Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Τι κρύβουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τα αναδρομικά

«Κύκλοι» του υπουργείου σημείωναν πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν τον Ιούλιο του 2015 και εντεύθεν θα εφεσιβάλλονται. Ως εκ τούτου, εάν αυτές ευδοκιμήσουν, τα ποσά για τα αναδρομικά θα δοθούν από κυβερνήσεις των επόμενων ετών

Να καθυστερήσει την καταβολή των αναδρομικών προκειμένου να διαχειριστούν το… πρόβλημα άλλοι, επιχειρεί η κυβέρνηση η οποία βλέπει εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους να προσφεύγουν στον ΕΦΚΑ αλλά και στα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση μπορεί αρχικά να καλλιέργησε προσδοκίες σε χιλιάδες άτομα για το θέμα των αναδρομικών ωστόσο – όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής» – η επίσημη απόφαση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την προσφυγή σε δεύτερο βαθμό – μέσω του ΕΦΚΑ – έτσι ώστε να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των υποθέσεων και να μεταφερθεί στο… μέλλον το ενδεχόμενο καταβολής ενός υπέρογκου ποσού, το οποίο κατ΄ ορισμένους φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και κατ΄ άλλους μπορεί να προσεγγίσει τα 8 με 9 δισ. ευρώ.

«Κύκλοι» του υπουργείου σημείωναν πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν τον Ιούλιο του 2015 και εντεύθεν θα εφεσιβάλλονται. Ως εκ τούτου, εάν αυτές ευδοκιμήσουν, τα ποσά για τα αναδρομικά θα δοθούν από κυβερνήσεις των επόμενων ετών.

Δύο κατηγορίες:

Οι συνταξιούχοι όσο αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά όσους κινήθηκαν δικαστικά προ του Ιουνίου του 2015 οπότε και το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα – συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εφόσον προσέφυγαν δικαιώνονται.

Η άλλη κατηγορία αφορά όσους προσέφυγαν μετά τον Ιούνιο του 2015 ή δεν προσέφυγαν καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστικό τοπίο παραμένει θολό.

Μετά το 2015
Η κυβέρνηση θωρεί ότι το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012 λύθηκε τον Μάιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλο. Στο πλαίσιο αυτό, οι διεκδικήσεις έχουν βάση μόνο για το διάστημα έως από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Τι λέει η υπουργός Εργασίας
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εκτίμησε αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ότι δε θα ευδοκιμήσουν καθώς το δημόσιο έχει προσφύγει σε 2ο βαθμό.

Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ, χτίζονται δικηγορικές καριέρες. Το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ».

Η κυβέρνηση το 2016, πρόσθεσε, προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. «Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου» είπε για να καταλήξει.

«Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος έχει πέσει σε αντιφατικές δηλώσεις. Αρχικά συνέστησε στους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές γιατί η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ είτε έχουν υποβάλει αγωγή είτε όχι. Με μεταγενέστερη δήλωσή του όμως, είπε πως θα λάβουν αναδρομικά μόνο όσοι έχουν προσφύγει, προσθέτοντας ότι «η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ για όλους».

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής».

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.