Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Πώς ο Οδυσσέας (Ulysses) του James Joyces άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο.


Υπάρχουν μέρες που ο χρόνος δεν φαίνεται ποτέ να περνά και μέρες που το χέρι του ρολογιού γυρίζει τόσο γρήγορα που δεν μπορεί να ακολουθηθεί. 
Ο χρόνος είναι σχετικός είναι καλά εδραιωμένος, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι ...

Υπάρχουν μέρες που ο χρόνος δεν φαίνεται ποτέ να περνά και μέρες που, από την άλλη πλευρά, το χέρι του ρολογιού γυρίζει τόσο γρήγορα που δεν μπορεί να ακολουθηθεί. 

Ο χρόνος είναι σχετικός είναι πλέον μια καθιερωμένη έννοια, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι . Εάν διαβάσουμε ένα σύνολο βιβλίων τον 19ο αιώνα, θα δούμε πώς η διάσταση του χρόνου αντιπροσωπεύεται με αντικειμενικό και γραμμικό τρόπο. 

Μια εντελώς διαφορετική χρονική εμπειρία μας περιμένει να πάρουμε ένα βιβλίο του James Joyce στα χέρια μας. 

Μετά την επανάσταση που πυροδότησε ο Σίγκμουντ Φρόιντ (και η ανακάλυψη του ασυνείδητου),  ο Οδυσσέας του Τζόις στην πραγματικότητα προοριζόταν , από την ημέρα της έκδοσής του, στις 2 Φεβρουαρίου 1922, να αλλάξει την τύχη της σύγχρονης λογοτεχνίας για πάντα . Ας δούμε γιατί!

Επειδή η αντίληψή μας για το χρόνο έχει αλλάξει
Ο εικοστός αιώνας γεννήθηκε κάτω από το σημάδι της ταχύτητας και της επιτάχυνσης, που κάνουν τα αποτελέσματά τους να γίνουν αισθητά ακόμη και στην τέχνη και τη λογοτεχνία. Οι μεγάλοι συγγραφείς των αρχών του εικοστού αιώνα, όπως ο Marcel Proust , η Virginia Woolf και ο James Joyce , επιστρέφουν τον κατακερματισμό και την αναταραχή του παρόντος μέσω νέων μεθόδων γραφής, οι οποίες φτάνουν στην εκφραστική τους κορυφή στην τεχνική του « ρεύματος της συνείδησης ». 

Ο χρόνος αλλάζει ανάλογα με το τι βιώνουμε ...
Ο χρονολογικός και γραμμικός χρόνος του μυθιστορήματος του 19ου αιώνα αντικαθίσταται από έναν χρόνο συνείδησης. Οι χαρακτήρες που γεννήθηκαν από το στυλό της Joyce ανακαλύπτουν ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά εγκαθίστανται στο ασυνείδητο . Ασυνείδητο από το οποίο θραύσματα του παρελθόντος αναδύονται συνεχώς και αναμιγνύονται με το παρόν με τρόπο που δεν είναι πάντα εθελοντικός. Ο χρόνος της συνείδησης αποτελείται στην πραγματικότητα από αδιάκριτες στιγμές που περνούν το ένα στο άλλο και σχηματίζουν ένα ρεύμα που εμπλουτίζεται συνεχώς: το «ρεύμα της συνείδησης». Στους χαρακτήρες, ο χρόνος υφίσταται σημαντικούς μετασχηματισμούς: παράλληλα με έναν αντικειμενικό, χρονολογικά γραμμικό χρόνο, εμφανίζεται η ιδέα ενός υποκειμενικού χρόνου , που βιώνει η συνείδηση ​​των χαρακτήρων. 

Με μια ακαταμάχητη γοητεία και σύμβολο της δίψας για γνώση, ο Οδυσσέας είναι ο ήρωας πολλών προσώπων . Εάν οι θετικές του ιδιότητες ανυψώνονταν στα ομηρικά ποιήματα, τα αρνητικά επισημάνθηκαν στη βιβλιογραφία των επόμενων αιώνων, όπως η εξαπάτηση και ο κυνισμός, μέχρι την επανεγγραφή που έκανε ο Τζέιμς Τζόις τον εικοστό αιώνα. Έτσι, ο Οδυσσέας γίνεται το αρχέτυπο των καθημερινών περιπλανήσεων και των αγωνιών του σύγχρονου ανθρώπου , το σύμβολο μιας νέας και επαναστατικής αντίληψης του χρόνου. 

Τι είναι το Ulysses του James Joyces
Το "Οδυσσέας" είναι η ιστορία μιας ημέρας, στις 16 Ιουνίου 1904, μιας ομάδας Δουβλίνων. Οι χαρακτήρες που διασχίζουν τη ζωή των άλλων με έναν φαινομενικά περιστασιακό τρόπο, καθορίζουν την ανάπτυξή του και τον περιγράφουν, μέσω ενός συνεχούς εσωτερικού μονόλογου. 

Ο κύριος πρωταγωνιστής, ο Ιρλανδός Εβραίος Leopold Bloom, δεν είναι ήρωας ή αντι-ήρωας , αλλά απλώς ένας άνθρωπος με ευρεία σκέψη και μεγάλη ανθρωπότητα, πάντα προσεκτικός στους πιο αδύναμους και τους διαφορετικούς, και ικανός ευγένειας ακόμη και σε αυτούς που προίκα δεν θα το χρησιμοποιήσει μαζί του.

Οι άλλοι πρωταγωνιστές είναι ο νεαρός πνευματικός, λαμπρός αλλά απογοητευμένος Stephen Dedalus και Molly Bloom, η σύζυγος του Εβραίου, η πραγματική βασίλισσα του μυθιστορήματος . 

Στο τέλος, ξαπλωμένος στο παλιό κρεβάτι, η Μόλι θα προτίθεται να προβληματιστεί - σε ένα μονόλογο πάνω από είκοσι χιλιάδες λέξεις χωρίς σημεία στίξης - την ημέρα που μόλις πέρασε, στην προδοσία του συζύγου της, σε κάθε μνήμη του παρελθόντος και φανταζόμαστε πιθανά μελλοντικά συμβόλαια . Μια μορφή με συμπαγές σώμα, η Molly είναι μια υπέροχα ενστικτώδης γυναίκα, αλλά και ανθεκτική σε οποιαδήποτε μορφή κατηγορηματικού χαρακτηρισμού. 
 

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.