Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα
Ο παρακάτω χάρτης, αναφέρεται ότι είναι από το βιβλίο: "Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα" (The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century) του Τζορτζ Φρίντμαν (George Friedman), Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor.
TURKISH SPHERE OF INFLUENCE 2050. Πηγή: stratfor.com | Fair Use |
Ο χάρτης είναι έγχρωμος έχει τίτλο "TURKISH SPHERE OF INFLUENCE 2050", κάτω αριστερά αναγράφει "COPYRIGHT STRATFOR 2008" και κάτω δεξιά αναγράφει "WWW.STRATFOR.COM".
Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτού του χάρτη, Ελλάδα, Κύπρος, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ιράκ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος, Ιορδανία, Υεμένη, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και Καζακστάν, θα βρίσκονται στη ζώνη επιρροής της Τουρκίας (μέχρι) το 2050.
Τα 2 βασικά ερωτήματα που θα απαντήσουμε είναι:
α. Είναι ο χάρτης από το βιβλίο;
β. Πότε και πού εμφανίστηκε πρώτη φορά ο χάρτης;
Ο εν λόγω χάρτης, ο οποίος δεν είναι καινούργιος αλλά του 2009, παρουσιάστηκε στην τουρκική τηλεόραση στις 9 Φεβρουαρίου 2021 και προκάλεσε αντιδράσεις στη Ρωσία και στην Ελλάδα.
Το βίντεο με τίτλο "Ο χάρτης της Τουρκίας το 2050 από την σκιώδη CIA", παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, TGRT Haber και όχι στο κρατικό κανάλι TRT1. Έπειτα αναμεταδόθηκε από αρκετά τουρκικά κανάλια καθώς και ελληνικά.
Πηγή: TGRT Haber (Screenshot) | Fair Use |
Τα ελληνικά κανάλια και οι δημοσιογράφοι δεν μπήκαν στον κόπο να αναζητήσουν το βιβλίο, να δουν τον χάρτη και να διασταυρώσουν τις πληροφορίες. Απλά αρκέστηκαν στην αναμετάδοση της "είδησης" που οδηγεί στην εξοικείωση του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού με τον χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που "επιστρέφει".
Πρώτο ερώτημα: Είναι ο χάρτης από το βιβλίο;
http://www.mysearch.org.uk/website1/pdf/715.2.pdf
Ο χάρτης που υπάρχει στο βιβλίο του Τζορτζ Φρίντμαν, "Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα", με τίτλο "Τουρκική σφαίρα επιρροής 2050" (Turkish sphere of influence 2050) είναι ο εμφανιζόμενος στα δεξιά των παρακάτω εικόνων. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη από την αγγλική και τουρκική έκδοση του βιβλίου.
Χάρτης "Τουρκική σφαίρα επιρροής 2050". Πηγή: Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα (αγγλική έκδοση) και stratfor.com | Fair Use |
Χάρτης "Τουρκική σφαίρα επιρροής 2050". Πηγή: Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα (τουρκική έκδοση) και stratfor.com | Fair Use |
Οι διαφορές στους δύο χάρτες, αυτού του βιβλίου (αγγλική, τουρκική έκδοση) και αυτού που παρουσιάστηκε στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TGRT Haber, είναι οι παρακάτω:
- Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν βρίσκονται στον χάρτη επιρροής της Τουρκίας, που παρουσιάζει ο Τζορτζ Φρίντμαν στο βιβλίο του.
- Αντίθετα, στις χώρες επιρροής υπάρχουν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Αλβανία
Δεύτερο ερώτημα: Πότε και πού εμφανίστηκε πρώτη φορά ο χάρτης;
Πραγματοποιούμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας σε διάφορες μηχανές αναζήτησης, για να δούμε πού, πότε και από ποιον πρωτοδημοσιεύθηκε η συγκεκριμένη εικόνα του χάρτη.
Τα παλιότερα, χρονολογικά, αποτελέσματα δείχνουν ότι εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο στις 14 Αυγούστου 2009 στο blog "Τελευταία γραμμή άμυνας" το οποίο δεν υπάρχει πλέον. Άλλα blogs που εμφανίζεται, πίσω στο 2009, είναι: esxatianasxesi.blogspot.com, kostasxan.blogspot.com και άλλα.
Πρώτη εμφάνιση στο ελληνόφωνο διαδίκτυο |
Σημαντικό στοιχείο, το γιατί θα το διαβάσετε παρακάτω, είναι ότι η εικόνα σε όλα αυτά τα blogs έχει ονομασία "Turkey-2050.jpg"
Διαβάζοντας το άρθρο στο kostasxan.blogspot.com με ημερομηνία ανάρτησης 15 Μαΐου 2009 ανακαλύπτουμε ότι το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την "Αμυντική Επιθεώρηση", η οποία αναφέρεται και ως πηγή. Η "Αμυντική Επιθεώρηση" προφανώς είναι το ομότιτλο περιοδικό.
Ένα σημαντικό στοιχείο για το πού δημοσιεύθηκε ο χάρτης, βρίσκεται στον πρόλογο της ανάρτησης:
"Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ από το Ινστιτούτο Stratfor, τοποθετεί τη χώρα μας το 2050 στην τουρκική σφαίρα επιρροής, σε χάρτη τον οποίο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του (www.stratfor.com)".
