Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Τελικά τι συμβαίνει στα Άγραφα; Αποφασίσαμε να σώσουμε το μέλλον της Ευρώπης ή να καταστρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας;

Διαδρομές στα Άγραφα.
   
Με αφορμή τη φωτογραφία που ανέβασε ο φίλος Γιαννόπουλος Παναγιώτης σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 και είναι η βασική φωτογραφία στο άρθρο μας, θέλουμε να παραθέσουμε μερικά ερωτήματα - απορίες σχετικά με αυτό το μείζων θέμα της δημιουργίας μεγάλων αιολικών εργοστασίων στην περιοχή των Αγράφων.
       Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο αντικειμενικοί. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με αυτό το θέμα, όχι μόνο από την μία πλευρά δηλαδή την ενημέρωση που προβάλλουν τα επίσημα ΜΜΕ υιοθετώντας την άποψη των μεγάλων εταιριών που θέλουν να δημιουργήσουν αυτά τα εργοστάσια αλλά να υπάρξει ενημέρωση και από την άλλη πλευρά και να ακουστεί και η φωνή όλων αυτών που αντιτίθενται στην δημιουργία αυτών των αιολικών εργοστασίων και λένε ότι δεν πρέπει να καταστρέψουμε τη Φύση μας για κάτι που αποδεδειγμένα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
       Πάνω από όλα όμως θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και να εκθέσουμε τις απόψεις και των μεν και των δε. Το κατά πόσο αυτό το άρθρο θα έχει επιτυχία ή όχι όσον αφορά την ενημέρωση που θέλουμε να κάνουμε στον κόσμο εξαρτάται από το κατά πόσο εσείς οι ίδιοι θα το αγκαλιάσετε και θα το προωθήσετε. Που θα το προωθήσετε? Θέλουμε και ελπίζουμε ότι όλοι όσοι έχετε γνωστούς επιστήμονες που σχετίζονται με το θέμα των ανεμογεννητριών (μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους κλπ) να τους μεταφέρετε το κείμενο αυτό με τα ερωτήματα - απορίες που παραθέτουμε πιο κάτω και να μας στείλουν στο email: evs8848@gmail.com τις απαντήσεις τους σε κείμενο. Θα προσθέτουμε κάτω από κάθε ερώτημα την απάντησή τους με τα στοιχεία τους που θέλουν να φαίνονται οι ίδιοι έτσι ώστε σε όλα αυτά που μας απασχολούν να υπάρχει υπεύθυνη και επώνυμη απάντηση και να μπορέσει ο κόσμος έτσι να βγάλει από μόνος του τα δικά του συμπεράσματα. ...
       Ίσως φανεί από τις απορίες που έχουμε ότι είμαστε προκατειλημμένοι υπέρ του να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στα βουνά μας αλλά όπως προείπαμε θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και γι αυτό θα παραθέσουμε αυτολεξεί όλα όσα μας στείλουν στα κείμενά τους όλοι οι αρμόδιοι σχετικά με το θέμα αυτό, όποια πλευρά και αν υποστηρίζουν. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία και αφού δεχθούν ότι θέλουν να συμμετέχουν τηλεφωνικά να γίνει μια συζήτηση στην ραδιοφωνική εκπομπή που έχουμε στο Δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης Πεζοπορώντας στα Ελληνικά βουνά  και να γίνει μια συζήτηση από υπεύθυνα άτομα πάνω στο θέμα αυτό και προς όφελος των ακροατών της εκπομπής. Τα ερωτήματα τα οποία θα παραθέσουμε παρακάτω είναι ότι απλά έχουμε ακούσει χωρίς να τεκμηριώνονται επιστημονικά και θα τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες, στα Θετικά και στα Αρνητικά.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις απορίες - ερωτήματα:
ΘΕΤΙΚΑ:
- Παράγουν ρεύμα αντικαθιστώντας το ρεύμα που παράγεται στις μέρες μας από την καύση του Λιγνίτη που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο πιο παλιά ονομαζόταν "τρύπα του όζοντος" (αλήθεια άραγε τι έγινε αυτή η τρύπα, οι βιομήχανοι μας ήταν τόσο καλά παιδιά που κατάφεραν και την έκλεισαν, γιατί δε μας λένε τίποτα πλέον γι αυτήν, μήπως μετονομάστηκε σε φαινόμενο του θερμοκηπίου?).
ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
- Οι ανεμογεννήτριες είναι ρυθμισμένες να λειτουργούν από 3 - 6 μποφόρ διότι από 3 και κάτω δεν είναι ο αέρας αρκετός για να γυρίσει τον έλικα, ενώ από τα 6 και πάνω είναι επικίνδυνη η ταχύτητα που έχει ο έλικας και υπάρχει περίπτωση να χαλάσει ή και να φύγει από τη θέση του. Οπότε το ρεύμα που παράγουν δεν είναι διαρκές διότι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι ακόμη, μπαταρίες στις οποίες θα μπορούσε να αποθηκευτεί το ρεύμα και να πάει στο δίκτυο όποτε υπάρχει ανάγκη.
- Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν καλώδια που θα μεταφέρουν το ρεύμα στο πλησιέστερο κέντρο παραγωγής προκειμένου να διοχετευθεί στο δίκτυο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα κάτι το οποίο όμως σημαίνει νέες κολώνες μεταφοράς του ρεύματος με χιλιάδες, σε μερικές περιπτώσεις, μέτρα καλωδίων κάτι το οποίο με τη σειρά του σημαίνει αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν αυτά τα αιολικά εργοστάσια.
- Οι βάσεις οι οποίες χρειάζονται για να στηριχθούν αυτές οι πανύψηλες κολώνες των 100 και 150 μέτρων απαιτεί σκάψιμο των βουνών μας και αμέτρητα κυβικά τσιμέντου προκειμένου να στηριχθούν και να βγάλουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Εν τω μεταξύ σε κανένα σοβαρό κράτος δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο. Εμείς είδαμε ότι ως λαός "πρόβατα" που είμαστε πήγαμε και εγκατασταθήκαμε στις μεγαλουπόλεις και αφήσαμε τα ορεινά χωριά μας εγκαταλειμμένα, με μόνους μόνιμους κατοίκους τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας που δεν μπορούν να φέρουν πλέον καμιά αντίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά που οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον πολύ λίγοι αφού το αγαπημένο μας κράτος φρόντισε και τους άφησε χωρίς δημόσια υγεία και εκπαίδευση.
- Η διαδικασία για να ανέβουν οι ανεμογεννήτριες στο μέρος που έχουν οριστεί να τοποθετηθούν σημαίνει δημιουργία (αν δεν υπάρχουν) ή μεγάλωμα του ορεινού δασικού δικτύου από φορείς όπως τα δασαρχεία κλπ.
- Ο έλικας τους δημιουργεί τα εξής προβλήματα:
1. Μπορεί να σκοτώσει πουλιά από μικρά εως μεγάλα αφού δεν είναι συνηθισμένα να βλέπουν στο "σπίτι" τους τέτοιου είδους ανθρώπινες κατασκευές που είναι και πάνω στο πέρασμά τους.
2. Ο υπόηχος που προκαλεί ο στροβιλισμός του έλικα έχει διαπιστωθεί ότι σε ευθεία 3 χιλιομέτρων προκαλεί μακροχρόνια κατάθλιψη και άλλα τέτοιου είδους ψυχολογικά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές σε αυτήν την ακτίνα των 3 χιλιομέτρων.
3. Διαλύει τις νεφώσεις μειώνοντας ακόμη και την χιονόστρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς στη χώρα μας θα υπάρξει ερημοποίηση αν συνεχίσει έτσι το κλίμα. Εμείς βάζοντας ανεμογεννήτριες και μειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς και τις βροχοπτώσεις - χιονοπτώσεις στα ορεινά μας, φέρνουμε μια ώρα αρχύτερα από μόνοι μας την ερημοποίηση. Θα σώσουμε και καλά το περιβάλλον με αυτά τα "θηρία" και θα φύγουμε μετανάστες σε άλλη χώρα γιατί θα έχουμε ερημοποιήση όλη την χώρα μας.
