Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ποιος και με τίνος εντολή λογοκρίνει δημοσιογράφους και κοινωνία στο Facebook;


Μεταξύ αυτών λογοκρίθηκαν από μια ιδιωτική εταιρεία δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, ενημερωτικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ, πολιτικές οργανώσεις και πλήθος πολιτών.

Με βάση όλα αυτά η Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος της κίνησης Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε επείγουσα πρόταση συζήτησης για τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Όπως σημειώνεται στο κείμενο «από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως τους λογαριασμούς-αναρτήσεις δεν ρίχνει κάποιο boots ή αλγόριθμος αλλά υπάρχει εμφανές το “μακρύ χέρι” λογοκριτή, μια αφανή εταιρεία που έλαβε πρόσβαση στον έλεγχο δημοσιότητας. Είναι φανερό πως η κρατική λογοκρισία παραχωρήθηκε σε …ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιωτικοποιήθηκε απελευθερωμένη από τα “δεσμά” της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου».

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θέτει ευθέως τις κυβερνητικές ευθύνες:

«Θεωρώ αυτονόητο πως θα καταλήξουμε σε διάβημα έντονης διαμαρτυρίας τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης που όπως γνωρίζουμε έχει τον έλεγχο -εποπτεία όλων των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Και θα αποστείλουμε επίσης διάβημα διαμαρτυρίας στην πλατφόρμα του facebook ζητώντας επίσης εξηγήσεις. Ποιες είναι οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται και υπέγραψε συνεργασία για τον έλεγχο των αναρτήσεων;»

Ολόκληρο το κείμενο-παρέμβαση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή

Αθήνα 2 Μαρτίου 2021

Προς ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι,

Θεωρώ αυτονόητο πως σήμερα ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ του σωματείου μας, πρώτο και κύριο θέμα θα είναι το πως θα καταθέσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ολοένα και αυξανόμενη λογοκρισία δημοσιεύσεων στην πλατφόρμα του facebook. Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τους δημοσιογράφους είναι η χθεσινοβραδινή ενέργεια να κατέβουν εντός μιας ώρας(!) οι φωτογραφίες που ανέβασε ο συνάδελφος μας Μάριος Λώλος, πρώην πρόεδρος της ΕΦΕ από την κάλυψη της διαδήλωσης υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Παρ’ ότι δεν ανέφερε το όνομα του Δ. Κουφοντίνα, κατέβηκε ο λογαριασμός του και ο ίδιος “τιμωρήθηκε” με 60ήμερο αποκλεισμό από την πλατφόρμα. Έχουν ήδη κατέβει λογαριασμοί-σελίδες εναλλακτικών μέσων και ιστοσελίδων, προσωπικοί λογαριασμοί δικηγόρων, αναρτήσεις δεκάδων συναδέλφων μας δημοσιογράφων.

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως τους λογαριασμούς-αναρτήσεις δεν ρίχνει κάποιο bot ή αλγόριθμος αλλά υπάρχει εμφανές το «μακρύ χέρι» λογοκριτή, μια αφανή εταιρεία που έλαβε πρόσβαση στον έλεγχο δημοσιότητας. Είναι φανερό πως η κρατική λογοκρισία παραχωρήθηκε σε …ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιωτικοποιήθηκε απελευθερωμένη από τα «δεσμά» της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου.

Θεωρώ αυτονόητο πως σε αυτή την επίθεση στον πυρήνα της ελευθερίας του Τύπου σήμερα κιόλας θα καταλήξουμε σε έντονη διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της. Ως δημοσιογράφοι θα θέσουμε ερωτήματα απαιτώντας να λάβουμε απαντήσεις:

– Ποιά είναι η εταιρεία και ποιός της ανέθεσε το ελεύθερο να λογοκρίνει οτιδήποτε είναι αντίθετο με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα;

 – Υπάρχει σύμβαση συνεργασίας και με ποιό ακριβώς αρμόδιο υπουργείο;

– Μέχρι ποιο ακριβώς σημείο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα γραπτά, τις απόψεις, τα ρεπορτάζ, τις φωτογραφίες;

Θεωρώ αυτονόητο πως θα καταλήξουμε σε διάβημα έντονης διαμαρτυρίας τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης που όπως γνωρίζουμε έχει τον έλεγχο -εποπτεία όλων των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Και θα αποστείλουμε επίσης διάβημα διαμαρτυρίας στην πλατφόρμα του facebook ζητώντας επίσης εξηγήσεις. Ποιές είναι οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται και υπέγραψε συνεργασία για τον έλεγχο των αναρτήσεων; Είναι μόνο τα Ellinika Hoaxes ή υπάρχουν κι άλλες αναθέσεις;

Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή

Πηγή: ΠΡΙΝ

======================================================


Ellinika Hoaxes: Οι «μπάτσοι» του Facebook! 

 Δείγματα γραφής της «αλήθειας», όπως την υπηρετεί η εταιρεία που ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει ρόλο… ελεγκτή στην Ελλάδα για λογαριασμό του Facebook.

«Σε συμφωνία κατέληξαν το Facebook και τα Ellinika Hoaxes, με σκοπό τον περιορισμό της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Τα Ellinika Hoaxes θα συμμετάσχουν ακόμη πιο ενεργά στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο περιεχομένου όπως άρθρα, βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα».

