Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Γιαγιά που επέζησε από την πολιορκία του Λένινγκραντ ζει 30 χρόνια χωρίς θέρμανση [Όταν ο καπιταλισμός (την εποχή της περεστρόικα) κυριάρχησε στην πρώην ΕΣΣΔ έφερε άνισες ισορροπίες - Τι δεν καταλάβατε ; ]


Αυτή η 85χρονη γυναίκα ζει σε ένα παγωμένο διαμέρισμα, το οποίο δεν έχει θέρμανση εδώ και 30 χρόνια. 

Η ηλικιωμένη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για την εγκατάσταση θέρμανσης, όμως χάρη στην ευαισθησία των κατοίκων συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για να μπορέσει να ζήσει ανθρώπινα.

Η Βέρα Πάβλοβα γεννήθηκε στο Λένινγκραντ. Επέζησε και κατάφερε να βγει από την πολιορκία όταν ήταν παιδί στις 4 Απριλίου 1942.


Το 1957, μετακόμισε στη θεία της στη Θεοδοσία και έπειτα παντρεύτηκε έναν ντόπιο και από τότε ζει στην Κριμαία.

Τυφλός παππούς που ζει εγκαταλελειμμένος σε διαμέρισμα γεμάτο σκουπίδια ξαναφτιάχνει τη ζωή του 

Σήμερα η 85χρονη ζει σε ένα παγωμένο διαμέρισμα, το οποίο δεν έχει θέρμανση εδώ και 30 χρόνια.

«Ζεστάθηκε τώρα, έξω υπάρχει ο ήλιος  και η κουζίνα ήταν αναμμένη... Αλλιώς έχει 12-13 βαθμούς» λέει η Βέρα Πάβλοβα, δείχνοντας το θερμόμετρο στον τοίχο.

Η ηλικιωμένη ζει σε ένα πενταόροφο κτίριο στην ακτή, δίπλα σε ένα Σοβιετικό ναυπηγείο.

Πριν από περίπου 30 χρόνια, την εποχή της περεστρόικα, το εργοστάσιο και το λεβητοστάσιο που παρείχε τη θέρμανση στα σπίτια των εργατών στο χωριό έκλεισε.

Όπως θυμάται η Βέρα, οι γείτονες που μπορούσαν και είχαν την οικονομική δυνατότητα έβαλαν αυτόνομη θέρμανση στα διαμερίσματά τους.

Η ίδια δεν είχε αυτή τη δυνατότητα και χρησιμοποιούσε αυτοσχέδια μέσα για να ζεσταθεί.

«Ζεστό νερό στα μπουκάλια βάζω μόνο όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, επειδή με ενοχλεί ο βήχας λόγω υγρασίας», αναφέρει η Πάβλοβα.

Οικογένεια «υιοθέτησε» μια άστεγη γιαγιά 



Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν έχει αρκετά χρήματα για την εγκατάσταση της θέρμανσης που κοστίζει 300.000 ρούβλια (3.330 ευρώ). 

Η γυναίκα κατάφερε να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει μόνο ένα κλιματιστικό.
Όταν ήρθε ο παγετός και το νερό πάγωσε στους σωλήνες, οι υπάλληλοι του οργανισμού κοινής ωφέλειας δώρισαν στη συνταξιούχο μια ηλεκτρική σόμπα.

Πρόσφατα το γραφείο του δημάρχου ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα της ηλικιωμένης γυναίκας.

Οι ηλεκτρολόγοι πραγματοποίησαν ελέγχους για την καλωδίωση, ενώ κάθε μέρα γίνεται καταμέτρηση της θερμοκρασίας στο διαμέρισμα.

Δυστυχώς δεν βρέθηκαν αρκετά χρήματα για την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης στον προϋπολογισμό της πόλης.

Όμως οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να βοηθήσουν: με δικά τους έξοδα θα εγκαταστήσουν τον λέβητα και τα σώματα.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.