Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Μανιαδάκης: «Μου ασκούν πιέσεις να πω ότι έχουν χρηματιστεί Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας» - Συνέντευξη στο protothema.gr

Σε βαριές καταγγελίες εναντίον των δικαστικών αρχών που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis και λαμβάνουν καταθέσεις από τους μάρτυρες υπέρ του δημοσίου προβαίνει ο Νίκος Μανιαδάκης, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία, σε αποκλειστική συνέντευξη στο protothema.gr.


Συνέντευξη στο protothema.gr του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis Νίκου Μανιαδάκη - Υποστηρίζει ότι εκλήθη από τους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση στις 27 - 28 Δεκεμβρίου και τον πίεζαν να ομολογήσει ότι έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί ή αν ο ίδιος έχει πάρει χρήματα για λογαριασμό των πολιτικών - Δύο ημέρες μετά τον μπλόκαραν στο αεροδρόμιο με τη σύζυγό του - Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη
Σε βαριές καταγγελίες εναντίον των δικαστικών αρχών που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis και λαμβάνουν καταθέσεις από τους μάρτυρες υπέρ του δημοσίου προβαίνει ο Νίκος Μανιαδάκης, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία, σε αποκλειστική συνέντευξη στο protothema.gr.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση της Novartis ήταν άγνωστη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. ...

Την ημέρα εκείνη, κι ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του με σκοπό να ταξιδέψει στη Μαδρίτη για τις γιορτές, έπειτα από έξι ώρες κράτησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του ανακοινώθηκε ότι σε βάρος του ασκείται δίωξη και του αφαιρείται το ελληνικό διαβατήριο. Από την ημέρα εκείνη αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας στον οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε δώσει το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιαδάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο protothema.gr το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου 2019 ισχυρίζεται:

- «Μου ασκούνται ξεκάθαρες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης.

- «Τι εννοείτε σας ασκούνται πιέσεις;» ρωτά το protothema.gr.

- «Να αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».

- «Για ποιους συγκεκριμένα σας ρωτούν;» είναι η επόμενη ερώτησή μας.

- «Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα» λέει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος από τις 31 Δεκεμβρίου κατηγορείται για παθητική δωροδοκία.

Και συνεχίζει ο κ.Μανιαδάκης, ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου»: «Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών». «Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;» τον ρωτάμε. «Ναι» είναι η μονολεκτική απάντηση του κ. Νίκου Μανιαδάκη.

«Πολιτική η δίωξή μου»

«Η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού είχα κρατηθεί έξι ώρες» λέει ο κ.Μανιαδάκης σχετικά με τη δίωξη η οποία του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία. «Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων» υποστηρίζει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και χαρακτηρίζει τη δίωξη σε βάρος του για παθητική δωροδοκία ως «καθαρά πολιτική».

Ο Πολάκης υπέπεσε σε σοβαρό λάθος

Ρωτάμε τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη αν κάποιο πολιτικό πρόσωπο θα μπορούσε να γνωρίζει την ταυτότητά του ώστε να δημοσιεύσει και τη φωτογραφία του, παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενο πρόσωπο. «Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος. Με το κουίζ που έκανε αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας και πώς γίνεται να ξέρει στοιχεία της δικογραφίας μη αρμόδιο όργανο; Είναι άξιον απορίας: Πώς το γνωρίζει μη αρμόδιο όργανο;» σημειώνει ο κ. Μανιαδάκης αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ρωτάμε τον Νίκο Μανιαδάκη, ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί.

«Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης και προσθέτει: «Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις;

Εχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές

«Επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ με ενέπλεξαν» λέει ο κ.Μανιαδάκης και συμπληρώνει: «Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές».

«Όχι, πήρα άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσα στους Έλληνες εισαγγελείς και στο FBI και τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το δημόσιο» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στο protothema.gr.

Όπως υποστηρίζει, οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες. «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές» υποστηρίζει.
Ακούστε την αποκλειστική συνέντευξη του Νίκου Μανιαδάκη στο protothema.gr:




Συνέντευξη στο protothema.gr του Νίκου Μανιαδάκη

Διαβάστε το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Νίκου Μανιαδάκη στο protothema.gr για την υπόθεση της Novartis: 


Καταρχήν θέλω να δηλώσω ρητά και κατηγορηματικά ότι ουδέποτε προσπάθησα να διαφύγω από τη χώρα και δεν συνελήφθην. Πώς άλλωστε να προσπαθήσω να διαφύγω από τη χώρα αφού εγώ εργάζομαι στο εξωτερικό; Κάνω 65 με 70 πτήσεις το χρόνο. Στις πτήσεις αυτές πάντα ενημέρωνα προφορικά την αρχή προστασίας και σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη έξοδο μου από τη χώρα, όχι μόνο είχα ενημερώσει την αρχή προστασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή λοιπόν είχα ενημερώσει δια ζώσης την ίδια την εισαγγελέα, και την είχα πει πάω για Πρωτοχρονιά στη Μαδρίτη, την άλλη εβδομάδα θα ξαναγυρίσω πίσω ή θα γυρίσω πίσω όποτε μου το ζητήσετε. Είχα μια συνεργασία ένα χρόνο τώρα, είχαμε συναντηθεί πολλές φορές, πάντα γύρναγα από τα ταξίδια μου και συναντιόμασταν. Επομένως δεν υπήρχε κάποια προσπάθεια παραπλάνησης ή οτιδήποτε και πώς θα μπορούσα άλλωστε να παραπλανήσω τη στιγμή που δεν υπήρχε διάταξη που να μου απαγορεύει αφενός και αφετέρου θα πρέπει να θεωρούν ότι είμαι κατώτερης νοημοσύνης άνθρωπος να βγάλω τρεις νταλίκες έξω από το σπίτι τρεις μήνες και μετά να προσπαθήσω με την οικογένεια να φύγω. Ήταν ένα προγραμματισμένο Χριστουγεννιάτικο ταξίδι το οποίο το γνωρίζανε.

