Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

CERN: Σωματίδια και πρώτες στιγμές του Σύμπαντος


Το θέμα της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 23 Απριλίου 2021 θα είναι "CERN: Σωματίδια και πρώτες στιγμές του Σύμπαντος".  Ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα συζητήσει με τους καθηγητές Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστο Ελευθεριάδη και Κώστα Κορδά για τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα. 

Η συζήτηση θα στραφεί γύρω από τα στοιχειώδη σωματίδια τα οποία αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά της ύλης. Στο πλαίσιο αυτό θα ακουστούν και θα εξηγηθούν όροι όπως ηλεκτρόνιο, πρωτόνιο και νετρόνιο, αλλά και κουάρκ και γκλουόνια και μποζόνια και φωτόνια κ.ά. Επίσης, θα γίνει αναφορά στη θεωρία των χορδών και στην όλο και πιο δικαιολογημένη προσδοκία μιας νέας Φυσικής, η οποία θα διεισδύσει σε ακόμα βαθύτερα επίπεδα του κόσμου του "μικρού".

Στη συνέχεια θα ταξιδέψουμε όλοι μαζί στην αρχή του Σύμπαντος με τη Μεγάλη Έκρηξη και θα παρακολουθήσουμε πως με την πάροδο του χρόνου σχηματίσθηκαν η πυρηνική και η ατομική ύλη και εν τέλει τα πρώτα στοιχεία, υδρογόνο και ήλιο. Θα πάμε επίσης στους πυρήνες των άστρων, σ' αυτά τα θερμοπυρηνικά. . . . εργοστάσια, όπου καίγεται υδρογόνο και παράγεται ήλιο και νετρίνα, και θα δούμε πως η κατάρρευση των άστρων και το εκρηκτικό τους τέλος δημιουργεί βαρύτερα στοιχεία με τα οποία εμπλουτίζεται ο διαστρικός χώρος και καθιστά δυνατή την εν συνεχεία δημιουργία πλανητών, όπως η Γη μας, όπου είναι δυνατή η δημιουργία και εξέλιξη της ζωής.

Παράλληλα με τα παραπάνω, θα επισκεφθούμε εικονικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό CERN, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, όπου θα δούμε τη μεγαλειώδη προσπάθεια του ανθρώπου για την προσομοίωση κοσμικών συνθηκών. Θα θαυμάσουμε τον εντυπωσιακό εξοπλισμό του και θα αναφερθούμε στη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα πειράματα που πραγματοποιούνται εκεί.

===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.