Μία ώρα μετά τα εγκαίνια του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, την Τετάρτη, οι αίθουσες συνομιλιών-θεωρίας συνωμοσίας QAnon είχαν μια συντριπτική - αν και πολύ οικεία - αίσθηση απελπισίας. 

"Τι περιμένουμε τώρα;" είπε ένα σχόλιο σε ένα κανάλι QAnon Telegram. "Κρατάει κανείς τη γραμμή;" είπε άλλο.

«Λοιπόν, ήταν το Q ένα μόνο μεγάλο ψέμα και ψυχή που ακολούθησα ανόητα και πίστευα για πάνω από 3 χρόνια; ένας άλλος χρήστης ρώτησε. 

Σε έναν πίνακα μηνυμάτων του QAnon, η συζήτηση ήταν παρόμοια ζοφερή: "Παιδιά και κορίτσια, χάνω το διασκεδαστικό μυαλό μου τώρα. Αυτό συμβαίνει πραγματικά; Ήταν αυτό το μέρος του σχεδίου;"

Η Τετάρτη ήταν η τελευταία ευκαιρία για εξαργύρωση του QAnon, μιας αβάσιμης ακροδεξιάς θεωρίας συνωμοσίας που ισχυριζόταν ότι ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πολεμούσε ένα «βαθύ κράτος» σε κλίμακα παιδεραστών και ανθρώπων.

Πολλοί πιστοί του QAnon είχαν προβλέψει ότι ο Μπάιντεν θα συλληφθεί κατά τα εγκαίνιά του ή ότι ο Τραμπ θα έκανε κάτι, οτιδήποτε, για να εμποδίσει τον διάδοχό του να αναλάβει τα καθήκοντά του. 

Αλλά στο τέλος, ο Τραμπ είπε αντίο, χορεύτηκε στο "YMCA", πέταξε στη Φλόριντα και ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος. 

Τελικά, οι πιστοί του QAnon φάνηκαν να συνειδητοποιούν ότι με τα εγκαίνια του Μπάιντεν, ο κανόνας του Τραμπ και η φαντασία που δημιούργησαν γύρω του, είχαν φτάσει στο πικρό τέλος. 

qanon trump συλλαλητήριο παιδιά της οικογένειας
Ένας πατέρας και γιος με μπλουζάκια QAnon ακούνε πριν φτάσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να μιλήσει στο "Keep America Great Rally" στο US Bank Arena την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019 στο Σινσινάτι του Οχάιο. 
Jabin Botsford / The Washington Post μέσω Getty Images

Η επιρροή του QAnon Ron Watkins φάνηκε να πετάει στην πετσέτα. ...

Ο επιρροή του QAnon, Ron Watkins, ο οποίος για χρόνια διευκόλυνε την εξάπλωση του QAnon, επανέλαβε τα συναισθήματα παραίτησης αλλού στο κίνημα του QAnon.

Ο Watkins είναι ο πρώην διαχειριστής του 8kun (πρώην 8chan), ο περιθωριακός πίνακας μηνυμάτων όπου "Q", ο ανώνυμος ηγέτης του QAnon, δημοσιεύει κρυμμένα μηνύματα. Μετά από δύο μήνες αγώνων για την ανατροπή της νίκης του προέδρου Μπάιντεν μέσω ισχυρισμών για απάτη ψηφοφόρων στο One America News Network (OAN)  , τελικά παραιτήθηκε. 

ron watkins oan
Ο Ron Watkins πήρε συνέντευξη από τον Chanel Rion του OAN ως «αναλυτής στον κυβερνοχώρο». 
OAN / YouTube

"Τα δώσαμε τα πάντα. Τώρα πρέπει να κρατήσουμε τα χείλη μας και να επιστρέψουμε στη ζωή μας όσο καλύτερα μπορούμε", δήλωσε ο Watkins στο Telegram με περισσότερους από 120.000 οπαδούς του. "Έχουμε ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος και είναι ευθύνη μας ως πολίτες να σεβόμαστε το Σύνταγμα ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούμε ή όχι με τις λεπτομέρειες ή τις λεπτομέρειες σχετικά με τους αξιωματούχους που ορκίζονται".