- Κύριε Μανιαδάκη εσείς βλέπατε την περίπτωση να μετεγκατασταθείτε στο εξωτερικό;

Κοιτάξτε, τους είχα ενημερώσει γι' αυτό και είχε εγκριθεί αυτό. Το γνωρίζανε και μου είχαν πει και τις διαδικασίες πώς θα γίνει αυτό το πράγμα, και είχαμε προγραμματίσει ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο. Δεν τους αιφνιδίασα. Δεν είπα τίποτα που δεν ξέρανε. Ήταν όλα εις γνώσιν τους και σας ξαναλέω δεν ήταν ότι δεν είχαμε βρεθεί μέρες. Είχαμε βρεθεί την Πέμπτη (27 Δεκεμβρίου) και την Παρασκευή (28 Δεκεμβρίου)!

- Ημερομηνίες;

28 Δεκεμβρίου. Ήταν 2-3 μέρες πριν ταξιδέψω

- Και τους είχατε πει εσείς ότι φεύγετε, ουσιαστικά μεταναστεύετε, αλλά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζαν την κατοικία σας;

Τους είδα 28 και 27 του μηνός. Είχα δηλώσει στις αρχές ότι ήταν ένα από τα συνηθισμένα ταξίδια, θα γύρναγα πίσω όποτε το θέλανε και ότι η συνεργασία μας παρέμεινε χωρίς να αλλάξει τίποτα και ότι ήμουν στη διάθεσή τους να τους βοηθήσω για να αντιληφθούν αυτή την υπόθεση και να σας πω και κάτι άλλο; Κάθε εβδομάδα ήμουν στο εξωτερικό αν ήθελα να φύγω θα έφευγα!

- Εσείς όταν είχατε ξεκινήσει ως προστατευόμενος μάρτυρας σας είχε αποδοθεί πρώτα απ' όλα το καθεστώς ως προστατευόμενος μάρτυρας το οποίο ήρθη στο αεροδρόμιο (το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα);

Ήρθη, αφότου με σταματήσανε αφού παρανόμως μου κρατήσανε εμένα την οικογένειά μου τα παιδιά μου, ανήλικα τέκνα, μας κρατήσανε 6 ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αφότου λοιπόν μας κρατήσανε με προφάσεις και ένα σωρό δικαιολογίες, τότε στις 2 το μεσημέρι, βγάλανε όλες τις αποφάσεις.

- Και σας είπαν ότι υπάρχει μια κατηγορία σε βάρος σας, σας έδωσαν το κατηγορητήριο; Ναι μας έδωσαν το κατηγορητήριο, το έδωσαν στους δικηγόρους μου, το κατηγορητήριο λοιπόν εν ολίγοις έχει μέσα ένα σωρό ανακρίβειες, ένα σωρό αναλήθειες και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα λάμψει η αλήθεια. Το κατηγορητήριο λέει μέσα ότι εγώ είμαι αξιωματούχος του Υπ. Υγείας, ας βρούνε μια απόφαση που με κάνει εμένα αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, εγώ καθηγητής είμαι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Δεν υπήρξα ποτέ διορισμένος σε καμία επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Δεύτερον λέει μέσα (και αυτή είναι η κατηγορία μου) ότι ένας μάρτυρας θυμήθηκε ξαφνικά και είναι άξιον απορίας και αυτό πρέπει να το δούμε για τη νομιμότητα της διαδικασίας την οποία θα την προσβάλω την Παρασκευή, θα πρέπει να το δουν οι ανώτερες αρχές. Θυμήθηκε ξαφνικά ένας από τους δυο μάρτυρες λίγους μήνες πριν τις εκλογές και από την άσκηση διώξεων ότι λέει εγώ έχω πάρει 120.000 ευρώ δήθεν για να εξυπηρετήσω συμφέροντα της Novartis, χωρίς να δηλώνει ούτε ποιος μου τα έδωσε, ούτε πότε τα πήρα, ούτε για πιο συγκεκριμένο λόγο τα πήρα λέει εκεί γενικά, ότι σε κάποια φάση ο Φρουζής έχει δηλώσει λέει ότι είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκεί ούτε καν κατονομάζομαι ότι εγώ είμαι και ούτε καν λέγεται τι έκανα. Σε αυτές τις δηλώσεις υπάρχει μια αναφορά μέσα ότι λέει υπαινίσσονται οι εισαγγελείς ότι εγώ λέει βοήθησα στο να περάσει ένας νόμος της Βουλής (μου καταλογίζουν ότι πέρασα εγώ νόμο της Βουλής των Ελλήνων) όπου λέει ο νόμος αυτός εξασφαλίζει τον συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων με τα χρέη του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένας συμψηφισμός. Ας υποθέσουμε ότι πες ότι είχα βγάλει εγώ το νόμο αυτό, αυτό δεν είναι παράνομο δεν προκύπτει καμία ζημιά για το δημόσιο.

