Εμβόλιο της AstraZeneca: Σε τι διαφέρει από το εμβόλιο της Pfizer, πόσο αποτελεσματικό είναι, πόσες δόσεις χρειάζονται - https://tinyurl.com/y5qfgrhq
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικής τεχνολογίας από εκείνο της Pfizer.
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού έχει ήδη πάρει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ περιμένουμε το επόμενο -σύντομο- διάστημα να κατατεθεί ο φάκελος για την έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή. Περισσότερα για το εμβόλιο αυτό μας εξηγεί η Ομότιμος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Εμβόλιο της AstraZeneca: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε
Στη διάρκεια ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε πιο λεπτομερώς στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. «Το εμβόλιο αυτό έχει πάρει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αγγλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer/BioNTech. Είναι όπως λέμε ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο, ο οποίος είναι ένα είδος «ταχυδρόμου» που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που δημιουργεί και την ανοσολογική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό» εξήγησε.
Εμβόλιο της AstraZeneca: Αποτελεσματικότητα και απαραίτητες δόσεις
Όπως σημείωσε η καθηγήτρια, το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%. Δίνεται δε σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες ακούμε ότι οι επιστήμονες σκέπτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις τις οποίες έχουμε πλέον τη δυνατότητα και μέσω διαδικτύου να παρακολουθούμε, προδίδουν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης όσο το δυνατόν των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή μήπως ο μακρότερος χρόνος που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, είναι αυτός που θα αυξήσει και την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.
Όμως φαίνεται, χωρίς να είναι πλήρως ακόμη τεκμηριωμένο, ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό το εμβολιασμένο άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορονοϊό.
Γιατί η ιατρική κοινότητα περίμενε αυτό το εμβόλιο
Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, αυτό είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα.
«Πρώτον, είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης.
Δεύτερον, είναι φτηνό.
Και τρίτον, μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες ούτως ώστε να καλύψει ευρέως, πληθυσμούς εμβολιαστικά.
Το εμβόλιο της AstraZeneca επομένως, είναι ένα θέμα που εξελίσσεται, επικαιροποιείται, θα επανέλθουμε σε αυτό για να δούμε ποια θα είναι η τελική ένδειξη, το τελικό χρονοδιάγραμμα αυτού του εμβολιασμού».
Είναι εφικτός ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων για την κάλυψη του πληθυσμού;
Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα. «Έχουν ακουστεί και πιθανοί συνδυασμοί του εμβολίου αυτού με εμβόλια άλλης εταιρείας, όμως πάντα το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που είναι το κλασικό που προτείνεται από την εταιρεία παραγωγής των εμβολίων.
Αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι μια συνεργασία, μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο όχι μόνο οι πλούσιες χώρες που έχουν ήδη κάνει αποθέματα με το εμβόλιο, αλλά και οι χώρες οι οποίες είναι με μικρότερη ευμάρεια ανά τον κόσμο.
Επομένως, η παγκόσμια συνεργασία, αυτό το να δώσουμε τα χέρια, συμβολικά, μεταξύ μας οι άνθρωποι, μεταξύ τους όλοι οι επιστήμονες, είναι αυτό που μας δίδαξε αυτή η επιδημία και παρ’ όλα τα δεινά που έφερε, νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε ως ένα θετικό στοιχείο και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας», απάντησε η κυρία Θεοδωρίδου.
================================================
Διάβασε επίσης: Κοινό κρυολόγημα, γρίπη και κορονοϊός: Πόσο μοιάζουν, σε τι διαφέρουν – Ο ειδικός απαντά
Διάβασε επίσης: «Έχω αλλεργικό άσθμα, ανήκω στις ευπαθείς ομάδες; Μπορώ να κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό;» Ο πνευμονολόγος απαντά
Διάβασε επίσης: Εμβόλιο Pfizer – Εμβόλιο Moderna: Οι ομοιότητες, οι διαφορές, οι παρενέργειες, οι δόσεις, η αποτελεσματικότητα
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.