Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Έρευνα και εμβόλια: Ενημερωτικό γράφημα - Πώς τα εμβόλια mRNA σε προστατεύουν από την νόσο COVID-19

https://www.consilium.europa.eu/el/policies/coronavirus/covid-19-research-and-vaccines/

Η ανάπτυξη και διανομή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά της COVID-19 είναι η λύση και ο ακρογωνιαίος λίθος της αντίδρασης της ΕΕ στην πανδημία COVID-19.

Ενημερωτικό γράφημα 

- Πώς τα εμβόλια mRNA σε προστατεύουν από την νόσο COVID-19

Στις 27 Δεκεμβρίου 2020 ξεκίνησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19. Επί του παρόντος τα εμβόλια αποστέλλονται σε όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα και υπό τους ίδιους όρους.

Ανάπτυξη ασφαλούς εμβολίου κατά της COVID-19

Ο εμβολιασμός παίζει κεντρικό ρόλο στη διάσωση ζωών, τον περιορισμό της πανδημίας, την προστασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Έγκριση εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ

Ολόκληρος ο κόσμος συμμετείχε στον αγώνα για την ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. Παρά την πίεση, τα εμβόλια κατά της COVID-19 αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ίδιες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ισχύουν για όλα τα άλλα εμβόλια. Όπως γίνεται με όλα τα εμβόλια, οι επιπτώσεις των εμβολίων κατά της COVID-19 ελέγχονται πρώτα στο εργαστήριο, σε πειραματόζωα και στη συνέχεια σε εθελοντές.

Η ΕΕ συντονίζει την έγκριση των εμβολίων μέσω των ανεξάρτητων επιστημονικών γνωμοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η διαδικασία αξιολόγησης είναι συνήθως χρονοβόρα. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως, ο EMA αξιολογεί τις αιτήσεις των παρασκευαστών εμβολίων κατά της COVID-19 όσο το δυνατόν ταχύτερα:

  • παρέχοντας έγκαιρα κατευθύνσεις στους παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης έγκρισης
  • εφαρμόζοντας γρήγορες διαδικασίες κυλιόμενης αξιολόγησης
  • αξιολογώντας τα βασικά δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αμέσως μόλις είναι διαθέσιμα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εκδώσει θετική σύσταση προς την ΕΕ για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην αγορά υπό όρους, μόνον εφόσον τα επιστημονικά στοιχεία δείξουν ότι το εμβόλιο πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Έως τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά υπό όρους για τρία εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, κατόπιν των θετικών αξιολογήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

  • Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer εγκρίθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2020
  • Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021
  • Το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

Επιπλέον, η ΕΕ αξιοποιεί όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες ευελιξίας για να επιταχύνει την έγκριση και άλλων πιθανών εμβολίων προς χρήση στην ΕΕ. Για την ΕΕ, προϋπόθεση για την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι να αποδεικνύεται από τα επιστημονικά στοιχεία ότι τα οφέλη τους είναι μεγαλύτερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους:

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της COVID-19

Τα εμβόλια δρουν προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου (τη φυσική άμυνα του οργανισμού) να αναγνωρίζει μια συγκεκριμένη ασθένεια και να προστατεύεται απ’ αυτήν.

Οι επιστήμονες έχουν εργαστεί για διάφορα είδη εμβολίων κατά της COVID-19, με βάση διάφορες τεχνολογίες.

Αυτή τη στιγμή, το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ περιλαμβάνει εμβόλια που βασίζονται σε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες:

  • mRNA (που χρησιμοποιεί μέρος του γενετικού κωδικού του κορωνοϊού)
  • ιικού φορέα (όπου γενετικά τροποποιημένος ιός μεταφέρει μέρος του DNA του κορωνοϊού)
  • βάσει πρωτεΐνης (περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον κορωνοϊό)