- Απλώς είναι αρμοδιότητα του Υπ. Οικονομικών;

Είναι νόμος της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή μου ασκούν διώξεις στο παρά πέντε με βάση ένα μάρτυρα ο οποίος πώς γίνεται να είναι ένα χρόνο σ' αυτή τη διαδικασία ο συγκεκριμένος μάρτυρας και ξαφνικά να θυμάται αυτό το πράγμα και ολωσδιόλου τυχαία πριν μπει η δικογραφία στη Βουλή ο άλλο μάρτυρας θυμήθηκε πάλι ότι εγώ είχα χρηματιστεί από τον κύριο Φρούζη αλλά κάνανε το λάθος εκείνη το φορά ότι είπανε ότι τα χρήματα δόθηκαν στη γυναίκα μου και είπανε το όνομα άλλης γυναίκας, από αυτή που είναι πραγματικά η γυναίκα μου! Όταν λοιπόν καταλάβανε το λάθος τους αλλάξανε την κατάθεση του μάρτυρα και αυτό είναι καταγεγραμμένο, είναι στη δικογραφία που έχει πάει στη Βουλή.

- Πότε άλλαξε η κατάθεση;

Μια εβδομάδα μετά.

- Θυμάστε ημερομηνία;

Όχι αλλά προκύπτει από τη δικογραφία, μπορώ να το βρω, είναι στη δικογραφία που έχει πάει στη Βουλή δύο φορές λοιπόν. Έχω κατηγορηθεί εγώ που πήγα να συνεισφέρω σε αυτή τη διαδικασία με το να κάνω αναλύσεις και να βρω τις περιπτώσεις εκείνες που υπήρξαν υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της εταιρείας γι' αυτό με κάλεσαν στην αρχή. Πριν μπω σ' αυτή τη διαδικασία, ήλεγξαν όλα μου τα οικονομικά στοιχεία και δεν βρέθηκε τίποτα, υπάρχουν πέντε πορίσματα που καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι οι συναλλαγές μου τα πάντα μου, όλη μου η δραστηριότητα ήτανε απόλυτα νόμιμη και γι' αυτό μπήκα σε αυτή τη διαδικασία. Και μετά δύο φορές πριν ολωσδιόλου τυχαία πριν η δικογραφία πάει τη μια φορά στη Βουλή και τώρα που είναι να ασκηθούν διώξεις οι άλλοι δύο μάρτυρες με κατηγορούν εμένα και μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία εγώ ουδέποτε ας το πούμε έτσι γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει οτιδήποτε έχουν κάνει έτσι.

- Μισό λεπτό κύριε καθηγητά τι εννοείται σας ασκούνται πιέσεις;

Μου ασκούνται ξεκάθαρες πιέσεις να αναφέρω και να πω αν γνωρίζω εγώ αν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι.

- Για ποιους συγκεκριμένα σας ρωτούν;

Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών.

-Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;

Ναι. Άρα να το ξεκαθαρίσω πάλι, η κατηγορία αυτή δεν προϋπήρχε. Δεν προϋπήρχε ασφαλώς, προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι αφότου είχα κρατηθεί κατά παράβαση των δικαιωμάτων μου, χωρίς να υπάρχει κατηγορία χωρίς να υπάρχει τίποτα.

-Θα ήθελα πάντως να προσπαθήσετε να ανακαλέσετε -εγώ τουλάχιστον πέφτω από τα σύννεφα που παρακολουθώ την υπόθεση- ότι μου λέτε σας έχουν καλέσει δεκάδες φορές με ερώτημα να καταθέσετε και σας ασκούνται πιέσεις.

Δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις που κατέθεσα, δεν αφορούσαν το συγκεκριμένο ζήτημα, έχω καταθέσει πάρα πολλές φορές για άλλα ζητήματα. Να δώσω στοιχεία, να εξηγήσω τα στοιχεία σε κάποιες περιπτώσεις δύο φορές. Τη μία πριν πάει η δικογραφία στη Βουλή και τώρα πρόσφατα μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο2 μάρτυρες με κατηγορούν, και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων.

- Σας έχουν ελέγξει και δεν έχουν βρει φορολογικές παραβάσεις, ούτε κάποιες ατασθαλίες οικονομικές από τις οποίες να πιαστούν και μου λέτε τώρα πρόσφατα ασκήθηκαν πιέσεις, τώρα πρόσφατα;

Την Πέμπτη και την Παρασκευή.

-Μέσα στο Δεκέμβριο του 2018;

Ναι, την Πέμπτη και την Παρασκευή πριν ταξιδέψω.

