Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της Ευρώπης: Πώς συνέβη ξανά; - Europe’s Deadly Second Wave: How Did It Happen Again?

4,0003,0002,0001,000MarchAprilMayJuneJulyAug.Sept.Oct.Nov.Dec.April 94,081 deathsNov. 284,082 deathsCovid-19daily deathsSpring waveFall wave
Πηγή: Βάση δεδομένων New York Times. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο θανάτων στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, σημαδεμένη και κτυπημένη, η Ευρώπη αναδύθηκε από τα βάθη της μάχης της ενάντια στην πανδημία κοροναϊού.

Οι αυστηρές κλειδαριές στις περισσότερες χώρες είχαν σηκώσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης από τα γόνατά τους, ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι πολεμούσαν ρεκόρ . Ο καιρός θερμαινόταν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τα σύνορα να ανοίξουν ξανά και οι Ευρωπαίοι ήταν απελπισμένοι για ένα διάλειμμα.

Το πλήρωσαν ακριβά για αυτό.

Ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα ανάγκασε τις απρόθυμες κυβερνήσεις να επιστρέψουν σε κλειδώματα ή περιορισμούς και να προκαλέσουν νέες ουλές στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η αισιοδοξία του καλοκαιριού έχει φύγει, αντικατασταθεί από τη συνειδητοποίηση ότι η χαλάρωση των προφυλάξεων οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους λίγους μήνες πριν φτάσουν τα εμβόλια.

Γνωρίζουμε τώρα ότι το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη έχει γίνει πιο θανατηφόρο από το πρώτο. Σχεδόν 105.000 άνθρωποι πέθαναν από το Covid-19 το Νοέμβριο σε 31 χώρες που παρακολουθούνταν στενά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων , ξεπερνώντας το σύνολο του Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Περίπου τόσα άτομα πεθαίνουν στην Ιταλία κάθε μέρα όπως όταν το Μπέργκαμο ήταν το κέντρο της προσοχής του κόσμου .

Και στις περισσότερες χώρες, οι ημερήσιοι θάνατοι αυξάνονται υψηλότερα αυτό το φθινόπωρο από ποτέ.

Όπου το δεύτερο κύμα ήταν θανατηφόρο από το πρώτο

Ημερήσιοι θάνατοι ανά 100.000 άτομα

https://www.nytimes.com/interactive/2020/12/04/world/europe/europe-covid-deaths.html?fbclid=IwAR2Tw4hMhTlOxuIATr_QuaNURKjftu36oqTaiuKEQadjkcU3YUWnqE6CD8w

 Πηγή Βάση δεδομένων New York Times. Τα διαγράμματα αντιπροσωπεύουν τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο των αναφερόμενων θανάτων. Το Λιχτενστάιν δεν εμφανίζεται. Στις χώρες πολύ κάτω από τις κορυφές της άνοιξης περιλαμβάνονται εκείνες των οποίων οι υψηλότεροι ημερήσιοι θάνατοι το φθινόπωρο ήταν 30 τοις εκατό ή λιγότερο από ό, τι την άνοιξη.

Χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, οι οποίες επλήγησαν για πρώτη φορά, υποφέρουν σχεδόν τόσο άσχημα τώρα. Η Πορτογαλία κάνει ακόμη χειρότερα. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν κάνει σχεδόν το ίδιο, ενώ άλλες έχουν κάνει κάπως καλύτερα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία έχουν κάνει τα καλύτερα από όλα.

Αλλά κυρίως, σχεδόν κάθε χώρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - η οποία ως περιοχή περιείχε σε μεγάλο βαθμό το πρώτο ξέσπασμα - τώρα βλέπει ανησυχητικές αυξήσεις σε περιπτώσεις και θανάτους. Δραματικές ανοιξιάτικες σκηνές από άρρωστους Δυτικούς Ευρωπαίους που έχουν εγκλωβιστεί σε φορεία έξω από γεμάτα νοσοκομεία παίζουν τώρα στη Βουλγαρία και αλλού στην Ανατολική Ευρώπη.