Εμβόλια mRNA

Το μόριο mRNA χρησιμοποιείται φυσιολογικά στον οργανισμό μας μεταφέροντας οδηγίες για την παραγωγή όλων των πρωτεϊνών που χρειαζόμαστε. Οι επιστήμονες στηρίχθηκαν σε δεκαετίες έρευνας γύρω από το mRNA προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Μελετώντας τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη του ιού που του επιτρέπει να εισβάλλει και να προσβάλλει τα κύτταρα του ανθρώπου, τη λεγόμενη «πρωτεΐνη ακίδα». Αναπαρήγαγαν τις οδηγίες για την παραγωγή της ιικής πρωτεΐνης ακίδας, οι οποίες περιέχονται στον λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, ή mRNA. Οι οδηγίες αυτές είναι το βασικό συστατικό του εμβολίου.

Πρόκειται για μια νέα εμβολιαστική μέθοδο, καθώς το εμβόλιο δεν περιέχει κανένα μέρος του ιού, αλλά δίνει οδηγίες στα κύτταρα ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή του κορωνοϊού, να πυροδοτήσουν ανοσολογική αντίδραση και να δώσουν στον οργανισμό τα εφόδια να καταπολεμήσει τον πραγματικό ιό.

Τεχνολογία mRNA χρησιμοποιούν τα εμβόλια COVID-19 της BioNTech/Pfizer και της Moderna, για τα οποία έχει δοθεί άδεια χρήσης στην ΕΕ, καθώς και το εμβόλιο της CureVac, που αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο κυλιόμενης αξιολόγησης από τον EMA.

Εμβόλια ιικού φορέα

Τα εμβόλια ιικού φορέα χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν στο σώμα μας τις οδηγίες από τον κορωνοϊό με βάση τις οποίες ο οργανισμός μας μπορεί να παραγάγει μια ιδιαίτερη πρωτεΐνη του ιού της COVID-19, ενεργοποιώντας έτσι ανοσολογική αντίδραση.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των εμβολίων ιικού φορέα είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να αποθηκεύονται σε κανονική θερμοκρασία ψυγείου για διάστημα έως έξι μηνών.

Εμβόλια ιικού φορέα είναι το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, που έχει εγκριθεί στην ΕΕ, και το εμβόλιο COVID-19 της Janssen, το οποίο αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο κυλιόμενης αξιολόγησης από τον EMA.

Πρωτεϊνικά εμβόλια

Αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον συγκεκριμένο ιό.

Χάρη στα τμήματα αυτά, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αναγνωρίζει ότι η ιδιαίτερη αυτή πρωτεΐνη δεν πρέπει να βρίσκεται στον οργανισμό και αντιδρά αναπτύσσοντας φυσική άμυνα κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Πρωτεϊνικό είναι το εμβόλιο της Novavax, που αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο κυλιόμενης αξιολόγησης από τον EMA.

Εξασφάλιση εμβολίων για την ΕΕ

2,6 εκατομμύρια δόσεις

εμβολίων κατά της COVID-19 έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΕ

Συνήθως, για την παραγωγή ενός εμβολίου απαιτούνται πολλά χρόνια, αλλά η ΕΕ έθεσε στη διάθεση των χωρών της τα εμβόλια κατά της COVID-19 μέσα σε 12-18 μήνες. Για να γίνει αυτό εφικτό, η ΕΕ χορήγησε ερευνητικά κονδύλια προς τις πιο ελπιδοφόρες μελέτες για την ανάπτυξη εμβολίου και συντόνισε μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή επαρκούς ποσότητας εμβολίων στην ΕΕ.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υπογράψει έξι συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων, εξασφαλίζοντας επαρκείς δόσεις των υποψήφιων εμβολίων με τις καλύτερες προοπτικές επιτυχίας.

Η ΕΕ συντόνισε τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος όλων των κρατών μελών και συνέβαλε στις προαγορές με 2,15 δισ. € από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, έναν ειδικό μηχανισμό που έχει δημιουργήσει η ΕΕ με σκοπό να τη μεγαλύτερη ευελιξία στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Προώθηση της έρευνας για θεραπείες και εμβόλια

660+ εκατ. €

για τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με την COVID-19 από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020»

Από την έναρξη της πανδημίας, η ΕΕ αγωνίζεται σε πολλά μέτωπα για να επιταχύνει, να διευκολύνει και να προωθήσει την έρευνα για την COVID-19.

Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει πόρους για διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, θεραπείες και εμβόλια μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζων 2020», της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα (IMI), του πιλοτικού προγράμματος «Accelerator» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ.

Επιπλέον, η ΕΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανακατένειμε κονδύλια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση ελπιδοφόρων μελετών για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της νόσου COVID-19.

Από κοινού με διάφορους εταίρους, η ΕΕ δημιούργησε επίσης μια ευρωπαϊκή πύλη δεδομένων σχετικά με την COVID-19 για την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων.

Προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ για ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίου

Η ανάπτυξη και η διανομή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά της COVID-19 αποτελούν τη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προκειμένου να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς διάθεσης εμβολίου σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες το συντομότερο δυνατόν, η ΕΕ διαμόρφωσε στρατηγική για τα εμβόλια.

Στόχος της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια είναι:

  • να εξασφαλιστεί η παραγωγή εμβολίων στην ΕΕ
  • να εξασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες για τις χώρες της ΕΕ, μέσω συμφωνιών προαγοράς με τους παρασκευαστές εμβολίων
  • να προσαρμοστεί το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η ευελιξία των κανόνων της ΕΕ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης, έγκρισης και διανομής εμβολίων

Η ΕΕ εξέδωσε επίσης κανονισμό για προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις της νομοθεσίας της σχετικά με τη σκόπιμη ελευθέρωση στο περιβάλλον και την περιορισμένη χρήση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Ο κανονισμός αποσκοπεί επίσης να απλουστεύσει τη διαδικασία αίτησης για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε φάρμακα που περιέχουν ή αποτελούνται από ΓΤΟ και προορίζονται για τη θεραπεία ή την πρόληψη της COVID-19.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα εμβόλια και στα διαγνωστικά κιτ για την COVID-19, η ΕΕ εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας οι χώρες της ΕΕ μπορούν να απαλλάσσουν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς από την καταβολή ΦΠΑ για τα εμβόλια και τα διαγνωστικά κιτ.

Στήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού στα κράτη μέλη

Η ΕΕ στηρίζει τα κράτη μέλη παρέχοντας καθοδήγηση και συμβουλές όσον αφορά την ετοιμότητα για τη διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19.

Στα εμβόλια που εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για χρήση στην ΕΕ έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες της ΕΕ ταυτοχρόνως. Οι δόσεις των εμβολίων διανέμονται στις χώρες της ΕΕ με βάση το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Στη στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό εκτίθενται τα βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εθνικές κυβερνήσεις για τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19. Παραδείγματος χάρη:

  • ικανότητα των υπηρεσιών εμβολιασμού να χορηγούν τα εμβόλια κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και του σχετικού ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού
  • εύκολη και οικονομική διάθεση των εμβολίων στο κοινό
  • υλικοτεχνικές πτυχές της διάθεσης εμβολίων (ανάγκες αποθήκευσης και μεταφοράς και ιδίως η «ψυκτική αλυσίδα»)
  • πλήρης ενημέρωση για τα οφέλη, τους κινδύνους και τη σημασία των εμβολίων κατά της COVID-19

Η ΕΕ προσδιόρισε επίσης παραδείγματα πληθυσμιακών ομάδων προτεραιότητας που θα πρέπει να έχουν άμεση στα εμβόλια. Οι ομάδες αυτές είναι (χωρίς συγκεκριμένη σειρά):

  • οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στα ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας
  • τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • τα άτομα που, λόγω της κατάστασης της υγείας τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
  • οι εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις
  • τα άτομα που δεν μπορούν να τηρήσουν την κοινωνική απόσταση
  • οι πλέον μειονεκτούσες κοινωνικοοικονομικές ομάδες

Κατόπιν αιτήματος των χωρών της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συλλέγει δεδομένα και παρακολουθεί την πρόοδο του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Βλ. επίσης

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.