-Η μεθοδολογία με την οποία συνέδεσαν το γεγονός ισχυρίστηκαν πως οι άλλοι δύο μάρτυρες σας έχουν κατονομάσει για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες με τα ονόματα των τριων πολιτικών του Σαμαρά, του Στουρνάρα και του Γεωργιάδη πώς κολλάνε, πώς το έθεταν; Μου το έθεταν προφορικά. Μου είπαν ότι οι άλλοι μάρτυρες και το γράφει και η κατάθεση, ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες με κατηγορούν ότι έχω λάβει χρήματα αφενός εγώ για να επηρεάσω αποφάσεις αφετέρου ότι έχω λάβει χρήματα να τα δώσω σε πολιτικούς.

-Και χρησιμοποίησαν τα τρία συγκεκριμένα ονόματα;

Να το ξεκαθαρίσω αυτό. Με ρωτούν αν γνωρίζω αυτά τα τρία πρόσωπα. Ο μάρτυρας λέει ότι εγώ έπαιρνα χρήματα.

- Για να τα μεταφέρετε σε πολιτικά πρόσωπα;

Όχι για να τα μεταφέρω σε πολιτικά πρόσωπα, μου αναφέρθηκε προφορικά ότι μετέφερα και χρήματα προς το παρόν από την απαγγελία της κατηγορίας προκύπτει ότι εγώ έχω δωροδοκηθεί, αλλά σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πιέζανε οι εισαγγελείς, με ρωτούσαν μετά αν ήξερα ότι έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί. Και μήπως εγώ δωροδοκούμουν για λογαριασμό των πολιτικών.

-Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;

Ναι, οι τρεις συγκεκριμένοι.

-Ετέθη το αν είχατε δωροδοκηθεί, μήπως χρησιμοποιήθηκε βαλίτσα, αν παίρνατε χρήματα με βαλίτσα; Σας μεταφέρθηκε πιθανόν τέτοιος ισχυρισμός, θα μπορούσε να το ξέρει κάποιο πολιτικό πρόσωπο αυτό το οποίο ισχυρίζονται για σας οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες; Εφόσον δεν έχει διαρρεύσει κάτι από την κατάθεσή τους;

Δεν το ξέρω.

-Το ρωτώ γιατί εχθές το βράδυ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε κάποιου είδους κουίζ. Πώς θα μπορούσε να ξέρει την ταυτότητά σας;

Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σ' ένα σοβαρά αδίκημα. Μάλλον σε ένα σοβαρό λάθος, αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας, πώς ως μη αρμόδιο όργανο γίνεται να ξέρει τι έχει μέσα η δικογραφία; Πώς γίνεται; Εγώ αυτή τη στιγμή γνωρίζω ως υπόλογος δεδομένου ότι μου το έχουν πει προφορικά οι εισαγγελείς. Επομένως είναι άξιον απορίας πώς το γνωρίζει ένα μη αρμόδιο όργανο αυτό και το αναφέρει; Όλα αυτά θέτουν αυτή τη διαδικασία την κάνουν έωλη νομικά και για το λόγο αυτό θα προσφύγω στη δικαιοσύνη στην οποία εξακολουθώ να πιστεύω και θα ζητήσω την ακύρωση αυτής της διαδικασίας γιατί είναι προδήλως παράνομο, όλα αυτά που έχουν γίνει.

-Όταν λέτε ακύρωση της διαδικασίας, την ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας;

Πώς προέκυψε λοιπόν ότι ο μάρτυρας τώρα θυμήθηκε άρα όλο αυτό το διάστημα γιατί με είχαν στη διαδικασία; Λέει η διαδικασία ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να κατηγορείται από άλλους, είτε αυτά τα έχει καταθέσει στην αρχή, έτσι εγώ δεν έπρεπε να είμαι μέσα στη διαδικασία. Ή τα κατάθεσε τώρα και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα γιατί δεν τα κατέθεσε πριν αφού είναι ο ίδιος μάρτυρας;
Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα.

- Εχετε κληθεί κάποιες φορές στο γραφείο της εισαγγελέως περισσότερες από μία φορές.

Παρά πολλές φορές έχω κληθεί, δεκάδες φορές

-Πόσες φορές;

Το έχω χάσει τώρα.

- Δηλαδή είναι διψήφιος ο αριθμός των προσελεύσεων σας;

Τον τελευταίο χρόνο ναι!

-Στην κυρία Τουλουπάκη ή σε συνεργάτες της;

Καταρχήν εγώ τους εισαγγελείς εγώ τους έβλεπα και τους τρεις μαζί αλλά υπήρξαν περιπτώσεις που έχω συναντηθεί μαζί τους μεμονωμένα είτε στην εισαγγελία είτε στην ΓΑΔΑ.

- Ως Γιάννης Αναστασίου ή ως Νίκος Μανιαδάκης;

Και με τις δύο ιδιότητες.

-Και αυτό πώς δικαιολογείται, θέλω να πω αφού ως προστατευόμενος μάρτυρας έχετε λάβει ένα κωδικό όνομα, γίνεται να καταθέσετε και με το πραγματικό σας όνομα;

Ναι.

-Επειδή η υπόθεση έχει πολλά σημεία και εδώ δημιουργείται ένα πολύ σοβαρά θέμα, εσείς είχατε, σας είχε αποδοθεί κάποια κατηγορία;

Όχι, αλλιώς δεν θα ήμουν προστατευόμενος μάρτυρας. Και έχω ελεγχθεί.

-Άρα να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, η κατηγορία αυτή δεν προϋπήρχε.