Την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο, τα κύματα του ιού κορανοϊού έφτασαν σε πιο θανατηφόρες κορυφές στην Ευρώπη από ό, τι στις ...

Ηνωμένες Πολιτείες, προσαρμοσμένες για τον πληθυσμό - αν και η τρέχουσα επιδημία της Ευρώπης έχει αρχίσει να σταματάει και η αυξανόμενη αμερικανική επιδημία μπορεί σύντομα να την ξεπεράσει.

Πώς η Ευρώπη, έδρα του πλουσιότερου συλλόγου εθνών του κόσμου, βρέθηκε πίσω στα νύχια ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού πάλευε την πρώτη;

Βιάσου να ανοίξεις ξανά

Ήταν στις 14 Απριλίου, βαθιά στον πρώτο γύρο κλειδαριών, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε ένα φοβερό μήνυμα: Ίσως χρειαστεί να ακυρωθούν οι καλοκαιρινές διακοπές, μια ιερή ευρωπαϊκή παράδοση και η οικονομική ψυχή για πολλές χώρες.

Μια εβδομάδα αργότερα, χωρίς εξήγηση, έκανε μια στροφή 180 μοιρών. «Νομίζω ότι θα βρούμε έξυπνες λύσεις για να περάσουμε διακοπές», δήλωσε ο Ursula von der Leyen στο τηλεοπτικό κανάλι SIC της Πορτογαλίας "Είμαι θετικός για τις καλοκαιρινές διακοπές."

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή, ο εκτελεστικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθεί να συντονίσει την πολιτική για τα 27 μέλη, παρουσίασε τον « οδικό χάρτη για το άνοιγμα », προτείνοντας στις εθνικές κυβερνήσεις πώς να αναζωογονήσουν αργά, προσεκτικά την κοινωνική και οικονομική ζωή.

Στα χαρτιά φαινόταν μετρημένη: σταδιακή επανέναρξη σχολείων, λιανική και άλλες δραστηριότητες σε συνδυασμό με ενισχυμένες δοκιμές και ανίχνευση, καθώς και μάσκα και αποστάσεις.

Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι συνέστησε η Επιτροπή. Κάποιοι, ειδικά κατά μήκος του νότιου χείλους της ηπείρου, ανέλαβαν μεγάλους κινδύνους για να δεχθούν τουρίστες τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια διάσωσης εκατομμυρίων τουριστικών θέσεων εργασίας. Και η ΕΕ, πρόθυμη να αποκαταστήσει τη θεμελιώδη λειτουργία της ως ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας, ενθάρρυνε τις χώρες να ανοίξουν ξανά τα εσωτερικά σύνορα, ακόμη και όταν συνέχισε να εμποδίζει εξωτερικούς ταξιδιώτες.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν την Ισπανία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συχνά χωρίς απαιτήσεις για δοκιμή ή απομόνωση όταν έφτασαν ή επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Ενώ μόνο ένα κλάσμα του κανονικού αριθμού, έδωσε πολλές ευκαιρίες στον ιό. Οι τουρίστες πραγματοποίησαν πάρτι σε ιδιωτικές βίλες στη Μεσόγειο, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών περιορισμών, οι οποίοι συχνά εφαρμόζονταν μόνο σε επίσημους χώρους.

Ένα ζευγάρι που χορεύει στο μνημείο Άγγελος της Ειρήνης στο Μόναχο τον Απρίλιο. Laetitia Vancon για τους New York Times

Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι αποφάσεις - ταχεία εσωτερική επανέναρξη με ονομαστικούς περιορισμούς, σε συνδυασμό με διασυνοριακά ταξίδια - ήταν στη ρίζα του δεύτερου κύματος.

Στο Βέλγιο, το οποίο υπέστη σοβαρό πρώτο και δεύτερο κύμα , οι άνθρωποι που επέστρεψαν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό δεν δοκιμάστηκαν και οι απαιτήσεις καραντίνας δεν εφαρμόστηκαν Οι υποθέσεις άρχισαν να αυξάνονται εκθετικά τον Σεπτέμβριο.