Τα παραπάνω ανακοίνωσε περήφανα η ιστοσελίδα ellinikahoaxes

Κατ’ αρχάς δεν μπορεί παρά να υπογραμμιστεί ότι η Facebook, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ανέθεσε ρόλο «μπάτσου» σε μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία! Οπως μαθαίνουμε, δε, στη συμφωνία της με την Facebook η εν λόγω εμφανίζεται ως ΜΚΟ… Ίσως, βέβαια, να εκτίμησαν τη δουλειά τους. Και τις… δημοσιογραφικές γνώσεις τους, δεδομένου ότι στους συμμετέχοντες της εταιρείας βλέπουμε από… απόστρατο ναρκαλιευτή μέχρι πρώην επισμηνία του Στρατού (διαβάστε ΕΔΩ).

Πάμε, λοιπόν, να πάρουμε μια ιδέα για τη δουλειά αλλά και την ιδεολογικοπολιτική… αντικειμενικότητα των κυρίων που στο όνομα του “περιορισμού της παραπληροφόρησης” εμφανίζονται με το χρίσμα των διορισμένων “τροχονόμων” και εντεταλμένων “λογοκριτών” των άρθρων, βίντεο και εικόνων που αναρτώνται στην πλατφόρμα. Σας καλούμε να μπείτε στους σχετικούς συνδέσμους που ακολουθούν και να διαπιστώσετε μόνοι σας το είδος της «αλήθειας» που υπηρετούν οι «προστάτες» της. 

2. Τα  Ellinika Hoaxes στην υπηρεσία των αφεντικών! 

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε την ανάρτηση και τα σχόλια. 

Η ατελείωτη προσήλωση, από τους κυρίους Ellinika Hoaxes, στην υπεράσπιση των πάντα καλών αφεντικών, που αποκλείεται να φταίνε για οτιδήποτε συμβαίνει στις μεγαλοεπιχειρήσεις τους, δεν απορρέει από το γεγονός ότι είναι τσιράκια των αφεντικών, αλλά υπέρμαχοι της… αλήθειας. Ποιας αλήθειας; Εκείνης που λέει ότι τα περί «μεγάλου κεφαλαίου» και «ανάλγητων» καπιταλιστών είναι ένα κομμουνιστικό «αφήγημα»… 

1. Τα Ellinika Hoaxes στην υπηρεσία του Γκαίμπελς! 

Πατήστε ΕΔΩ και  δείτε τα σχόλια. Απολαύστε το «αστικό δημοκρατικό τόξο» να αναμηρυκάζει τις ναζιστικές «αλήθειες» εκπροσωπούμενο από τους κυρίους Ellinika Hoaxes (Αλικάκος – Δανιηλίδης) και θαυμάστε τον (νεο)φιλελευθερισμό να δρα, επί τω φεισμπουκικό έργω, ως τροφός του χρυσαυγιτισμού.        

3. Τα  Ellinika Hoaxes στην υπηρεσία ξεπλύματος της χούντας.

 Πατήστε ΕΔΩ και δείτε πώς οι «υπερασπιστές της αλήθειας» συγχρονίστηκαν με τον χρυσαυγίτη Λαγό και τον γνωστό δημοκράτη αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Γεωργιάδη, και πώς συμμετείχαν – μόλις πέρσι – στο βέβηλο «παιχνιδάκι» για το αν οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν.. «μέσα ή έξω» από το Πολυτεχνείο. Παρακολουθήστε πως έδωσαν το δικό τους «παρών» – πάντα στο όνομα της «αλήθειας» – στην γενικότερη επιχείρηση να ξαναγραφτεί με χρυσαυγίτικους όρους η Ιστορία όσον αφορά τα εγκλήματα της χούντας σε όλη την διάρκεια της επταετίας και ειδικά τις μέρες της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. 

4. Τα Εllinika Hoaxes στην υπηρεσία των ΜΚΟ του ιμπεριαλισμού. Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε ένα κείμενο – πλυντήριο για τα «Λευκά Κράνη» και ΕΔΩ, ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ για να αντιληφθείτε πως έχουν αξιοποιηθεί και προσφερθεί τα «Λευκά Κράνη» στην εξυπηρέτηση της προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού. Ξέρουμε ότι λέξεις όπως «ιμπεριαλισμός» δεν αρέσουν στους κυρίους Ellinika Hoaxes. Τι να κάνουμε; Θα το ξεπεράσουν. 

5. Τα Εllinika Hoaxes στην υπηρεσία της… διασκέδασης. Όταν τα τσακάλια δεν… διασώζουν την αλήθεια, γενικώς, στον ελεύθερο χρόνο τους λένε την αλήθεια για θέματα όπως αυτά:

Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη του. Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει στην πράξη – και όχι στα λόγια – την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης από κάθε είδους «μπάτσους» διαμορφώνοντας μηχανισμούς κατά το δυνατόν αδιάβλητους, με γνώση του αντικειμένου και στελεχωμένους από φορείς υψηλού κύρους, επιστήμονες και φυσικά δημοσιογράφους.

Μένει να δούμε σε ποιες – συγκεκριμένες – ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, η πρώτη αντίδραση της οποίας ήρθε από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο, που μεταξύ άλλων δήλωσε: «… μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρεία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press».

https://www.imerodromos.gr/ellinika-hoaxes-oi-mpatsoi-toy-facebook/

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.