Δεν προϋπήρχε ασφαλώς, προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι αφότου είχα κρατηθεί κατά παράβαση των δικαιωμάτων μου, χωρίς να υπάρχει κατηγορία χωρίς να υπάρχει τίποτα.

-Θα ήθελα πάντως να προσπαθήσετε να ανακαλέσετε -εγώ τουλάχιστον πέφτω από τα σύννεφα που παρακολουθώ την υπόθεση- ότι μου λέτε σας έχουν καλέσει δεκάδες φορές με ερώτημα να καταθέσετε και σας ασκούνται πιέσεις.

Δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις που κατέθεσα, δεν αφορούσαν το συγκεκριμένο ζήτημα, έχω καταθέσει πάρα πολλές φορές για άλλα ζητήματα. Να δώσω στοιχεία, να εξηγήσω τα στοιχεία σε κάποιες περιπτώσεις δύο φορές. Τη μία πριν πάει η δικογραφία στη Βουλή και τώρα πρόσφατα μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες με κατηγορούν, και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων.

-Σας έχουν ελέγξει και δεν έχουν βρει φορολογικές παραβάσεις, ούτε κάποιες ατασθαλίες οικονομικές από τις οποίες να πιαστούν και μου λέτε τώρα πρόσφατα ασκήθηκαν πιέσεις, τώρα πρόσφατα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή.

-Μέσα στο Δεκέμβριο του 2018;

Ναι, την Πέμπτη και την Παρασκευή πριν ταξιδέψω.

-Η μεθοδολογία με την οποία συνέδεσαν το γεγονός ισχυρίστηκαν πως οι άλλοι δύο μάρτυρες σας έχουν κατονομάσει για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες με τα ονόματα των τριων πολιτικών του Σαμαρά, του Στουρνάρα και του Γεωργιάδη πώς κολλάνε, πώς το έθεταν;

Μου το έθεταν προφορικά. Μου είπαν ότι οι άλλοι μάρτυρες και το γράφει και η κατάθεση, ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες με κατηγορούν ότι έχω λάβει χρήματα αφενός εγώ για να επηρεάσω αποφάσεις αφετέρου ότι έχω λάβει χρήματα να τα δώσω σε πολιτικούς.

-Και χρησιμοποίησαν τα τρία συγκεκριμένα ονόματα;

Να το ξεκαθαρίσω αυτό. Με ρωτούν αν γνωρίζω αυτά τα τρία πρόσωπα. Ο μάρτυρας λέει ότι εγώ έπαιρνα χρήματα.

-Για να τα μεταφέρετε σε πολιτικά πρόσωπα;

Όχι για να τα μεταφέρω σε πολιτικά πρόσωπα, μου αναφέρθηκε προφορικά ότι μετέφερα και χρήματα προς το παρόν από την απαγγελία της κατηγορίας προκύπτει ότι εγώ έχω δωροδοκηθεί, αλλά σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πιέζανε οι εισαγγελείς, με ρωτούσαν μετά αν ήξερα ότι έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί. Και μήπως εγώ δωροδοκούμουν για λογαριασμό των πολιτικών.

-Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;

Ναι, οι τρεις συγκεκριμένοι.

-Ετέθη το αν είχατε δωροδοκηθεί, μήπως χρησιμοποιήθηκε βαλίτσα, αν παίρνατε χρήματα με βαλίτσα; Σας μεταφέρθηκε πιθανόν τέτοιος ισχυρισμός, θα μπορούσε να το ξέρει κάποιο πολιτικό πρόσωπο αυτό το οποίο ισχυρίζονται για σας οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες; Εφόσον δεν έχει διαρρεύσει κάτι από την κατάθεσή τους;

Δεν το ξέρω.

-Το ρωτώ γιατί εχθές το βράδυ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε κάποιου είδους κουίζ. Πώς θα μπορούσε να ξέρει την ταυτότητά σας;

Ο κ. Πολάκης υπέπεσε σ' ένα σοβαρά αδίκημα. Μάλλον σε ένα σοβαρό λάθος, αποκαλύπτει στοιχεία της δικογραφίας, πώς ως μη αρμόδιο όργανο γίνεται να ξέρει τι έχει μέσα η δικογραφία; Πώς γίνεται; Εγώ αυτή τη στιγμή γνωρίζω ως υπόλογος δεδομένου ότι μου το έχουν πει προφορικά οι εισαγγελείς. Επομένως είναι άξιον απορίας πώς το γνωρίζει ένα μη αρμόδιο όργανο αυτό και το αναφέρει; Όλα αυτά θέτουν αυτή τη διαδικασία την κάνουν έωλη νομικά και για το λόγο αυτό θα προσφύγω στη δικαιοσύνη στην οποία εξακολουθώ να πιστεύω και θα ζητήσω την ακύρωση αυτής της διαδικασίας γιατί είναι προδήλως παράνομο, όλα αυτά που έχουν γίνει.

-Όταν λέτε ακύρωση της διαδικασίας, την ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας;

Πώς προέκυψε λοιπόν ότι ο μάρτυρας τώρα θυμήθηκε άρα όλο αυτό το διάστημα γιατί με είχαν στη διαδικασία; Λέει η διαδικασία ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να κατηγορείται από άλλους, είτε αυτά τα έχει καταθέσει στην αρχή, έτσι εγώ δεν έπρεπε να είμαι μέσα στη διαδικασία. Ή τα κατάθεσε τώρα και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα γιατί δεν τα κατέθεσε πριν αφού είναι ο ίδιος μάρτυρας; Η πρώτη ήταν στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα ήταν ο Μάξιμος Σαράφης.

