Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η επιστήμη, η προπαγάνδα και η «ιερά εξέταση» την εποχή του COVID-19..΄[Με ντροπολογία η ασυλία στα μέλη της επιτροπής]

Θεσπίζεται δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων
Τροπολογία κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Υγείας, που προβλέπει το
ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. 

H ρύθμιση έρχεται μετά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά. 
Τι θεσπίζεται αναλυτικά :
Συγκεκριμένα το άρθρο 4 της τροπολογίας ορίζει πως «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοίου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως ανω επιτροπών. 
Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».
Ι
διαίτερα προβληματίζει η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα μέλη των επιτροπών όχι απλά δεν διώκονται αλλά δεν μπορούν - όπως αναφέρεται - ούτε να εξεταστούν. 

Προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει αυτό σε περίπτωση που διενεργηθεί είτε εισαγγελική έρευνα, είτε μια πιθανή προανακριτική επιτροπή της Βουλής στο μέλλον. 

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό τα μέλη της επιτροπής να μην μπορούν κάν να κληθούν ώς μάρτυρες.

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και ορίζει δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων.
Πρόκειται για εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και πολλά ακόμη μέλη της κυβέρνησης. 
Η τροπολογία ψηφίζεται σήμερα αφού κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται μετά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των επιτροπών λοιμωξιολόγων. 
Επίσης σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας οπότε οι αποφάσεις της επιτροπής έχουν εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρα. Παράλληλα έρχεται εν μέσω της διαδικασίας εμβολιασμών και αφορά και την επιτροπή εμβολιασμού. 
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν υπάρξει καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για «σύγκρουση συμφερόντων» ανάμεσα σε μέλη της επιτροπής και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Η γενικευμένη απείθεια στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνει ότι στα «λαϊκά δικαστήρια» έχει καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική για το παρατεταμένο lockdown. . . .Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους εναγώνια τρόπους χαλάρωσης των μέτρων και προβάλλει ως «μαγική» λύση τον εμβολιασμό. Η κρίση εμπιστοσύνης όμως δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την αποδοχή αυτής της νέας πολιτικής: Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται δημόσια και ο σχετικά μικρός αριθμός όσων προσέρχονται για εμβολιασμό, είναι ενδεικτικές… Η Κυβέρνηση φοβάται πως αν αποτύχει ξανά, τότε το ζήτημα των ευθυνών μπορεί να μεταφερθεί από τα «λαϊκά δικαστήρια» στα «αστικά»…

Το άρθρο 4 αφορά στα προληπτικά μέτρα για την διαχείριση αυτού του «κινδύνου».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλει αυτές τις ρυθμίσεις.

Το άρθρο 4 προβάλλεται στα ΜΜΕ ότι κατοχυρώνει την ασυλία επιτροπών «Λοιμωξιολόγων» και «Εμπειρογνωμόνων». Ενδεικτικοί οι τίτλοι των εφημερίδων και των ανακοινώσεων. Το ψεύδος σε αυτή την προβολή είναι ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ελευθερία της διατύπωσης επιστημονικής άποψης των ειδικών για τα θέματα της πανδημίας. Ένας καλοπροαίρετος πολίτης, που δεν έχει ενημέρωση για το τι ακριβώς είναι αυτές οι επιτροπές των «Λοιμωξιολόγων» και «Εμπειρογνωμόνων», θα συμφωνούσε ότι η επιστημονική αλήθεια δεν κρίνεται στα «δικαστήρια» και δεν θα πρέπει να επανέλθουμε στην εποχή της «ιεράς εξέτασης»…

Όμως δεν πρόκειται περί αυτού. 

Αυτές οι επιτροπές είναι όργανα που εισηγούνται πολιτικές προτάσεις και συγκεκριμενοποιούνται με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα που αφορούν πρακτικές στον χώρο της καθημερινότητας και όχι της επιστήμης. Ακόμα και τα μέλη αυτών των επιτροπών που πράγματι έχουν την «ειδικότητα» του «Λοιμωξιολόγου» ή του «Εμπειρογνωμόνα» για ζητήματα πανδημίας, δεν συμμετέχουν με κριτήριο την επιστημονική τους επάρκεια αλλά την πολιτική τους ικανότητα να διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα.

Αν οι επιτροπές αυτές ήταν «επιστημονικές» δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να μην δημοσιεύονται τα «πρακτικά» τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η «επιστημονική αλήθεια» να παραμένει κρυφή, παρά μόνον αν αυτό επιβάλλεται από πολιτικές σκοπιμότητες που βάζουν φραγμούς στην χρήση της…

Ο πολιτικός χαρακτήρας αυτών των επιτροπών προσδιορίζεται και από την σύνθεσή τους. Είναι αποκαλυπτικό ότι η πλειοψηφία σε αυτές της επιτροπές είναι πολιτικά πρόσωπα (κατέχουν συγκεκριμένες θέσης ευθύνης στα κυβερνητικά όργανα ή τον κρατικό μηχανισμό) και συμμετέχουν επειδή ακριβώς κατέχουν αυτές τις θέσεις.

Για παράδειγμα, οι 7 από τους 11 στην «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 είναι καθαρά πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κάποια θέση στον κρατικό μηχανισμό:

1. ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.

2. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

3. ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.

4. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

5. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

6. ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

7. ΓΚΟΓΚΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ιδού και η απόφαση σύστασης, δημοσιευμένη στην «διαύγεια»:


https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A5%CE%987465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%9E5%CE%9E?inline=true

 

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.