Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Γυναικείος οργασμός: Να πού κρύβεται η λύση του μυστηρίου του - Ερωτικές φαντασιώσεις: Πότε οργιάζει το μυαλό των γυναικών


Ο γυναικείος οργασμός αποτελεί ένα γρίφο που εδώ και χρόνια προσπαθούν να λύσουν τόσο οι επιστήμονες όσο και πολλοί άνδρες ανά την υφήλιο! Τώρα οι ειδικοί φαίνεται πως βρήκαν την απάντηση...

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση μιας νέα έρευνας στο Proceedings of the National Academy of Sciences, κατά τη διάρκεια της συνουσίας ο ανδρικός οργασμός επιτελεί την προφανή αναπαραγωγική λειτουργία: 

Χωρίς αυτόν, δεν μπορεί να επιτευχθεί η εκσπερμάτιση. Αντίθετα, ο αναπαραγωγικός ρόλος του γυναικείου οργασμού δεν έχει γίνει εξίσου σαφής, καθώς η ωορρηξία στο ανθρώπινο είδος συμβαίνει είτε μια γυναίκα έχει βιώσει πρόσφατα οργασμό είτε όχι.

Επομένως, η ίδια η ύπαρξη του γυναικείου οργασμού αποτελεί επί μακρόν ένα μυστήριο του σώματος. Τώρα, λοιπόν, Αμερικανοί ερευνητές (με τη βοήθεια σεξουαλικά ενεργών κουνελιών) πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση για τη λύση αυτού του γρίφου.

Σύμφωνα με την έρευνα, της οποίας, ηγήθηκαν ο Gunter Wagner, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale και η Mihaela Pavlicev, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, μέρος αυτού του γρίφου αποτελεί το γεγονός ότι η κλειτορίδα, το κεντρικό σημείο ελέγχου του γυναικείου οργασμού, είναι απομακρυσμένο από το σημείο όπου παρατηρείται η πραγματική «δράση» της συνουσίας.

Αυτό οδήγησε την ομάδα να ψάξει ακόμα παλιότερα στο γενεαλογικό δέντρο των θηλαστικών, διαπιστώνοντας ότι η κλειτορίδα παίζει πολύ πιο κεντρικό ρόλο στην συνουσία ζώων όπως οι γάτες και τα κουνέλια, σε σύγκριση με αυτή των ανθρώπων.

Σε αυτά τα θηλαστικά, η κλειτορίδα βρίσκεται στο αναπαραγωγικό μονοπάτι που χρησιμοποιείται κατά τη συνουσία, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, στα θηλυκά κουνέλια η κλειτοριδική διέγερση και ο οργασμός στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για την έναρξη της ωορρηξίας που απαιτείται για την αναπαραγωγή.

Πρόκειται για μια διαδικασία διαφορετική από ό,τι συμβαίνει στις γυναίκες, γι’αυτό και οι Δρ. Wagner και Δρ. Pavlicev διατύπωσαν τη θεωρία ότι, κάπου στη διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας, η κλειτορίδα «μεταφέρθηκε» μακριά από το κέντρο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, διατηρώντας ωστόσο την ικανότητά της να απελευθερώνει τις ορμόνες που προκαλούν την αίσθηση της ευχαρίστησης.

Για να εξετάσουν τη θεωρία τους ότι ο γυναικείος οργασμός είναι ουσιαστικός για την αναπαραγωγή, τουλάχιστον σε άλλα είδη θηλαστικών, οι δύο επιστήμονες χορήγησαν την αντικαταθλιπτική ουσία φλουοξετίνη σε θηλυκά κουνέλια.

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το φάρμακο μειώνει την ικανότητα μιας γυναίκας να φτάσει ο σε οργασμό, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα κουνέλια που έλαβαν το φάρμακο ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ωορρηξία. Και πράγματι, αυτό συνέβη: Καθώς η ικανότητα των θηλυκών κουνελιών να έρθουν σε οργασμό μειωνόταν αισθητά, η ωορρηξία τους συνέβαινε 30% λιγότερο συχνά σε σχέση με τα θηλυκά που δεν έλαβαν το αντικαταθλιπτικό.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι στο απώτερο παρελθόν της ανθρώπινης εξελικτικής διαδικασίας, ο γυναικείος οργασμός ήταν απαραίτητος για τη δημιουργία ενός απογόνου.