-Άρα και οι δύο σε διαφορετικό χρόνο έχουν ισχυριστεί ότι εσείς δήθεν δωροδοκηθήκατε με το ποσό των 120.000 υποτίθεται;

Την πρώτη φορά ήταν 200.000 αλλά υπάρχει ένα θέμα: Πώς γίνεται κάθε φορά είτε πριν φτάσει στη Βουλή; Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται εμένα πιέσεις;

-Να γυρίσουμε λίγο πίσω, κύριε καθηγητά εσείς, η δική σας εμπλοκή στην υπόθεση πως προέκυψε; Εσείς θελήσατε να βοηθήσετε τη δικαιοσύνη και να εισφέρετε να στοιχεία που γνωρίζετε;

Από τη στιγμή που με ενέπλεξαν και με ενέπλεξαν οι κύκλοι εκτός της δικαιοσύνης οι οποίοι έχουν και οικονομικά συμφέροντα γύρω από αυτή την ιστορία και από το πρόστιμο που θα υπάρξει ενδεχομένως στην Αμερική. Αυτοί οι κύκλοι λοιπόν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προστασίας στην Αμερική.

-Το FBI εννοείτε;

Οι δικηγόροι τους στην Ελλάδα, και επειδή αρνήθηκα με ενέπλεξαν στην ιστορία με το έτσι θέλω.

- Μισό λεπτό. Εσείς αρνηθήκατε να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας στης Ηνωμένες Πολιτείες;

Δεν με ενδιέφερε το πρόγραμμα των ΗΠΑ επομένως αφού με ενέπλεξαν και από την στιγμή που εγώ έτυχα ελέγχων, ήθελα να βοηθήσω τη δικαιοσύνη να αποκαταστήσει την αλήθεια, γιατί η αλήθεια όταν βγει έξω θα είναι πασιφανές ότι δεν έχω σχέση με αυτή την ιστορία, η δίωξή μου είναι καθαρά πολιτική.

-Να σας ρωτήσω κύριε Μανιαδάκη προφανώς έχετε δώσει καταθέσεις και στο FBI σ' αυτή την υπόθεση.

Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στην ελληνική δικαιοσύνη.

-Τα στοιχεία αυτά -υπάρχουν δημοσιεύματα ότι- είναι διαφορετικά τα στοιχεία που δώσατε στο FBI, με τα στοιχεία που δώσατε στις ελληνικές αρχές;

Πήρα την άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσα και στο FBI. Και τα στοιχεία αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας, εξέλιξη των τιμών των φαρμάκων, τις περιπτώσεις εκείνες που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, τη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα τα φάρμακα που υπήρξε αύξηση και την πιθανή ζημία για το δημόσιο.

-Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή. Πρώτα δώσατε τα στοιχεία αυτά στις ελληνικές αρχές. Θυμάστε περίπου την περίοδο;

Πέρυσι το Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

-Και στη συνέχεια σας ζητούν οι Αμερικανοί να τοποθετηθείτε στην υπόθεση;

Ακριβώς αυτό.

-Και στους Αμερικανούς δώσατε τα ίδια στοιχεία που δώσατε και στις ελληνικές αρχές;

Δεν έδωσα τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

-Αυτό μπορείτε να το αποδείξετε;

Έχω τα στοιχεία που τους έχω δώσει και στις δύο περιπτώσεις. Οφείλω να πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου, και είπα ακριβώς αυτά που είπα και στις ελληνικές αρχές, ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές! Έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτά τα στοιχεία, δεν γίνεται να λέει κάποιος έτσι κάτι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα και απασχολεί και τις ζωές άλλων ανθρώπων και να περνάει έτσι στο ντούκου.

-Κύριε καθηγητά ένα ερώτημα: Από τη στιγμή που κάποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες έχουν ισχυριστεί ότι εσείς μπορεί να είχατε δωροδοκηθεί, γιατί σας αποδίδουν το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα;

Αυτό σας λέω ότι όλη η διαδικασία είναι άκυρη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μου αποδίδουν κατηγορίες οι πρώτοι και εγώ παρέμεινα σε όλη αυτή τη διαδικασία κακώς παρέμεινα σημαίνει ότι υπάρχει άλλη ατζέντα από πίσω, εφόσον αυτά τα πράγματα προέκυψαν τώρα δημιουργείται ένα εύλογο ερώτημα γιατί ο μάρτυρας τα λέει τώρα, μετά από ένα χρόνο;

-Οι οικονομικές υπηρεσίες η ΑΑΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών…

Με έχουν ελέγξει όλοι, έχω πέντε πορίσματα το λέει το κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο λέει η εταιρεία που είχα και οι συναλλαγές μου που είχα με τη Novartis είναι νόμιμες.

-Και τώρα ότι αυτά τα 120.000 χιλιάδες λένε ότι βρέθηκαν στη σύζυγό σας.

Όχι τίποτα, λέει κάποιος ότι μου έδωσαν εμένα, χωρίς να λέει ποιος, πότε και γιατί μου τα έδωσε.