«Ενώ εκατομμύρια Βέλγοι επέστρεφαν από διακοπές, όπως σε σημεία όπως η Ισπανία, ο μαζικός τουρισμός ήταν ένας κρυμμένος εκκολαπτήριο εκτός της χώρας για πολλούς Βέλγους», δήλωσε ο Emmanuel André, επικεφαλής της ομάδας Covid-19 της χώρας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.

Η γενετική έρευνα δείχνει τον αντίκτυπο αυτών των πολιτικών. Η Δρ Emma Hodcroft, μοριακή επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, μαζί με τους συναδέλφους της, εντόπισε μια εξέχουσα παραλλαγή του ιού που φάνηκε να προήλθε ή να αποκτήσει σημαντική πρόοδο στην Ισπανία μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Αυτή η παραλλαγή, είπε ο Δρ Hodcroft, αντιπροσωπεύει το 60 έως 80 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων δεύτερου κύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 40 τοις εκατό των ελβετικών περιπτώσεων και είναι αξιοσημείωτο σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ταξίδεψαν στην Ισπανία και μολύνθηκαν με αυτήν τη συγκεκριμένη παραλλαγή, το πήραν πίσω στις χώρες καταγωγής τους στις χιλιάδες τους και εξαπλώθηκε από εκεί.

Πέρα από την περίοδο των διακοπών, μια λανθασμένη αίσθηση ότι τα γρήγορα ανοίγματα θα οδηγούσαν σε ραγδαία οικονομικά οφέλη οδήγησαν πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που απολύθηκαν.

«Οι Ευρωπαίοι το ήθελαν όλα», είπε. Καθ. Devi Sridhar της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Στην Ευρώπη οι άνθρωποι αναρωτιούνται ακόμα: αξίζει τον κόπο, πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους ή την οικονομία;», είπε, προσθέτοντας ότι η εμπειρία δείχνει ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα.

Οι οικονομικές προβλέψεις από την Ευρώπη δείχνουν ότι τα μικρά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν εξαλειφθεί στο δεύτερο κύμα, καθώς η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας που συμπίπτει με τους θερινούς μήνες έπεσε γρήγορα. Συνολικά, η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 7% φέτος.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η κα von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνώρισε τα λάθη.

"Προφανώς, οι στρατηγικές εξόδου ήταν εν μέρει πολύ γρήγορες και τα μέτρα χαλαρώθηκαν πολύ σύντομα", είπε.

Sleepwalking στο δεύτερο κύμα

Τα σημάδια του δεύτερου κύματος εμφανίστηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη μέχρι τα μέσα Αυγούστου, όταν οι περιπτώσεις, ακόμα χαμηλές, άρχισαν να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πολιτική πήρε το προηγούμενο.

Καθώς οι υποθέσεις άρχισαν να εξαπλώνονται στην Τσεχική Δημοκρατία το δεύτερο μισό του Αυγούστου, το σύστημα εντοπισμού της χώρας κατακλύστηκε, δήλωσε ο Δρ Pavel Plevka, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Masaryk στην πόλη του Μπρνο. Μέχρι τον Οκτώβριο, περίπου μία στις τρεις δοκιμές επέστρεψε θετική, είπε, ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι.

Αλλά η ζωή συνεχίστηκε κανονικά. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση συνέχισε σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα, και πίεσε για κλείδωμα μόνο μετά το κλείσιμο των δημοσκοπήσεων.

Μια μονάδα δοκιμών Covid-19 στην Πράγα τον Οκτώβριο. Laetitia Vancon για τους New York Times

Ο αντίκτυπος ήταν καταστροφικός. Η Τσεχική Δημοκρατία υπέστη λιγότερους από 500 θανάτους στο πρώτο κύμα της επιδημίας, αλλά κατέγραψε περισσότερους από 8.000 θανάτους τους τελευταίους τρεις μήνες, σε μια χώρα με λιγότερα από 11 εκατομμύρια άτομα. Είναι ένα από τα χειρότερα κρούσματα στον κόσμο.

