Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τι θα γίνει με τους μαχητές του ISIS; - Νέα δεδομένα μετά τη συμμαχία Κούρδων - συριακού στρατού

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη διαφυγή μαχητών του ISIS. H ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης η Τουρκία;

Το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με τη βόρεια Συρία, στην οποία θα επιστρέψουν δυο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα του και παράλληλα θα πλήξει τις αυτοδιοικούμενες περιοχές των Κούρδων στην περιοχή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτύχει.
Σύμφωνα με τον Αμντέλ Μπάρι Ατβάν, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Rai al Youm, η Τουρκία διατρέχει μεγάλους κινδύνους εξ αιτίας της επίθεσης. Καταρχάς έχει να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι άριστα εξοπλισμένοι από τις ΗΠΑ. Επίσης η μετακίνηση και η φροντίδα τόσων χιλιάδων προσφύγων σημαίνει μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Ακόμη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αργά ή γρήγορα στις μάχες θα εμπλακεί και ο συριακός στρατός και το ό,τι η Τουρκία θα αποκτήσει τον έλεγχο στις φυλακές, όπου κρατούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα.
Το ερώτημα πώς θα συμπεριφερθούν οι ισλαμιστές είναι ανησυχεί ιδιαίτερα και την Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς κατάγονται από ευρωπαϊκές χώρες και ίσως επιχειρήσουν να επιστρέψουν σε αυτές.  Κοντά στη περιοχή όπου γίνονται οι επιθέσεις υπάρχουν τρεις καταυλισμοί όπου κρατούνται τζιχαντιστές. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο αλ Χολ, βρίσκεται εκτός της ζώνης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα χτυπηθεί από πυρά. Επίσης οι Κούρδοι μπορεί να αποφασίσουν να αποσύρουν ένα τμήμα των φρουρών γεγονός που θα έκανε πιο εύκολη την απόδρασή τους.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα τουρκικά ΜΜΕ για τους ισλαμιστές...

H συριακή πόλη Ρας αλ Αίν στα σύνορα με την Τουρκία
H συριακή πόλη Ρας αλ Αίν στα σύνορα με την Τουρκία
Όπως επισημαίνει η Κλαούντια Ντάντσκε, επικεφαλής της συμβουλευτικής υπηρεσίας για θέματα αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης: «Στη φυλακή του αλ Χολ υπάρχουν πολλές γυναίκες που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος και αυτές οι γυναίκες θέλουν να ξαναζωντανέψουν αυτό το μόρφωμα. Θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία και θα το σκάσουν και θα αναλάβουν και πάλι δράση. Θα μπορούσε να γίνει εξέγερση στις φυλακές, σαμποτάζ, οτιδήποτε».
Για τον εάν η Τουρκία είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, η Γερμανίδα ειδικός αμφιβάλλει: «Για την Τουρκία αυτή τη στιγμή άλλα θέματα είναι σημαντικά. Είναι τα θέματα ασφαλείας διότι επιρρίπτει στην κουρδική οργάνωση YPG ότι είναι το συριακό παρακλάδι του PKK. Και πάνω από όλα είναι οι Σύροι πρόσφυγες που θέλει να μεταφέρει σε αυτή τη ζώνη. Το θέμα του Ισλαμικού Κράτους και των οικογενειών τους δεν απασχολεί καθόλου τα τουρκικά ΜΜΕ».
Εκτός από τους καταυλισμούς που κρατούνται μέλη του ISIS και των οικογενειών τους υπάρχουν και οι κανονικές φυλακές και αυτές βρίσκονται στη ζώνη των επιχειρήσεων. Σε αυτές κρατούνται άντρες, ανάμεσα σε αυτούς πολύ υψηλόβαθμα στελέχη και κανείς δεν θέλει μάθει τι θα γίνει εάν ελευθερωθούν.
DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Νέα δεδομένα μετά τη συμμαχία Κούρδων - συριακού στρατού
Νέα δεδομένα δημιουργεί στη Συρία η συμμαχία που φαίνεται να επετεύχθη μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των κουρδικών δυνάμεων. Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία.

Syrien Tal Tamr Syrische Armee trifft in Kurdengebieten ein (picture alliance/AP Photo)
Στην 6η μέρα των επιχειρήσεων οι μάχες μαίνονται στα περίχωρα του Ρεσουλάιν αλλά και γύρω από το Τάλα Αμιάντ.
Οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μετακινούνται προς το Κομπάνι. Βλήματα όλμων όμως εξακολουθούν να πέφτουν σε τουρκικό έδαφος χωρίς νέα θύματα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για συμφωνία των Κούρδων με  τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Άσαντ να μπουν οι καθεστωτικές δυνάμεις στο Κομπάνι και το Μούνμπιτς, είπε ότι με την θετική προσέγγιση της Ρωσία δεν θα υπάρξει θέμα στο Κομπάνι.
Όσο για το Μούνμπιτς που εδώ και ένα χρόνο αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, δήλωσε ότι η Άγκυρα προχωράει όπως συμφωνήθηκε.
Αργά μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, οι αρχηγοί των δυνάμεων του τουρκικού στρατού και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα
Όλα δείχνουν πως ιδιαίτερα για το Μούνμπιτς υπάρχουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.