-Eσείς βάση της θέσεως σας, θεσμικά και ως κοσμήτορας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ήσασταν σύμβουλος σε ποιους υπουργούς;

Καταρχήν να διευκρινίσω εγώ ως καθηγητής εμπειρογνώμονας πήγαινα, δεν ήμουν ποτέ διορισμένος σύμβουλος κανενός και κακώς το κατηγορητήριο λέει αξιωματούχος. Από πού και ως πού ήμουν εγώ αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας; Λοιπόν εγώ με καλούσαν ως εμπειρογνώμονα σε διάφορες συναντήσεις με την τρόικα.

-Δεν είχατε έμμισθη σχέση με το υπουργείο Υγείας;

Όχι, όχι και δεν ήμουν ποτέ σε καμία επιτροπή και ας έρθει κάποιος να το αποδείξει.

-Ούτε μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Υγείας ούτε κανενός είδους εργασιακή σχέση με το υπουργείο Υγείας;

Προσέξτε, είμαι καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Παιδείας. Εγώ λοιπόν είμαι καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Με αυτή την ιδιότητα δεν έχω πάει να πω την άποψή μου για το φάρμακο, έχω πάει να πω πώς πρέπει να διοικούνται τα νοσοκομεία, πώς πρέπει να φτιάξουμε λογιστικά πρότυπα, έχω κάνει δεκάδες εισηγήσεις. Και πράγματα που ισχύουν ακόμα και σήμερα.

-Πάμε πίσω στον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018. Εσείς, τα στοιχεία που εισφέρατε σε ό,τι αφορά υπερτιμολογήσεις ή σε ό,τι αφορά αυξήσεις σε τιμές φαρμάκων οι οποίες δεν δικαιολογούνται και προφανώς ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, μιλήσατε για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους;

Μίλησα για συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων, τα οποία ωστόσο υπέδειξα στις αρχές ότι έπρεπε να ζητήσουν στοιχεία από τα αρμόδια όργανα που κάνουν τις τιμολογήσεις προκειμένου να δουν τους λόγους για τους οποίους υπήρξαν αυξήσεις τιμών.

-Εσείς είχατε πει το παραμικρό για κάποιο πολιτικό πρόσωπο;

Όχι, όχι δεν έχω ασχοληθεί με πολιτικά πρόσωπα. Έχω ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τις αναλύσεις αυτές.

-Γιατί κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εσείς είχατε αναφερθεί στον κύριο Σαλμά σε κάποια εκ των καταθέσεων σας. Εδώ λοιπόν έχουμε όλη αυτή τη διαδικασία την οποία εσείς με κάποιο τρόπο τώρα την αντιλαμβάνεστε ως πίεση και είναι προφανής η πίεση. Ήθελα να ξαναγυρίσω πάλι στον ρόλο των εισαγγελέων. Οι δικηγόροι σας οι νομικοί σας σύμβουλοι έχουν ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει; Για ποιο λόγο εστιάζουν και στοχοποιούν τρία πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ζητούν πληροφορίες;

Δεν το γνωρίζω αυτό και δεν μας αφορά. Αυτό που θέλω να περάσει είναι ότι μου ασκούν πιέσεις και όλη η στόχευση ήταν αν γνωρίζω εγώ για τυχόν αξιόποινες πράξεις συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

-Κατά την άποψή σας κύριε καθηγητά, ποιος ήταν ο λόγος που υπήρξε αυτή η αλλαγή στάσεως από την πλευρά των δικαστικών αρχών της εισαγγελίας;

Όπως έχω δηλώσει και έχει διαρρεύσει θεωρείται ότι δεν έχω συνεισφέρει αρκετά. Έχω συνεισφέρει αρκετά σε τεχνικό επίπεδο, δεν έχω συνεισφέρει στο να παραδεχτώ ότι εγώ ο ίδιος ή άλλα πρόσωπα έχουν προβεί σε αξιόποινες πράξεις

-Τις καταθέσεις στις ΗΠΑ τις δώσατε στην Αθήνα ή ταξιδέψατε και στο εξωτερικό;

Και στο εξωτερικό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Εσείς επιμένετε σ' αυτό; Ό,τι στοιχεία δώσατε στις ελληνικές αρχές δώσατε και στους Αμερικανούς;

Σωστό, παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιχείρησαν να μας ασκήσουν πιέσεις εξωθεσμικά κέντρα να μην συνεργαστώ με τις αμερικανικές αρχές, συνεργάστηκα επίσημα μόνο με τις ελληνικές αρχές. Στις όποιες επαφές είχα με τους ξένους ήταν καθαρά σε εθελοντική βάση και συνεισέφερα μόνο τα στοιχεία που είχα πει και στις ελληνικές αρχές.

-Αυτά τα εξωθεσμικά κέντρα τα οποία καταγγέλλετε είναι νομικοί;

Είναι δικηγόροι και είναι γνωστοί. Περιπλανώνται από δω και από κει και προσπαθούν να οδηγήσουν την υπόθεση σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

-Στις καταθέσεις σας ως Γιάννης Αναστασίου έχετε καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία λέτε πχ ο Πολλάτος πήρε μίζα από την Novartis τόσο και το ξέρω;

Όχι, όχι ποτέ δεν μπορώ να καταθέσω πράγματα που δεν γνωρίζω.

