σε γυναίκες έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται τη στιγμή του οργασμού «απενεργοποιούν» ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του μετωπιαίου φλοιού, ο οποίος συμβάλλει στον έλεγχο των συναισθημάτων.

Διαβάστε επίσης:
1. Ποιες είναι οι συχνότερες σεξουαλικές φοβίες
2. Τι επιβάλλεται να κάνετε πριν και μετά το σεξ
3. Σεξουαλική δυσλειτουργία: Πόσο συχνή είναι;


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.