«Είναι ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση της γυναικείας. . . σεξουαλικότητας. Αν αυτή η θεωρία είναι σωστή, καμία από τις παλαιότερες ιδέες δεν μπορεί να είναι έγκυρη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Wagner.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το εύρημα αυτό ανατρέπει τις αντιλήψεις του Φρόιντ ότι οι γυναίκες που αποτυγχάνουν να έρθουν σε οργασμό είναι κατά κάποιο τρόπο ψυχολογικά ανώριμες ή ότι έχουν κάποιο πρόσθετο βάρος ή απογοήτευση από μη ικανοποιητικούς σεξουαλικούς συντρόφους.
---------------------------------------------------------------------------------------



Η σεξουαλική επιθυμία και οι ερωτικές φαντασιώσεις των γυναικών μεταβάλλονται στη διάρκεια του μήνα σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Περισσότερες ερωτικές φαντασιώσεις έχουν οι γυναίκες κατά τις γόνιμες μέρες τους σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lethbridge στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις αυξάνονταν και οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ερωτική διέγερση κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών τους. Οι γυναίκες επίσης ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό ανδρών στις φαντασιώσεις τους στις γόνιμες μέρες του μήνα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 27 ετεροφυλόφιλες γυναίκες χωρίς σχέση, κυρίως φοιτήτριες, να κρατήσουν ένα ημερολόγιο των φαντασιώσεών τους για ένα μήνα.

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη ανέφεραν κατά μέσο όρο 0,77 φαντασιώσεις ανά ημέρα. Τις μέρες της ωορρηξίας όμως παρατηρήθηκε ότι οι φαντασιώσεις ήταν 1,3 ημερησίως.

Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης ότι αυτές οι φαντασιώσεις ήταν πιο διεγερτικές συγκριτικά με τις φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια των μη γόνιμων ημερών.

Μάλιστα κατά τις μέρες της ωορρηξίας το ποσοστό παρουσίας ανδρών στις φαντασιώσεις των γυναικών έφτασε στο 96% δείχνοντας πως οι ορμόνες της γονιμότητας επηρεάζουν τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα των γυναικών.

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τις γυναίκες να κοιτάξουν εικόνες αρρενωπών και θηλυπρεπών ανδρών και γυναικών σε τρεις φάσεις του μηνιαίου τους κύκλου, αλλά δεν παρατήρησαν περισσότερο ενδιαφέρον στους αρρενωπούς άνδρες ή στους άνδρες γενικά κατά την περίοδο της ωορρηξίας. Η έλλειψη του ευρήματος πιθανότατα έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι οι ίδιες φωτογραφίες επαναλήφθηκαν σε κάθε περίοδο παρά με κάτι ορμονικό.

«Το μήνυμα της έρευνας είναι πως οι ψυχολόγοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν μελετούν τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία. Είναι σημαντικό το να έχουμε επίγνωση αυτών των αλλαγών στη γυναικεία σεξουαλικότητα όταν ερευνούμε παράγοντες γυναικείου σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Τα πιο μικρά πράγματα θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλη διαφορά στα ευρήματα, ακόμα και το πότε καλούνται να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο ή το πότε αξιολογείται η ερωτική διέγερση», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Samantha Dawson.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο συμπόσιο πραγματοποιείται σε λίγον καιρό στην Αθήνα.

Το ζήτημα της γυναικείας σεξουαλικότητας αποτελεί για την ψυχανάλυση ό,τι η θηλυκότητα για τις κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις: ένα συνεχές διακύβευμα. Στο 16ο Συμπόσιό της, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani  Palace Acropolis, από τις 12 μέχρι και τις 14 Απριλίου του 2019, η Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας θα ανταλλάξει σκέψεις και επισημάνσεις πάνω στο ερώτημα «Γυναικεία Σεξουαλικότητα: είναι ακόμα μια σκοτεινή ήπειρος;».

Η σεξουαλικότητα και το φύλο, έννοιες αφετηριακά πολύσημες, αποτελούν αντικείμενο έντονου διαλόγου στη δυτική κοινωνία. Ο Freud, ήδη από τη γέννηση της ψυχανάλυσης, ασχολείται με το ζήτημα της γυναικείας «ταυτότητας». Σήμερα, ενάμισι αιώνα μετά, από τον φροϋδικό χαρακτηρισμό «σκοτεινή ήπειρος» μέχρι τη θηλυκότητα ως κοινωνική κατασκευή και το queer ως μια νέα θεωρία των φύλων, μεσολάβησαν πολλά. Πολλές επιτεύξεις: με σελίδες στην θεωρία,  με συνεδρίες στην ψυχαναλυτική κλινική, με κατακτήσεις στο φεμινιστικό κίνημα. Αλλά και πολύς σκεπτικισμός: με θέσεις κι αναιρέσεις ανάμεσα σε επιστημονικούς θεσμούς και κοινωνικά υποκείμενα.