- Μέσα της κάθε ανεμογεννήτρια για να δουλεύει για μια 20ετία (τόσο είναι ο μέσος όρος ζωής της) έχει από την κατασκευή της ορυκτέλαια και λιγνίτη για να μπορεί να μετατρέπει τον αέρα σε ρεύμα. Άρα ποιον λιγνίτη πάμε να αντικαταστήσουμε; Αυτά τα ορυκτέλαια όταν καίγονται απορροφούνται από το χώμα και μαζί με την οποιαδήποτε ποσότητα νερού ή χιονιού που θα υπάρχει θα αποτελούν έναν δηλητηριασμένο υδρoφόρο ορίζοντα από τον οποίο εμείς θα πρέπει να πίνουμε νερό. Χα χα χα το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?
- Όταν τελειώσει αυτό το διάστημα των 20 ετών υπάρχει πρόβλεψη αυτές οι εταιρίες που τις ανέβασαν, να τις κατεβάσουν ή να τις αντικαταστήσουν με δικά τους έξοδα? Διότι αυτές οι πρώτες που μπαίνουν τώρα είναι πριμοδοτούμενες από τον Έλληνα πολίτη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και πιο ειδικά μέσω της κράτησης ΕΤΜΕΑΡ.
- Οι περιβαλλοντικοί όροι άραγε τι θα λένε; Θα αντικαταστήσουν όλα αυτά τα είδη που θα ξεριζώσουν, θα υπάρχει τέτοια δυνατότητα άραγε στην καλύτερη περίπτωση που θελήσουν να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον ή μήπως γελάνε από μέσα τους όταν αναφέρονται στην αποκατάσταση του εδάφους αφού από τώρα ξέρουν ότι θα τις αφήσουν σαν κουφάρια επάνω στις κορυφογραμμές μας, θυμίζοντας στις επόμενες γενιές των Ελλήνων το πόσο ρηχοί και ευκολόπιστοι ήμασταν οι προηγούμενες γενιές;
- Παρόλα αυτά όλοι λέμε ότι είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά κατά των ανεμογεννητριών. Κατά των ανεμογεννητριών όμως γενικά ή κατά της εγκατάστασής τους σε μεγάλα υψόμετρα; Και αν είμαστε κατά των ανεμογεννητριών γενικά ποιο άλλο είδος Α.Π.Ε. προτείνουμε;
- Τέλος αναφερόμαστε και στον πρωθυπουργό που ανέφερε κάποια στιγμή ότι θα γίνουμε η μπαταρία της Ευρώπης. Τι να εννοούσε άραγε, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι με τις υπάρχουσες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες καλύπτουμε ήδη τον στόχο του 30% που θα πρέπει να παράγουμε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030. Μας υπολογίζουν ως πολίτες ή θέλουν μια χώρα έρημη που θα δουλεύει για όφελος των Γερμανών και Γάλλων;
- Ακούστε και την συνέντευξη του κύριου Σταύρου Αλεξανδρή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που παραχώρησε σήμερα σε δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού 98,4 και μίλησε για την επιστολή 500 επιστημόνων ανά τον κόσμο που ισχυρίζονται ότι πρέπει να ακουστεί και η δική τους άποψη η οποία είναι αντίθετη από αυτούς που ισχυρίζονται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και μίλησε και για κάποιο υλικό προς το τέλος της συνέντευξης που χρησιμοποιούν στις ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος. Τα συμπεράσματα δικά σας. 
Αυτά λοιπόν είναι τα ερωτήματα που έχουμε και οι απορίες εδώ και αρκετό καιρό. Αν θέλετε να συμπληρώσετε κάποια δικά σας (στείλτε τα μας στο email που προαναφέραμε) ή αν νομίζετε ότι κάποια από αυτά δεν ισχύουν να μας το πείτε για να το βγάλουμε από το άρθρο πάντως είναι μέρος της "ανεύθυνης" ενημέρωσης που υπάρχει πάνω στο θέμα από όλους τους εμπλεκόμενους. Θα θέλαμε επομένως μια υπεύθυνη και επώνυμη ενημέρωση η οποία θα είναι αφιερωμένη σε όλους τους αναγνώστες αυτού του κειμένου έτσι ώστε ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέσατε και ελπίζουμε σε προώθηση του συγκεκριμένου άρθρου από όλους σας.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.