«Έχω φίλους που έπρεπε να εργαστούν νυχτερινές βάρδιες λόγω άρρωστων συναδέλφων, δεν είχαν διακοπές, εργάστηκαν και εργάστηκαν», δήλωσε ο Δρ. Petr Smejkal, επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών και της επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα. «Είδα πράγματα που δεν έχουν ξαναδεί στη ζωή τους».

Νοσοκομεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν πληγεί περισσότερο από το δεύτερο κύμα

Καθημερινά Covid-19 ασθενείς ανά 100.000 άτομα

 Πηγές Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων · Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής · Εθνικές υπηρεσίες υγείας. Δεδομένα που εμφανίζονται για 24 ευρωπαϊκές χώρες που παρέχουν καθημερινά δεδομένα πληρότητας στο ECDC.

Μικτά μηνύματα, παραπληροφόρηση και χαλαρή στάση εξαπλώθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όλο το καλοκαίρι, λένε ειδικοί.

«Είμαι ευτυχής που φοβόμαστε όλο και λιγότερο αυτόν τον ιό, αυτήν την επιδημία. Δεν χρειάζεται να το φοβάστε πια », είπε ο Ματέους Μοράουιτκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας, καθώς παρότρυνε τους ψηφοφόρους να κάνουν δημοσκοπήσεις τον Ιούλιο. «Όλοι εσείς, ειδικά οι ηλικιωμένοι, μην φοβάστε, ας πάμε και ψηφίζουμε», πρόσθεσε.

Σήμερα, η Πολωνία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα που επιβαρύνει τα νοσοκομεία της μέχρι το σημείο της.

Η Aneta Afelt, ειδική στη γεωγραφία της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, δήλωσε ότι η χώρα εφάρμοσε ένα αυστηρό κλείδωμα πριν από το πρώτο κύμα, και οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν. Αλλά τότε τα μηνύματα άλλαξαν.

«Οι πολιτικοί έλεγαν ότι ο ιός έχει εξασθενίσει και η πανδημία έχει τελειώσει και ίσως δεν υπήρχε καν. Αυτό έθεσε τους ανθρώπους σε αμφιβολίες και οδήγησε σε μια αυξανόμενη ομάδα ανθρώπων που αμφιβάλλουν για τον ιό, την προέλευση και τις συνέπειές του », είπε η κα Afelt.

Τα περισσότερα νοσοκομεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σώθηκαν την άνοιξη. Λιγότεροι από 10 ασθενείς ανά 100.000 άτομα νοσηλεύτηκαν με το Covid-19 μια δεδομένη ημέρα τον Απρίλιο στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Αλλά το φθινόπωρο, τα νοσοκομεία τους έχουν γίνει από τα χειρότερα.

Στις 30 Νοεμβρίου, σχεδόν 1 στους 1.000 Βούλγαρους βρισκόταν στο νοσοκομείο με το Covid-19, ποσοστό υψηλότερο από ποτέ που καταγράφηκε αλλού στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διστακτικοί κλείδωμα και το τρίτο κύμα

Ακόμα και όταν το δεύτερο κύμα άρχισε να καταστρέφει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις περίμεναν να προχωρήσουν με περιορισμούς.

Οι κλειδαριές δεύτερου κύματος ήταν πιο αργές και πιο ήπιες από αυτές του πρώτου κύματος, σημειώνουν οι ειδικοί και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν εφαρμοστεί αυστηρά, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και όταν οι κοινωνίες υφίστανται οικονομικές απώλειες και αναστάτωση. Μια συλλογική εξάντληση με νέους περιορισμούς έκανε δυσκολότερη την ευρεία υποστήριξη και συμμόρφωση.

