Το χωριό μου ονομάζεται Αθαμάνιο, βρίσκεται στους πρόποδες των Αθαμανικών ορέων, γνωστών ως Τζουμέρκων, και κρύβει ένα θησαυρό! Όχι! εκεί, όπου κι αν κοιτάξεις ή σκάψεις δε θα βρεις πετρέλαιο ή διαμάντια ή κάποιο άλλο πολύτιμο μέταλλο! Κάτω από τη γη αναβρύζει το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, που σε αυτό χρωστάμε την ύπαρξη μας, και είναι το πόσιμο ΝΕΡΟ!!! Ένα νερό πεντακάθαρο, ελαφρύ, χωνευτικό από τα πιο χαμηλά σε ποσοστά σε βαρέα μέταλλα, το οποίο εμφιαλώνεται στα Θεοδώριανα (Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο) και δουλεύουν πολλές οικογένειες από την τοπική κοινωνία.
Γνωρίζατε ότι από την ποσότητα νερού που υπάρχει στον πλανήτη μας, μόνο το 2% είναι πόσιμο Ε.Δ.Ε.Υ.Α και πως 1.000.000.000 άνθρωποι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε αυτό Newspost; Ξέρατε ότι αν το πετρέλαιο πωλείται 1-2 ευρώ το λίτρο στην Ελλάδα, το νερό, σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και σε κάποιες της Ευρώπης στοιχίζει τριπλάσια; Για τέτοιο προϊόν μιλάμε ότι έχουμε στα Τζουμέρκα! Κι όμως πάραυτα απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο!
Μόλις προχτές ανακαλύψαμε πως η πηγή του χωριού μας προτάθηκε για μικρό υδροηλεκτρικό (στην Κορακάδα)! Ναι, από τα έργα που ακούγαμε τη δεκαετία του 60 πως είναι η πιο καθαρή πηγή ενέργειας και πως πρέπει σιγά σιγά να αντικατασταθεί ο λιγνίτης και το πετρέλαιο. Μέχρι εδώ όλα καλά λοιπόν, ποιος μπορεί να πει όχι σε μια τέτοια πρόταση, ειδικά τώρα που το περιβάλλον παραπαίει; μέχρι που έφτασε και στο κατώφλι του χωριού μου.
Ο θεός να την κάνει πρόταση φυσικά γιατί μόνο τέτοια δεν είναι! Πρόσφατα ενημερωθήκαμε πως δεν λαμβάνεται υπόψη η γνωμοδότηση των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων για τέτοιου είδους έργα (αυτό ίσχυε μέχρι πριν από μερικούς μήνες) αλλά αποκλειστικά υπεύθυνο πλέον είναι το ΥΠΕΝ. Κι εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα, ποιος είναι αυτός (ο τοπικός άρχοντας) που πρότεινε την πηγή και τους πήγε να μετρήσουν;
Κατά δεύτερον ένα τέτοιο έργο λογικά θα έπρεπε να ωφελήσει το χωριό πρώτα από όλα, αλλά εδώ βλέπουμε ότι πρόκειται για ιδιωτική επένδυση που θα πουλάει το ρεύμα στο κράτος και θα δώσει ψίχουλα στην τοπική κοινωνία (1% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, 0,3% στο Δήμο), χωρίς καν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας (μόνο μία, κι αν, διότι όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά). Κατά τρίτον τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά καθώς δεν έχουν λυθεί άλλα σοβαρότερα θέματα όπως το υδρευτικό, το αρδευτικό και κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν όλα αυτά ταυτόχρονα, μόνο ένας θεός ξέρει!
Εκτός αυτού παρατηρήθηκαν σοβαρά φαινόμενα καθιζήσεων και κατολισθήσεων σε άλλα μέρη του Δήμου που δοκιμάστηκαν όπως κατά μήκος του Καταρρακτινού παραπόταμου όπου λειτουργούν 4 Υδροηλεκτρικά. Και τέλος προκύπτει ζήτημα όταν η τουριστική ατραξιόν της περιοχής είναι οι μικροί καταρράκτες και τα ρυάκια, τα οποία έρχονται να απολαύσουν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ειδικά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως αξίζει να προσανατολιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση ανάπτυξης αφού ήδη υπάρχουν οι βασικές υποδομές και είναι καλύτερα να ξεχάσουμε το ξεπούλημα των θησαυρών μας, διότι περι αυτού πρόκειται ξεκάθαρα πλέον.
Παρακάτω αν πατήσετε το σύνδεσμο θα μπείτε στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπου δείχνει τα μέρη όπου έχουν γίνει αιτήσεις για ΑΠΕ, κάνετε τον κόπο να ελέγξετε διότι ήδη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και εν πάση περιπτώσει «Να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται» που λέει και το τραγούδι. ΡΑΕ
Αθαμάνιο |
=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.