Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, στα σκαλιά... έπεσε αλλά είπε: «Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα...δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών...».


«'Αν δεν ξεχάσεις την πρώτη σου αγάπη
δε θα γνωρίσεις την τελευταία...»

Σα σήμερα 14 Απριλίου 1930 ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, πρώτο θύμα της Ουτοπίας, αυτοπυροβολήθηκε στα σκαλιά της αγαπημένης του.

Φουτουριστής και μαχητής, ασίκης και αντάρτης, ζωγράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφιστής, άφησε έργο πολύ και πίκρα και ένα γράμμα προς τους συντρόφους να νοιαστούν την αγάπη του και τον άνδρα της.

Πέθανε απογοητευμένος από τη γραφειοκρατία και τη στάση της νέας Σοβιετικής ηγεσίας για την Τέχνη. «Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα...δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών...».

Ξέροντας τι επακολούθησε, λέω, Βλαδίμηρε καλά που έφυγες, καλά που δεν έζησες, να χάσεις κι εσύ τη φωνή σου ώσπου να βγαίνει αλλιώτικη όπως της Αχμάτοβα κι έμεινες σύμβολο για μάς εκείνων που δεν έγιναν.
________________________________
Ακολουθούν φωτογραφίες του στο γραφείο του, με το σκυλί του, με την αγαπημένη και μούσα του Λίλυα Μπρικ και λίγων έργων του.

Χαρείτε τα! 












Read more: https://daphnechronopoulou.blogspot.com/2016/04/blog-post_14.html#ixzz6s7cPsyAk

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.