Μάσκες πεζοί στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο, όπου κάποια καταστήματα ανοίγουν ξανά. Ντμίτρι Κοστούκοφ για τους The New York Times

«Υπήρχε κάποια διστακτικότητα για την επανεισαγωγή των μέτρων μετά το καλοκαίρι, γιατί όλοι γνωρίζαμε τι εννοούσαν όσον αφορά την οικονομία και την κοινωνία», δήλωσε ο Bruno Ciancio, επικεφαλής της επιτήρησης των ασθενειών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

«Αυτή η διστακτικότητα δεν απέδωσε πραγματικά. Όταν φτάσετε στα επίπεδα που βλέπετε τώρα, πρέπει να επιστρέψετε σε αυτά τα μέτρα ούτως ή άλλως, αλλά η τιμή που πληρώνετε είναι πολύ υψηλή όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους », πρόσθεσε.

Οι λίγες χώρες που κινήθηκαν γρήγορα είδαν μεγάλα οφέλη. Η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία κράτησαν το δεύτερο κύμα. Η Ιρλανδία κατέγραψε λιγότερους από 300 θανάτους από την 1η Σεπτεμβρίου, μόλις το 15 τοις εκατό του συνόλου του πρώτου κύματος, μετά από ένα σκληρό και πρώιμο δεύτερο εθνικό κλείδωμα.

Πώς συγκρίνονται οι θάνατοι στο πρώτο κύμα με το δεύτερο

ΜΕΓΙΣΤΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΑ 100.000 ΑΤΟΜΑ
ΧΩΡΑΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΩΣ% ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
Οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπέρασαν την κορυφή της άνοιξης
Τσεχική Δημοκρατία0.101.972.011%
Ελλάδα0,050,931.950%
Κροατία0,081.451.733%
Πολωνία0,081.331.622%
Σλοβακία0,030,471,483%
Βουλγαρία0.141.971.428%
Σλοβενία0.192.341,207%
Ουγγαρία0.141.421.031%
Λιχτενστάιν0.383.01800%
Μάλτα0,090,71800%
Λιθουανία0,080,58713%
Λετονία0,060.35588%
Αυστρία0.241.21495%
Ρουμανία0.230,85367%
Ισλανδία0.160,44275%
Πορτογαλία0.310,75241%
Κύπρος0,080.14171%
Λουξεμβούργο0,731.18161%
Εσθονία0.210,29142%
Γερμανία0.330,41123%
Ημερήσιοι θάνατοι άνω του 30% της αιχμής της άνοιξης
Ιταλία1.361.2189%
Βέλγιο2.921.9868%
Γαλλία1.640,9357%
Ολλανδία0,890,4954%
Ισπανία1.911.0052%
Ηνωμένο Βασίλειο1.420,7352%
Δανία0,280.1243%
Σουηδία1.050,4240%
Νορβηγία0.160,0638%
Ημερήσιοι θάνατοι κάτω του 30% της αιχμής της άνοιξης
Φινλανδία0,250,0519%
Ιρλανδία1.450.149%

Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι οι δημιουργίες ενός τρίτου κύματος κρύβονται ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες καθώς προετοιμάζονται για την περίοδο των διακοπών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρχές χαλαρώνουν προσωρινά μέτρα για να επιτρέψουν έως και τρεις οικογένειες να συναντηθούν, ακόμη και όταν συμβουλεύουν την προσοχή. Αλλού, όπως στο Βέλγιο, οι κανόνες είναι σχεδόν χαλαροί, αλλά τα καταστήματα ανοίγουν ξανά για να φιλοξενήσουν τους αγοραστές των διακοπών. Οι αρχές συζητούν επίσης εάν τα χιονοδρομικά κέντρα θα πρέπει να ανοίξουν ξανά, σε ένα ντετζάου των συζητήσεων για τις διακοπές στην παραλία.

Ο Δρ Hodcroft στην Ελβετία και άλλοι ειδικοί λένε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα ενδέχεται να ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

«Η ανησυχία μου είναι ότι θα πληρώσουμε για χριστουγεννιάτικα πάρτι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κλειδώματα», δήλωσε ο καθηγητής Sridhar του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Αν δεν δούμε μαζική αλλαγή συμπεριφοράς, θα δούμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κλειδώματα», πρόσθεσε. «Ο ιός δεν νοιάζεται για τα Χριστούγεννα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.