Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι μέλλει γενέσθαι με την πανδημία;

Εμβόλιο κορονοϊού: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έφτασαν νωρίτερα και δούλεψαν καλύτερα από πολλούς που τόλμησαν να ελπίζουν. Και όμως, ενώ ο κόσμος έχει αρχίσει να το αντιμετωπίζει, έχει καταστεί σαφές ότι το να περιμένουμε τα εμβόλια προκειμένου να ξεφύγουμε από τον covid-19 είναι λάθος.

Αντ ‘αυτού, η ασθένεια θα κυκλοφορήσει για χρόνια και φαίνεται πιθανό να γίνει ενδημική. Όταν ο covid-19 χτύπησε για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έμειναν έκπληκτες. Τώρα πρέπει να προγραμματίσουν την επόμενη μέρα με τον κορονοϊό ως μία ενδημική ασθένεια.

Ο κορονοϊός ως ενδημική ασθένεια

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο κορονοϊός είναι μία ενδημική ασθένεια, το πρώτο που πρέπει να μελετηθεί είναι ο λόγος που ανήκει στις ενδημικές ασθένειες.

Ένας λόγος για τον οποίο θα επιμείνει ο κορονοϊός είναι ότι η παραγωγή και διανομή αρκετού εμβολίου για την προστασία των 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου είναι ένα έργο αρκετά δύσκολο. 

Ακόμη και η Βρετανία, η οποία εμβολιάζει τον πληθυσμό με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα, δεν θα τελειώσει με τους άνω των 50 ετών μέχρι τον Μάιο. 

Μέχρι λοιπόν να μπορέσει να εμβολιαστεί τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε όλα τα κράτη του κόσμου μπορεί να έχουμε φτάσει το 2023, αφήνοντας έτσι στον ιό χρόνο και χώρο να δράσει.

Ένας άλλος λόγος για την επιμονή του covid-19 είναι ότι, ακόμη και όταν τα εμβόλια κάνουν το sars-cov-2 λιγότερο μολυσματικό και προστατεύουν τους ανθρώπους από το θάνατο, οι νέες ιογενείς παραλλαγές αναιρούν μερικές από τις ιδιότητες του εμβολίου.

Και ο τρίτος λόγος που θα επιμείνει το sars-cov-2 είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν να παραμείνουν στόχοι αρνούμενοι τον εμβολιασμό.  . . .

Συνολικά 10 εκατομμύρια Βρετανοί είναι ευάλωτοι στην ασθένεια, λόγω της ηλικίας τους ή των υποκείμενων καταστάσεων. Η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι εάν μόνο το 10% από αυτούς αρνήθηκε να εμβολιαστεί και εάν εγκαταλείφθηκε η κοινωνική απόσταση, ενώ ο ιός εξακολουθούσε να κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα, τότε θα προκύψει τεράστια αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων.

Βασικός λόγος η έλλειψη άδειας για τα παιδιά

Τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια για παιδιά. Οι μειονοτικές κοινότητες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε μολύνσεις, τείνουν να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στις αρχές. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι κυβερνήσεις πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν με βάση ότι ο covid-19 ως ενδημική ασθένεια. Σήμερα το αντιμετωπίζουν ως έκτακτη ανάγκη που θα περάσει.

Εμβόλιο κορονοϊού: Η νέα ομαλότητα

Η προσαρμογή στη διαβίωση με το covid-19 ξεκινά με την ιατρική επιστήμη. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την προσαρμογή των εμβολίων για την προστασία έναντι παραλλαγών. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερη παρακολούθηση των μεταλλάξεων που εξαπλώνονται και επιταχύνουν την κανονιστική έγκριση για ενισχυτικές λήψεις. Το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν ένας συνδυασμός επίκτητης ανοσίας, τακτικών ενισχυτικών εμβολίων με τροποποιημένα εμβόλια. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο.

Στο βαθμό που το φάρμακο μόνο του δεν μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρες εκδηλώσεις του covid-19, θα επιβαρυνθεί η ψυχολογία. Όμως, αντί των μέτρων του lockdown και του κλέισιμου των σχολείων, η ευθύνη πρέπει να βαρύνει τα άτομα. Συνήθειες όπως η μάσκα μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Τα διαβατήρια εμβολίων και οι περιορισμοί σε πολυσύχναστους χώρους θα μπορούσαν να καταστούν υποχρεωτικοί. Οι ευάλωτοι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούν μεγάλη επαγρύπνηση.

 
 
The Economist 

Ο αγώνας για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού έναντι του covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με τη διανομή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων που αποτελούν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, ποια είναι τα βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν;

 The race to immunise the global population against covid-19 is under way. 

With the distribution of safe and effective vaccines posing an unprecedented challenge, what are the key obstacles to overcome? 

=====================================

Παρήγορα και πολύ σωστά αυτά που γράφεις, αλλά ο αγώνας για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού έναντι του covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα σε πολύ μικρό ποσοστό λόγω έλλειψης εμβολίων και χρηματοδότησης.

Μετά τη διανομή ασφαλέστερων και πιο αποτελεσματικών εμβολίων, που αποτελούν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, προκύπτει ευλόγως το ερώτημα:

Ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν;
Αφήνω στην άκρη, τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, μετά την εποχή Covid, όταν και εφόσον έρθει, και δεν γίνει Ενδημικό νόσημα ή μια μορφή Ενδημικής νόσου όπως η εποχική γρίπη κλπ. και απλά θα αναφέρω:

Εδώ μας έχουν τρελάνει τα ΜΜΕ και πολλούς έχουν "φιμώσει" γιατί επικαλούνται το απόφθεγμα του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη: "Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν" και όπως γνωρίζεις πολύ καλά τα εμβόλια προλαμβάνουν και ΔΕΝ θεραπεύουν.

Στη σημερινή κατάσταση που έχει έρθει η κοινωνία μας που σχεδόν όλα "νοσούν" με πρώτο και κύριο το ΕΣΥ προτεραιότητα έχουν τα εμβόλια και όχι η στελέχωση και η απαραίτητη υποδομή Υγείας σε προσωπικό, φάρμακα και τα απαραίτητα μέσα για τους ήδη νοσούντες για την θεραπεία.

Βέβαια είμαστε μία φτωχή χώρα με αρκετούς πλούσιους που δεν συνεισφέρουν οικονομικά (όχι πολλά - αλλά αυτά που τους αναλογούν), τουναντίον η οικονομική "ψαλίδα" όλο και μεγαλώνει επικίνδυνα γιατί αποσάθρωσε επικίνδυνα την κοινωνία µας, πτωχοποιώντας το ένα τρίτο της και ισοπεδώνοντας την λεγόμενη μεσαία τάξη...

Νομίζω λίγα έγραψα και είμαι σίγουρος τουλάχιστον συμμερίζεσαι την αγωνία μου.

ΥΓ: ΔΕΝ είμαι κατά των εμβολίων, αλλά επιμένω στην θεραπεία και παράλληλα στη πρόληψη που η ανοσία θα φέρει μετά από μήνες (και για να μην γράφει ο ιστορικός του μέλλοντος: Αντί για ανοσία, αλλά για ανοΗσία).

Δυστυχώς πολλοί συνανθρωποί μας "φεύγουν" και αυτό είναι το μόνο που δεν αναστρέφεται...

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.