Το απόσπασμα αυτό δεν είναι γνωστό αν προέρχεται από το άρθρο του περιοδικού "Αμυντική Επιθεώρηση" ή είναι προσθήκη από το blog.
Πηγή της εικόνας λοιπόν, σύμφωνα με το blog, είναι ο ιστότοπος stratfor.com και όχι το βιβλίο. Κάτι το οποίο επαληθεύσαμε και παραπάνω.
Έρευνα στο διαδικτυακό αρχείο για την ανάρτηση της εικόνας
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε "αποτύπωμα" του ιστότοπου stratfor.com με τον ζητούμενο χάρτη.
Αντί αυτού, εντοπίσαμε το βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου από τον ίδιο τον George Friedman, στο κανάλι του STRATFOR στο You Tube. Το βίντεο δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίο 2009 και έχει τίτλο "Next 100 Years - STRATFOR - George Friedman - Part 2".
Στο 01:23 ο George Friedman ξεκινά να μιλάει για την Τουρκία. Στο 02:25 εμφανίζεται πλήρως ο ζητούμενος χάρτης. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό στιγμιότυπο.
Πηγή: Κανάλι Stratfor στο You Tube (screenshot) | Fair Use |
Βάσει των ανωτέρω απαντήσαμε στα 2 ερωτήματα που θέσαμε στην αρχή:
- Ο χάρτης δεν είναι από το βιβλίο.
- Ο χάρτης είναι του STRATFOR και ενδεχομένως δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο. Δημοσιεύθηκε σίγουρα μέσω βίντεο.
Ενδιαφέροντα στοιχεία
Στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο εντοπίσαμε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία/πληροφορίες τα οποία εκτιμούμε ότι πρέπει να τα παρουσιάσουμε για να είναι συγκεντρωμένα.
STRATFOR και Wikileaks
Στα Wikileaks, δημοσιεύθηκε e-mail του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων του STRATFOR, Brian Genchur , προς τον Meredith Friedman με τίτλο "Χάρτης Τουρκίας 2050" (Turkey 2050 map) με ημερομηνία αποστολής 24 Οκτωβρίου 2008.
Θυμηθείτε τί γράψαμε παραπάνω για το πώς ήταν η ονομασία της εικόνας του χάρτη σε σχεδόν όλα τα blogs πίσω στο 2009.
Το e-mail κοινοποιείται στους Aaric Eisenstein και George Friedman.
Πηγή: Wikileaks |
Στο εν λόγω e-mail, ο Brian Genchur αφού έχει διαβάσει το βιβλίο, αναρωτιέται:
"...Όταν ο χάρτης δείχνει την "Τουρκία 2050", αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει επεκτείνει τα φυσικά της σύνορα;"
Και τονίζει ότι "θα υπάρξει αντίδραση στο πώς θα απεικονίσουμε τον χάρτη στον ιστότοπο."
Σε νεότερο e-mail ξεκαθαρίζει το πώς θα παρουσιαστεί ο χάρτης μεταφέροντας τα λόγια του Meredith Friedman:
"Ακριβώς για αναφορά όλων, η λέξη από τον Meredith είναι ότι ο χάρτης "Τουρκία 2050" ονομάζεται τώρα "Τουρκική σφαίρα επιρροής 2050".
Ο Ερντογάν και ο χάρτης
Εντοπίστηκε εικόνα του συγκεκριμένου χάρτη με το λογότυπο του πολιτικού κόμματος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, AK Parti (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) με χρονολογία εμφάνισης το 2015.
AK Parti και TURKISH SPHERE OF INFLUENCE 2050 |
Νεο-οθωμανική ανυπομονησία
Στην Τουρκία κάποιοι ανυπόμονοι για την αύξηση της "επιρροής" παρουσιάζουν τον χάρτη ως "Τουρκία 2040" ακόμα και ως "Τουρκία 2023", "κόβοντας" το πάνω μέρος της εικόνας.
Ανυπόμονοι Τούρκοι... |
Ο χάρτης με... φοκλόρ μουσική
Στο You Tube υπάρχει βίντεο με ημερομηνία ανάρτησης 25 Μαΐου 2009 στο οποίο εμφανίζεται ο εν λόγω χάρτης (όλο το βίντεο διάρκειας 38", δείχνει μόνο τον χάρτη).
Τουρκοφιλία στα όρια της λαγνείας.
Από περιέργεια πραγματοποιήσαμε μια καταμέτρηση λέξεων στο βιβλίο "Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα" από την ηλεκτρονική έκδοση σε μορφή pdf που μπορεί να βρει κάποιος/α στο διαδίκτυο.
Η συχνότητα των λέξεων Ελλάδα, Ελληνικό, Τουρκία, Τουρκικό, Οθωμανός, Οθωμανικό στην αγγλική, σε τίτλους, υπότιτλους, χάρτες, και κείμενο, είναι η παρακάτω:
- Greece (Ελλάδα): 6
- Greek (Ελληνικό): 2
- Turkey (Τουρκία): 295
- Turkish (Τουρκικό): 75
- Ottoman (Οθωμανική, Οθωμανός): 9
- Ottomans (Οθωμανοί): 1
Κουτσομπολιό
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT Haber, το μάθαμε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2019, από την συνέντευξη που παραχώρησε ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο του καναλιού, Ασλιγκιούλ Ατάσαγκουν. Ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη.
Το AMYNA News είχε γράψει νωρίτερα για την επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ κατά το ΠΚΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.