-Ούτε για πολιτικά πρόσωπα, Για κανένα; Λένε στις καταθέσεις τους οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες για ποιους μπορεί να ενεργούσατε;

Ε Ναι! Προφανώς για λογαριασμό της εταιρείας.

-Ότι είστε προστατευόμενος μάρτυρας διέρρευσε από την ΕΥΠ, από την Εισαγγελία ή από άλλες πηγές;

Είναι διάτρητο το σύστημα, είχε διαρρεύσει από παντού από τις πρώτες μέρες κιόλας.

-Η φωτογραφία σας δόθηκε από τον Παύλο Πολάκη;

Δεν ξέρω από ποιον δόθηκε αλλά κοιτάξτε, εδώ που φτάσαμε εγώ προσπάθησα να συνεισφέρω ουσιαστικά στην προσπάθεια της Δικαιοσύνης. Αντιλαμβάνεστε ότι αν είχαν βρει το παραμικρό δεν θα είχα μπει στη διαδικασία εξ αρχής. Στην πορεία όμως των πραγμάτων όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα τα πράγματα εκτροχιάστηκαν και δόθηκε σε μια υπόθεση που είχε ξεκινήσει καθαρά ως υπόθεση παρεκτροπών μιας φαρμακευτικής εταιρείας από κώδικες πολύ πιο αυστηρούς από τους δικούς μας, αμερικανικούς, δόθηκε μια έντονη πολιτική διάσταση η οποία όταν πέρασε από το χωνί της Βουλής, η υπόθεση έγινε πια μόνο πολιτική. Έχει επικεντρωθεί μόνο σε πολιτικά πρόσωπα.

-Με αυτά τα οποία ξέρετε εσείς αφορά καθηγητές, γιατρούς κρατικούς υπαλλήλους.

Εγώ ξέρω μόνο αυτό που έχω βιώσει εγώ. Η δική μου εμπειρία είναι ότι παρείχα τεχνικές πληροφορίες και ρωτήθηκα πολλές φορές για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

-Για σας η υπόθεση της Novartis είναι τι υπόθεση;

Υπάρχουν ευρήματα τα οποία έχω μοιραστεί με τις αρχές. Υπάρχουν αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών οι οποίες είναι μη σύννομες και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω υπό ποιο καθεστώς, υπό ποιες συνθήκες και ποιοι άνθρωποι τις έδωσαν αυτές τις τιμές και ποιοι τις υπέγραψαν.

-Ποια περίοδο;

Όλες τις περιόδους. Είναι από το 2006 και μετά. Η έρευνα σταματούσε στο 2015.

-Η δική σας όμως εικόνα; Δεν μου επετράπη να αναλύσω πέρα από το 2015.

-Τι εννοείτε; Δεν μου ζητήθηκαν οικονομικές εκτιμήσεις για το 2015 και μετά, μου ζητήθηκε μέχρι το 2014. Υπάρχει μια άλλη διάσταση σε αυτή την υπόθεση. Προφανώς θα πρέπει να διερευνηθεί και η σχέση της εταιρείας με το ιατρικό σώμα, έτσι όπως ξεκίνησε αρχικά η υπόθεση, αν οι συναλλαγές της με τους διάφορους λειτουργούς του συστήματος Υγείας είναι σύννομες.

-Αυτό μπορεί να εντοπιστεί με κάποιο τρόπο;

Με έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των γιατρών.

-Με βάση όλο αυτό που έγινε αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω το χρόνο θα επιλέγατε να δώσετε στις δικαστικές αρχές τα στοιχεία;

Να πας να βοηθήσεις και στο τέλος να βρίσκεσαι ξεφτιλισμένος, χρησιμοποιημένος, στυμμένος και κατηγορούμενος… Ποιος να πάει να βοηθήσει τη δικαιοσύνη; Αυτό που θέλω να περάσει είναι ότι μου ασκούνται πιέσεις για να παραδεχτώ αν έχω εγώ ή πολιτικό πρόσωπο έχουν εισπράξει… Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με τις εισαγγελικές αρχές και είχα πει ότι θα φύγω και θα ξαναγυρίσω όποτε μου ζητήσουν. Έχω φύγει από τη χώρα 75 φορές!

-Από τη στιγμή που δεν κρατούνται πρακτικά πώς μπορείτε να είστε εξασφαλισμένος ότι πράγματι αυτά που λέτε είναι αυτά τα οποία ισχύουν;

Είναι καταγεγραμμένα πολλά από αυτά τώρα. Επίσης το περιστατικό που έχω πει με ην αλλαγή της μαρτυρίας ενός μάρτυρα, είναι καταγεγραμμένο στη δικογραφία που έχει πάει στη Βουλή. Αλλά σε κάθε περίπτωση στέκομαι στο κατηγορητήριό μου, που λέει ό,τι είπε ένας μάρτυρας. Αρκεί αυτό το πράγμα για να καταστρέψουμε έναν άνθρωπο και τη ζωή του τη στιγμή που έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα; Δηλαδή, ο ανώνυμος μάρτυρας είναι πάνω από τα όργανα του ΣΔΟΕ, τους επιθεωρητές, τα όργανα του κράτους;


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.