Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Πέθανε ο τελευταίος Νάβαχο “code talker” [Ο κώδικας παρέμεινε μυστικός μέχρι τη δεκαετία του '80, για την περίπτωση που θα ήταν χρήσιμος και σε άλλον πόλεμο]

Κομάντσι, Τσερόκι, Ναβάχο. Οι ινδιάνοι διαβιβαστές που με την κωδική τους γλώσσα πανικόβαλλαν τον «τρελό λευκό άνδρα» (Χίτλερ)...

Ο Τσέστερ Νεζ, ένας από τους 29 Ινδιάνους Νάβαχο που συμμετείχαν στη δημιουργία του κώδικα επικοινωνίας που δεν κατόρθωσαν να σπάσουν οι Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε χθες σε ηλικία 93 ετών.

"Μοιραστήκαμε τη δύναμη της γλώσσας μας με τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι 29 πρώτοι "code talkers" κατατάχθηκαν εθελοντικά.

Δυστυχώς, χάσαμε τον τελευταίο επιζώντα από αυτούς τους 29 άνδρες, τον Τσέστερ Νεζ, που πέθανε στον ύπνο του", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εθνότητας των Νάβαχο Μπέν Σέλι.

Οι σημαίες θα είναι σήμερα μεσίστιες στα εδάφη της φυλής.

Ο δεκανέας Τσέστερ Νεζ στρατολογήθηκε μαζί με 28 ακόμη Νάβαχο από το Σώμα των Πεζοναυτών το 1942 για τη δημιουργία μίας κωδικοποιημένης γλώσσας που θα χρησιμοποιείτο στις επικοινωνίες με τα πεδία των συγκρούσεων με βάση τη γλώσσα των Νάβαχο.

Στη συνέχεια συμμετείχε στον πόλεμο του Ειρηνικού, στο Γκουανταλκανάλ, το Γκουάμ, το Πελελίου και το Μπουγκενβίλ.

"Είμαι πολύ υπερήφανος για το ότι οι Ιάπωνες έκαναν τα πάντα για να σπάσουν τον κώδικα, αλλά δεν το κατάφεραν ποτέ", είχε δηλώσει πέρυσι στην εφημερίδα του αμερικανικού στρατού Stars and Stripes.

Συνολικά, περί τους 400 Ινδιάνοι Νάβαχο έλαβαν μέρος στον πόλεμο του Ειρηνικού ως "code talkers".

Επειδή η γλώσσα των Νάβαχο είναι τονική και δεν είναι γραπτή, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον που δεν είναι η μητρική του γλώσσα να την μάθει. Ο κώδικας δημιούργησε μία αλφάβητο βασισμένη σε αγγλικές λέξεις όπως "ant" για το "A" , οι οποίες στη συνέχεια μεταφράσθηκαν στην αντίστοιχη λέξη στην γλώσσα των Νάβαχο. 

Ετσι, για παράδειγμα, η λέξη "moasi" που σημαίνει "γάτα" (cat) αντιστοιχούσε στο γράμμα "C". Στο πεδίο της μάχης, οι Ινδιάνοι "code talkers" μετέδιδαν έτσι προφορικά κρυπτογραφημένα μηνύματα στη γλώσσα τους.

Ο κώδικας παρέμεινε μυστικός μέχρι τη δεκαετία του '80, για την περίπτωση που θα ήταν χρήσιμος και σε άλλον πόλεμο.

Ο θάνατος του Τσέστερ Νεζ σημαίνει με τραγικό τρόπο το τέλος μίας εποχής για τη χώρα μας και την ιστορία του Σώματος των Πεζοναυτών. Οι Νάβαχο "code talkers" είχαν ανεκτίμητη συμμετοχή στο θέατρο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λαπάν, εκπρόσωπος του Σώματος των Πεζοναυτών.

Εκτός από τους Νάβαχο, και άλλοι Ινδιάνοι των φυλών των Τσάκτα, Κομάντσι και Σεμινόλε συμμετείχαν στον πόλεμο κατά των Γερμανών και των Ιαπώνων μεταδίδοντας κωδικοποιημένα προφορικά μηνύματα στις γλώσσες τους.
 

Κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι Ιάπωνες παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του Αμερικάνικου στρατού και αρχικά σημείωναν πολλές επιτυχίες.

Οι λόγοι ήταν ότι αρκετοί από αυτούς ήταν μορφωμένοι στις ΗΠΑ και ήξεραν άπταιστα Αγγλικά.

Από ένα σημείο και μετά παρόλο που κατάφερναν να υποκλέψουν τις επικοινωνίες των Αμερικανών, δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα γιατί ήταν σε μια άγνωστη γλώσσα. ...
Μια γλώσσα την οποία μιλούσαν μόνο ελάχιστοι στρατιώτες των ΗΠΑ και χάρις σε αυτούς σώθηκαν χιλιάδες ζωές στρατιωτών.

Η γλώσσα αυτή ήταν η γλώσσα των Ναβάχο.

Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι των ΗΠΑ πολέμησαν και στον Α παγκόσμιο πόλεμο με περισσότερους από 12 .000 άντρες.

Τότε αρκετοί Ινδιάνοι έστελναν εντολές στην μητρική τους γλώσσα μέσω τηλεφώνου.