Οι Βασικές θεματικές ενότητες του Συμποσίου θα είναι :

Η φροϋδική προσέγγιση της γυναικείας σεξουαλικότητας
Η πρωταρχική θηλυκότητα
Η εμφυλοποίηση (gendering) και οι αντικειμενοτρόπες σχέσεις
Η σεξουαλικότητα και η σχέση της με την αναπαραγωγή
Θηλυκότητα και  μητρότητα
Θηλυκότητα και παθητικότητα
Γυναίκα  και σύγχρονη κοινωνία
Σεξουαλική παρενόχληση
Φεμινισμός
Το φύλο στην αναλυτική σχέση

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις και θα διευθύνουν κλινικά σεμινάρια οι γνωστές για τις εργασίες τους πάνω στο φύλο και την σεξουαλικότητα, διεθνούς κύρους ψυχαναλύτριες Juliet Mitchell και Catherine Chabert. Και οι δύο, με την διπλή τους ιδιότητα ως ψυχαναλύτριες αλλά και συγγραφείς, έχουν φωτίσει με τις δικές τους θηλυκές συλλήψεις την έρευνα της σκοτεινής ηπείρου. Τόσο η Juliet Mitchell με την εμφυλοποίηση και την επίμονη εστίαση σε κοινωνικές παραμέτρους, όσο και η Catherine Chabert με το θηλυκό μελαγχολικό και την σταθερή κλινική οπτική, μας στη βαθύτερη κατανόηση της σεξουαλικότητας.

Παράλληλα, δυο άλλες γυναίκες πανεπιστημιακοί, η  ιστορικός Ε. Αβδελά, με πλούσιο έργο αναφορικά με το γυναικείο ζήτημα, και η κοινωνική ανθρωπολόγος Β. Καντσά θα συμμετάσχουν σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Σεξουαλικότητα και φύλο: είναι μια κατασκευή;», καταθέτοντας σκέψεις και εμπειρίες τόσο από τον πανεπιστημιακό θεσμό όσο και από τα κοινωνικά κινήματα.

Στη διεξαγωγή των εργασιών, εκτός από τις προσκεκλημένες, θα  λάβουν μέρος:

Ψυχαναλυτές μέλη της Ε.Ε.Ψ.Ψ., ενδεικτικά αναφέρουμε:
Τους Δ. Αναστασόπουλο, Δ. Αναγνωστόπουλο, Γρ. Βασλαματζή, Ρ. Βλαχάκη, Ε. Καλλιτεράκη, Χ. Καραμανωλάκη, Δ. Κυριαζή, Γρ. Μανιαδάκη, Δ. Ρήγα, Τζ. Σουμάκη, Κ. Ταλφανίδη, Σ. Τουρνή, Β. Φαλάρα, Ν. Χαμπέρη, Γ. Χατζησταυράκη
Άλλοι έγκριτοι Ψυχαναλυτές, όπως Ι. Ιεροδιακόνου – Μπένου, Θ. Κατριός, Ε. Λάγιου-Λιγνού, Γ. Στεφανάτος κ.ά.  

Τέλος, στις Συζητήσεις με αφορμή ένα βιβλίο θα παρουσιαστεί το βιβλίο του A. Bion, «Προσοχή και Ερμηνεία» για το οποίο, εκτός από την παρουσίαση εκ μέρους της ΕΕΨΨ, θα υπάρξει και video-διάλεξη από τον Rudi Vermote, ψυχαναλυτή της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης και έγκυρο μελετητή του συγγραφέα. 

Εκ παραλλήλου  η   Μ. Δούκα και  η Μ. Σπυροπούλου  με αφορμή τα βιβλία τους «Τα μαύρα λουστρίνια» και «Ρου» –αντιστοίχως-  θα συνομιλήσουν με ψυχαναλυτές.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της International Federation of Psychoanalytic Societies και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας   σε  συνεργασία  με τη  Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου. 

Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, καθηγητή Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής, Ψυχαναλυτή και ιδρυτικού μέλους της Ε.Ε.Ψ.Ψ. για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές για το Συμπόσιο, καθώς και λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα, μπορούν να ζητούν οι ενδιαφερόμενοι:

από τη γραμματεία της Ε.Ε.Ψ.Ψ. (τηλ. 210 7712901, e-mail: hspp@otenet.gr) και στη ηλεκτρονική σελίδα http://bit.ly/SymposioHSPP,
από τη Γραμματεία του Συμποσίου 
(Easy Travel, τηλ. 2103615201, email: info@easytravel.gr).

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.