Διαβάστε περισσότερα: Η θεωρία συνωμοσίας του QAnon και ένα στιφάδο παραπληροφόρησης τροφοδότησαν την εξέγερση στο Καπιτώλιο

Οι ερευνητές του εξτρεμισμού αμφισβήτησαν εάν ο Watkins συνδέθηκε κάπως με το "Q ", μαζί με τον πατέρα του, τον Jim, ο οποίος κατέχει το 8kun. Οι νεότεροι Watkins είχαν με πολλούς τρόπους τον de facto ηγέτη της QAnon, καθώς το "Q" δεν έχει δημοσιεύσει στο 8kun από τις 8 Δεκεμβρίου.

Το QAnon έγινε όλο και πιο δημοφιλές τον τελευταίο χρόνο 

QAnon
Jeff Swensen / Getty Images

Η θεωρία συνωμοσίας, η οποία ξεκίνησε στα περιθώρια των μηνυμάτων, ξεκίνησε το 2017 όταν μια ανώνυμη φιγούρα που αποκαλούσε τον εαυτό της «Q Clearance Patriot» ισχυρίστηκε ότι είχε υψηλό επίπεδο κυβερνητικής ασφάλειας, και ότι η Χίλαρι Κλίντον θα συλληφθεί σύντομα για φερόμενη συμμετοχή σε παιδί- δαχτυλίδι διακίνησης. Το μήνυμα στο 4chan παρατηρήθηκε και διαδόθηκε από τρεις ακροδεξιούς ακτιβιστές, όπως ανέφερε το NBC News το 2018. 

Η Κλίντον, φυσικά, δεν συνελήφθη ποτέ. Όμως ο ισχυρισμός ότι οι δημοκράτες και οι ελίτ, ισχυρά πρόσωπα συμμετείχαν στην εμπορία ανθρώπων - που τελικά επεκτάθηκε στους Chrissy Teigen και Oprah Winfrey - ήταν κεντρικός σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν θεωρία συνωμοσίας "μεγάλη σκηνή", η οποία μπορεί να προσαρμοστεί και να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες. 

Παρόλο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που πιστεύουν σε μια θεωρία συνωμοσίας όπως το QAnon, τα έγγραφα του Facebook που ελήφθησαν από την NBC News τον Αύγουστο έδειξαν ότι υπήρχαν εκατομμύρια χρήστες σε ομάδες QAnon.

Το 2020, το κίνημα μετανάστευσε από το περιθώριο του Διαδικτύου σε πιο γενικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και έγινε εξαιρετικά δημοφιλές χάρη στη σχέση του με την παραπληροφόρηση COVID-19 και το συναίσθημα κατά της εμπορίας ανθρώπων . 

qanon σώστε τα παιδιά υπογράφουν ατού
Ένα άτομο φοράει μπλουζάκι με το anagram WWG1WGA, το σύνθημα QAnon, ενώ συμμετέχει σε μια πορεία και διαδήλωση "σώστε τα παιδιά" στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ στις 12 Αυγούστου 2020. 
REUTERS / Stephanie Keith

Ξαφνικά, από την περασμένη άνοιξη, το QAnon ήταν παντού. Στοιχεία της θεωρίας άρχισαν ακόμη και να διαδίδονται από τον τρόπο ζωής και τους γονείς που επηρεάζουν το Instagram . Ο εκπρόσωπος της Γεωργίας Marjorie Taylor Greene εξελέγη στο Κογκρέσο μετά από προηγούμενη υποστήριξη των πεποιθήσεων του QAnon. Τα καλωδιακά δίκτυα ειδήσεων συγχαίρουν τις ανακαλύψεις της θεωρίας. και ακόμη και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κολακεύει πιστούς . 

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Twitter τον Ιούλιο από τον Marc-André Argentino , υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Concordia που ερευνά τον εξτρεμισμό, έδειξαν ότι από 74,2 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις στο Facebook σε ομάδες QAnon από την έναρξη της θεωρίας συνωμοσίας, σχεδόν 50 εκατομμύρια από αυτές τις αλληλεπιδράσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 . 

Με την εκστρατεία "Stop the Steal" , η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είχε νικήσει πραγματικά τον Μπάιντεν στις εκλογές, η QAnon είχε μια άλλη ώθηση, καθώς το κίνημα μπόρεσε να μετατοπίσει το επίκεντρό του σε μια νέα κατηγορία. Πολλοί πιστοί του QAnon, συμπεριλαμβανομένου του πλέον διαβόητου "QAnon Shaman" ή "Q Shaman" Jake Angeli , συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος υπέρ του Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου. 