Αν και ήταν πολύ χρήσιμοι, δεν υπήρξε ευρεία επικοινωνία μέσω της γλώσσας των Ιθαγενών.

Παρόλα αυτά οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την χρησιμότητα μιας τέτοιας επικοινωνίας και το πόσο ισχυρό όπλο θα ήταν στα χέρια των Αμερικανών αν το χρησιμοποιούσαν ευρέως.

Ετσι έστειλαν ομάδες ανθρωπολόγων στις ΗΠΑ με την ελπίδα να μάθουν τις Ινδιάνικες γλώσσες, χωρίς επιτυχία.

Ο στρατός φοβούμενος ότι οι Γερμανοί είχαν μάθει τις γλώσσες των Ιθαγενών,προτίμησε αρχικά να μην την χρησιμοποιήσει ως κώδικα επικοινωνίας.
Αυτό άλλαξε όταν ο Philip Johnston πρότεινε την γλώσσα των Ναβάχο στην αρχή του Β΄παγκοσμίου πολέμου.

Ο ίδιος ήταν αρκετά μεγάλος για να υπηρετήσει στο μέτωπο αλλά ήθελε να συνεισφέρει στον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του άξονα.

Είχε μεγαλώσει σε μια κοινότητα Ναβάχο και ήξερε πολύ καλά την γλώσσα.
Το 1942 σε μια προσομοίωση μάχης, ο Johnston απέδειξε ότι οι Ναβάχο μπορούσαν να κωδικοποιήσουν και να στείλουν ένα μήνυμα τριών γραμμών μέσα σε 20 δευτερόλεπτα όταν ένα μηχάνημα χρειαζόταν 30 λεπτά.

Γιατί όμως η γλώσσα των Ναβάχο ήταν τόσο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί?
Αρχικά δεν ήταν μια γραπτή γλώσσα μέχρι τότε, οπότε ο εχθρός δεν είχε κάποιο textbook.

Υστερα η γλώσσα των Ναβάχο δεν έχει καμία σχέση με τις Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες από πλευράς συντακτικού και γραμματικής.

Ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να καταλάβει τις λέξεις, δεν ήταν δυνατόν να καταλάβει το μήνυμα.

Επίσης αυτό που έκανε εξαιρετικά ιδιαίτερη την γλώσσα ήταν ότι είχε τονικότητα, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο έλεγες μια λέξη άλλαζε το νόημα της λέξης (τέτοιες γλώσσες ειναι τα Κινέζικα, Ταϊλανδέζικα και η γλώσσα των Ζουλού).

Στο απαίδευτο αυτί, οι λέξεις φαίνονται ίδιες, άρα μόνο όσοι ήταν Ναβάχο μπορούσαν να καταλάβουν τις διαφορές.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι Ναβάχο ήταν να περιγράψουν αντικείμενα όπως άρματα μάχης, τα οποία δεν υπήρχαν στην γλώσσα τους. 

Οπότε χρησιμοποίησαν κωδικές ονομασίες για να τα περιγράψουν, όπως το το άρμα μάχης το ονόμασαν χελώνα (chay-da-gahi-nail-tsaidi ) ή το βομβαρδιστικό ως γεράκι (jay-sho ) λόγω του μεγέθους του.

Αρχικά επιστρατεύτηκαν 30 Ναβάχο και αργότερα μέσω εκπαίδευσης ο αριθμός έφτασε στους 400.

Το εγχειρίδιο του κώδικα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ εκτός του κέντρου εκπαίδευσης οπότε οι Ναβάχο έπρεπε να αποστηθίσουν ολόκληρο το βιβλίο.

Η αποτελεσματικότητα τους ήταν καίρια κατα την διάρκεια του πολέμου, όπου μόνο στην Μάχη της Ιβο Τζίμα η 5η μεραρχία πεζοναυτών είχε 6 Ναβάχο οι οποίοι μέσα σε δυο μέρες έστειλαν και έλαβαν παραπάνω από 800 μηνύματα χωρίς λάθη.

Στο πεδίο της μάχης οι Ινδιάνοι αποδείχτηκαν εξαίρετοι στρατιώτες λόγω των αντοχών τους, της πειθαρχίας τους καθώς και των ικανοτήτων τους ως ανιχνευτές.

Δεν ήταν όμως λίγες οι περιπτώσεις όπου ηταν θύματα ρατσισμού από τους υπόλοιπους στρατιώτες όπως για παράδειγμα λίγο πριν την απόβαση στην Okinawa, οι Ναβάχο ξεκίνησαν να χορεύουν προσευχόμενοι για την προστασία αυτών και των Αμερικανών από τον εχθρό, δεχόμενοι αρνητικά σχόλια από τους λευκούς στρατιώτες.

Επίσης λόγω του χρώματος τους αρκετές φορές “συνελήφθησαν” από Αμερικανούς που τους μπέρδευαν με τους Ιάπωνες.

Οι Ναβάχο έλαβαν πολλές διακρίσεις και μετάλλια αλλά η αναγνώριση τους ήρθε το 1968 όταν αποχαρακτηρίστηκε ο φάκελλος που αφορούσε την επιχείρηση αυτή.
Ο κώδικας των Ναβάχο ήταν ο μοναδικός στρατιωτικός κώδικας που δεν κατάφερε να σπάσει αντίπαλος.

Maximilian Litton


===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.