Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Η ευθανασία της δημοκρατίας !


Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η αίσθηση γενικής κατάπτωσης του πολιτικού μας βίου, είναι έκδηλη πια σε όλους τους πολίτες και πολύ πρίν τον καταιγισμό τους απο την δυσομσία των πολιτικών σκανδάλων, που έχουν προσλάβει ενδημικό χαρακτήρα και και τεκμηριώνουν αδιάσειστα την αντίληψη, ότι το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται εν αποσυνθέσει. Η επικυριαρχία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς τις τελευταίες δεκαετίες, εν παραλλήλω με την μετάλλαξη που υπέστησαν ραγδαία τα πολιτικά μας κόμματα, δημιούργησαν ένα αλυσιτελές διπολικό σύστημα διακυβέρνησης κεντεροαριστερό-κεντροδεξιό που εμμέσως πλην σαφώς είναι ταυτόσημο και ουσιαστικά αντιστρατεύεται τια αξίες και τις ιδέες της δημοκρατίας. 

Η πολιτική κατά παράδοση ουσιωδέστερη έκφραση κοινωνικής συλλογικότητας έχει αλλοτριωθεί πλήρως και έχει παραδοθεί αμαχητί στους όρους και τα κελεύσματα της αγοράς. Η τελευταία για να την ποδηγετήσει και να εκμαυλίσει ταυτόχρονα τους πολίτες, διαθέτει πανίσχυρους σύγχρονους μηχανισμούς χειραγώγησης. Παντοδύναμα «μιντιακά» συγκροτήματα, που έχουν την δυνατότητα με εξελιγμένες τεχνικές πειθούς να κατασκευάζουν συνειδήσεις. Εκλογικό σώμα και πολιτικά παράλληλα είδωλα. 

Στη νέα τάξη των πολιτικών μας πραγμάτων, επιβιώνει όποιος πολιτικός έχει την δυνατότητα να εμφανίζεται στην παντοδύναμη τηλεόραση. Και για να εξασφαλίσει προβολή στο γυαλί, ξοδεύει υπέρογκα ποσά, παντελώς αναντίστοιχα απο αυτά που η πολιτεία θα του δώσει ως αποζημίωση. Επομένως αδυνατώντας ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεκλογικής του καμπάνιας, ενδίδει στις «φιλικές προσφορές» των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπου και εκχωρεί την πολιτική του συνείδηση. 

Έτσι διαμορφώνεται μια αδίστακτη και κυνική σχέση συναλλαγής απο την οποία με προφανή στρεβλό τρόπο για τη  δημοκρατία, εκπορεύονται τα πολιτικά μας ...δρώμενα. Και βεβαίως η διαβρωτική αυτή σχέση δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προχωρά ακάθεκτη στην δομική χειραγώγηση, ολόκληρων πολιτικών μας σχηματισμών. Πολύ εύστοχα εδώ τα λόγια του μεγάλου διανοητή Κόλιν Κράουτς, δίνουν τον τόνο της αλλοτρίωσης του δημιοκρατικού μας πολιτεύματος. 

Τα διευθυντικά στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών χειραγωγούν με τις αποφάσεις τους «μια πολιτική τάξη κυνική, ανήθικη και αποκομένη απο το λαό και τον δημόσιο έλεγχο». 

Αναπτύσσεται έτσι μια πολυδύναμη και άκρως επικίνδυνη σχέση διαπλοκής, μεταξύ του πολιτικού μας προσωπικού και των μεγάλων υπερεθνικού χαρακτήρα εταιρειών. Το πολυθρύλητο σκάνδαλο Siemens είναι μια χαρακτηριστική απόφυση -που με τις αναθυμιάσεις της δηλητηρίασε ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα- αυτής της παθογενούς και στρεβλής σχέσης πολιτικών-οικονομικών συμφερόντων.

Και βεβαίως αν μια πολύκροτη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς είδε το φώς της δημοσιότητος, με την συνεπαγόμενη εξεταστική επιτροπή της Βουλής, τούτο δεν σημαίνει ότι την ίδια τακτική διαφθοράς του πολιτικού μας προσωπικού, δεν υιοθέτησαν και άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με τεράστιο κύκλο εργασιών και παρουσία στο φάσμα των δημοσίων προμηθειών, για να εξασφαλίσουν τις πολύτιμες συμβάσεις τους απο τον κορβανά του δημοσίου χρήματος. 

Επομένως στην διττή αυτή σχέση διαφθοράς πολιτικών-οικονομικών συμφερόντων, θάλπεται η πολιτική διαφθορά. Διάγουμε προφανώς μια φάση εντροπίας της δημοκρατίας, την μεταδημοκρατία. 

Είναι πρόδηλο ότι το κυρίαρχο σήμερα πολιτικό μας προσωπικό, δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμιά ρήξη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι βαθύτατο εξαρτημένο και ελεγχόμενο απο αυτά.  

Αν μάλιστα αναδυθούν στην επιφάνεια όλα τα πολιτικά μας στελέχη που ενεπλάκησαν στις βυσοδομούσες συναλλακτικές σχέσεις, με τα οικονομικά συμφέροντα, τότε θα υπάρξει απρόβλεπτη έκρηξη της βάσης, του λαού. 
Και ο ελληνικός λαός αφιονισμένος και έχοντας απολέσει τα δημοκρατικά του ανακλαστικά, συμβιβάζεται στη θέα της ανομίας και την θεωρεί πλέον «φυσιολογική» και αυτονόητη. 

Όμως όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει η ευαγγελική ρήση:
«Ου συλλέγουσιν απο ακάνθων σταφυλήν και απον τριβόλων σύκα».

Ο λαός είναι ο μόνος που πρέπει να αφυπνιστεί και να αποτελέσει σωστικό ανάχωμα, στην επιχειρούμενη απο την οικονομική ολιγαχρία, ευθανασία της δημοκαρτίας. 

=====================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.