Ορισμένες αιρέσεις των πιστών του QAnon δεν είναι ακόμη έτοιμες να τα παρατήσουν

Διαμαρτυρόμενος QAnon
Οι διαδηλωτές αλληλεπιδρούν με την Αστυνομία του Καπιτώλιο μέσα στο αμερικανικό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσιγκτον, DC. 
Κερδίστε McNamee / Getty Images

Το κατά πόσον οι πιστοί του QAnon θα αλλάζονταν απλώς τις προσδοκίες τους και θα διατηρούσαν την πίστη σε κάτι τόσο ξεκάθαρο ανυπόφορο μετά την έναρξη των εγκαινίων του Μπάιντεν, ήταν για πρώτη φορά το μυαλό των ερευνητών. Τον Νοέμβριο, αφού ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές, ο Τζόαν Ντόνοβαν, διευθυντής έρευνας του Κέντρου ΜΜΕ, Πολιτικής και Δημόσιας Πολιτικής του Shorenstein στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε στο Insider ότι το κίνημα θα είναι σε θέση να επιβιώσει μετά το Τραμπ. 

"Είναι σε θέση να ενσωματώσει γεγονότα έκτακτης ανάγκης στη δική του ιστορία, οπότε ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον Τραμπ, η θεωρία θα προσαρμοστεί και το δίκτυο θα μετατοπιστεί", δήλωσε ο Ντόνοβαν για το QAnon. 

Παρά την αίσθηση της θλίψης για τους περισσότερους, ορισμένοι από τους κορυφαίους επιδότες του κινήματος συνέχισαν να ενθαρρύνουν τους πιστούς να παραμείνουν συγκεντρωμένοι την Τετάρτη. Το Praying Medic, ο οποίος υπήρξε βασικός παράγοντας για τη διάδοση των πεποιθήσεων της θεωρίας συνωμοσίας, τόνισε για τους 89.000 οπαδούς του Gab την Τετάρτη το πρωί ότι ο Τραμπ είπε ότι ελπίζει ότι αυτό δεν θα είναι «μακροπρόθεσμα αντίο», υποδεικνύοντας κάποια ελπίδα για το μέλλον . 

Το Praying Medic μοιράστηκε επίσης στον λογαριασμό του Gab μια θεωρία που είναι δημοφιλής στα διαδικτυακά δωμάτια συνομιλίας QAnon, ότι οι 17 αμερικανικές σημαίες πίσω από τον Trump κατά την τελική του διεύθυνση πριν από τα εγκαίνια έστειλαν κάποιο μήνυμα, καθώς το Q είναι το 17ο γράμμα του αλφαβήτου. 

Διαβάστε περισσότερα: «Αγοράστε περισσότερα όπλα και πυρομαχικά»: Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Telegram για να οργανωθεί μετά την ταραχή στο Καπιτώλιο

Ένας χρήστης του Telegram σε ένα μικρότερο κανάλι QAnon με περίπου 6.000 συνδρομητές είπε στους συναδέλφους πιστούς: "Αν θέλετε να τα παρατήσετε τώρα, ξέρετε πού είναι η πόρτα. Δεν θα σας κατηγορήσω σε αυτό το σημείο, αλλά στέκομαι δυνατός στο δικό μου πίστη στον Θεό, και στον Τραμπ και την ομάδα. " Αυτό το μήνυμα κοινοποιήθηκε σε μια μεγαλύτερη ομάδα QAnon με περίπου 10.900 μέλη. 

Η σύνδεση της πίστης στη θεωρία συνωμοσίας με τον Χριστιανισμό έχει γίνει τεράστια για το πλήθος του QAnon. Ο Λιν Γουντ , ο δικηγόρος που πιστεύει στο QAnon που προσπάθησε να βοηθήσει τις νομικές μάχες του Τραμπ που αγωνίζονται για τα αποτελέσματα των εκλογών, μοιράστηκε ένα απόσπασμα της Βίβλου με τους 524.000 συνδρομητές του στο Telegram: "(Για να περπατάμε με πίστη, όχι από την όραση) 

Αυτή η έννοια του «περπατήματος» από την «πίστη», παρά το «θέαμα», έγινε σαφής σε μια αίθουσα συνομιλιών του QAnon την Τετάρτη το απόγευμα, όπου οι συντονιστές προειδοποίησαν τους χρήστες ότι θα απαγόρευαν σε οποιονδήποτε για κοινή χρήση αρνητικών δημοσιεύσεων. "Αυτό ΔΕΝ έχει τελειώσει", έγραψε ο συντονιστής, "ΕΧΕΤΕ υπομονή."