Μόνο τον… αέρα που αναπνέουμε δεν θα χρεώνουν σε λίγο καιρό οι τράπεζες. Γιατί για σχεδόν όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες, όπως η έκδοση και αλλαγή PIN ή η ανανέωση μιας κάρτας, χρεώνονται.
Με στόχο αφενός να βελτιώσουν τα κέρδη τους και αφετέρου να αναγκάσουν τους πελάτες τους να στραφούν περισσότερο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι τράπεζες επιβάλλουν πλήθος χρεώσεων.
click4more
Προμήθειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εισπράττονται πλέον όχι μόνο για συνηθισμένες τραπεζικές συναλλαγές, όπως εμβάσματα αλλά και για υπηρεσίες που μέχρι σήμερα οι τράπεζες παρείχαν δωρεάν. Όπως για παράδειγμα η επανέκδοση ή η ανανέωση μιας χρεωστικής κάρτας, η έκδοση νέου PIN (στις περιπτώσεις που ο κάτοχος το έχει ξεχάσει) ή ακόμη και η ενημέρωση κίνησης του λογαριασμού στην περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει εκτύπωση μέσω ΑΤΜ!
Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).
Από τις αρχές του μήνα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα επιβαρύνει με 0,20 ευρώ την ερώτηση για το υπόλοιπο του λογαριασμού όταν αυτή γίνεται μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας (εντός της ευρωζώνης). Όταν η ερώτηση για τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού γίνεται από δικό της ΑΤΜ, κοστίζει 0,15 ευρώ!
Στη Eurobank, αν κάποιος ζητήσει να εκδοθεί νέο PIN για την κάρτα του, θα πρέπει να πληρώσει 3 ευρώ. Προμήθεια 5 ή 6 ευρώ δίνεται για ανανέωση χρεωστικής κάρτας (συνήθως μετά από πέντε χρόνια) αλλά και σε περίπτωση ανανέωσης αν κάποιος τη χάσει ή του την κλέψουν!
Η επιβάρυνση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες τράπεζες, όπως η Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.
Σε ό,τι αφορά στις πιστωτικές κάρτες, πλέον ζητείται από τους πελάτες των τραπεζών συνδρομή, ενώ παλιότερα ήταν δωρεάν. Το κόστος είναι στα 25 έως 30 ευρώ για κάρτες MasterCard ή Visa. Για τις πιστωτικές, υπάρχουν μικρές ...
διαφοροποιήσεις όπως η δωρεάν συνδρομή για 6 μήνες ή ένα χρόνο. Η ετήσια συνδρομή στις κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.
διαφοροποιήσεις όπως η δωρεάν συνδρομή για 6 μήνες ή ένα χρόνο. Η ετήσια συνδρομή στις κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.
==========================================
Από σήμερα, λοιπόν, όλες οι ανέπαφες (contactless) συναλλαγές, έως του ποσού των 25 ευρώ, χωρίς την καταχώρηση του κωδικού PIN σε τερματικό (POS), με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πραγματοποιούνται με όριο έως του ποσού των 150 ευρώ, σωρευτικά.
Κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση κωδικού PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται. Συνεπώς, δεν θα παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης απεριορίστων διαδοχικών ανέπαφων αγορών χωρίς την χρήση του κωδικού PIN.
Οι αλλαγές αφορούν ειδικά στην ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου.
On line αγορές
Οι αγορές στο internet με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών, τη στιγμή της αγοράς. Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, θα πραγματοποιείται μέσω: κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που ο πελάτης έχει ή είναι).
Οι αλλαγές στις πληρωμές θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων).
Πληρωμές με κάρτα – Οι νέες απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις συναλλαγών:
- Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.
- Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.
- Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.
Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.
=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.