Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Κώδικας Ντα Βίντσι - ("The Da Vinci Code") είναι μυθιστόρημα μυστηρίου και συνωμοσιών του Αμερικανού συγγραφέα Νταν Μπράουν (Dan Brown)

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που περιλαμβάνει συνέντευξη με το συγγραφέα Dan Brown. 
Σε αυτό, ο Simon Cox, συγγραφέας του διεθνούς best-seller Cracking The Da Vinci Code, σας ξεναγεί σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στα βαθύτερα μυστικά που κρύβονται πίσω από το πολύκροτο μυθιστόρημα του Dan Brown Κώδικας Da Vinci.

 Σε αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, ο παρουσιαστής αποκωδικοποιεί ένα προς ένα τα μυστικά του Κώδικα Da Vinci και επιχειρεί να αποκαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το θρύλο του Αγιου Δισκοπότηρου. 

Ακούστε τους ειδικούς, ακολουθήστε βήμα βήμα τη διαδρομή του ήρωα του μυθιστορήματος σε μια συνταρακτική περιπλάνηση, μελετήστε τα αριστουργήματα του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικών μέσων... και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για τη μεγαλύτερη συγκάλυψη της ιστορίας.

 

Το βιβλίο ''Σπάζοντας τον Κώδικα Ντα Βίντσι'' αποτελεί μιαν ανεκτίμητη πηγή
γνώσεων και πληροφοριών, για τους πολλούς θαυμαστές του μυθιστορήματος του Νταν Μπράουν ''Κώδικας Ντα Βίντσι'', αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για τη συναρπαστική αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον θρύλο του Αγίου Δισκοπότηρου.

 Με βάση μια απλή αλφαβητική δομή, αποκαλύπτει τις πέρα-από-τη-φαντασία απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: 
Υπάρχει, πράγματι, μια μυστική Αδελφότητα γνωστή ως ''Κοινό της Σιών''; 
Γιατί η Θεία Αναλογία - το γνωστό «φ» - θεωρούνταν κάποτε ότι αποκάλυπτε το χέρι του Θεού; 
Ποιες είναι οι τελευταίες θεωρίες σχετικά με την πραγματική φύση του Αγίου Δισκοπότηρου; 
Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των γρίφων που βρίσκονται κρυμμένοι στα ονόματα των χαρακτήρων του μυθιστορήματος; 

(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ) 

---------------------------------------------------------------------------- 

Δυσδιάκριτα σύμβολα, θεωρίες συνωμοσίας και μία μυστική οργάνωση που μετρά εννιακόσια χρόνια ζωής. 

Με αφορμή το απόλυτο παγκόσμιο Best Seller της τελευταίας δεκαπενταετίας «Κώδικας Da Vinci» ο συγγραφέας του βιβλίου Dan Brown φιλοδοξεί να ανατρέψει τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού, αποκαλύπτωντας τις πραγματικές καταβολές του Χριστιανισμού μέσα από τα έργα του Leonardo Da Vinci. 

Ο Leonardo Da Vinci υπήρξε οραματιστής, εφευρέτης και επιστήμονας, αναμφίβολα από τις πιο ιδιοφυείς προσωπικότητες όλων των εποχών. 

Ποιος όμως ήταν πραγματικά ο Leonardo Da Vinci; Υπήρξε πράγματι μέλος του «Κοινού της Σιών»; 

Τα έργα του κρύβουν διφορούμενα μηνύματα; 

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τα μυστικά της ζωής του διάσημου ζωγράφου της Αναγεννήσεως βρίσκουν απαντήσεις στην μοναδική αυτή σειρά ντοκιμαντέρ. 

Η σειρά ολοκληρώνεται σε τρία επεισόδια. Έτος παραγωγής της σειράς: 2005 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI 1/3 -


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI 2/3 -

 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI 3/3 -

 

Ο Κώδικας Ντα Βίντσι - ("The Da Vinci Code") είναι μυθιστόρημα μυστηρίου και συνωμοσιών του Αμερικανού συγγραφέα Νταν Μπράουν (Dan Brown). 

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 2003 και σύντομα έγινε best seller παγκοσμίως πουλώντας ογδόντα (80) εκατομμύρια αντίτυπα.[2] Μεταφράστηκε σε 44 γλώσσες.


Ο Νταν Μπράουν βραβεύτηκε για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα με το βραβείο "Book of the Year - Adult Fiction" της "American Booksellers Association" το 
2004 και με το βραβείο "British Book of the Year Award" το 2005.


Το μυθιστόρημα διασκευάστηκε και για τον κινηματογράφο το 
2006, από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ και γνώρισε και αυτό μεγάλη επιτυχία.[3] Την ίδια χρονιά, το 2006 διασκευάστηκε και για βιντεοπαιχνίδι και κυκλοφόρησε από την 2Κ Games. (en:The Da Vinci Code (video game))


Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2004 σε έκδοση 604 σελ. από τον εκδοτικό οίκο «Α. Α. Λιβάνης», σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη (ISBN 960-14-0902-5),[4] ενώ από το 2014 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», -σε έντυπη και ψηφιακή μορφή- σε μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή. (ISBN 978-618-01-0437-0).[5]


Ο μελετητής των συμβόλων και καθηγητής στο Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάγκτον ( Robert Langdon) και η αποκρυπτογράφος Σόφι Νεβέ (Sophie Neveu) - εγγονή του δολοφονημένου εφόρου -καλούνται να βοηθήσουν την αστυνομία, στην διαλεύκανση του φόνου του εφόρου του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της έρευνας έρχονται αντιμέτωποι με την θρησκευτική και παραθρησκευτική ιστορία του Μεσαίωνα, που φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Μάντογλου, επισημαίνει για το βιβλίο: «...Ανάμεσα στις συνωμοσίες των μυστικών αδελφοτήτων, στους σατανικούς εχθρούς και αντιπάλους, στους ιππότες και ιερείς και το ανελέητο κυνηγητό αποκαλύπτεται πως ο Ιησούς παντρεύτηκε τη Μαρία Μαγδαληνή, «τη βασίλισσα που εξοβελίστηκε από τις σελίδες της ιστορίας» και οι απόγονοί τους κατέφυγαν στη Γαλλία, ενώ το Αγιο Δισκοπότηρο δεν ήταν ένα κύπελλο αλλά το ιερό θηλυκό, «η εξορισμένη Μαρία».

Οι υπαινιγμοί για σκανδαλώδεις ραδιουργίες, ο έντονος ρυθμός και η ταχύτητα της δράσης, τα ημιτελή κεφάλαια, το συνεχώς διακοπτόμενο νήμα της αφήγησης υποβάλλουν στον αναγνώστη μιαν εξάρτηση, την οποία ενισχύουν οι συνεχείς μετατοπίσεις, οι δήθεν αποκαλύψεις, οι ιστορικές παραχαράξεις, οι παραποιήσεις, οι σπαζοκεφαλιές, το αβασάνιστο κολάζ πληροφοριών, οι αβαθείς χαρακτήρες, οι σκανδαλώδεις ισχυρισμοί για τη ζωή του Ιησού αλλά και άλλων ιστορικών προσώπων, όλα αυτά κατέστησαν τον «Κώδικα...» το πλέον ευπώλητο μυθιστόρημα της εποχής μας, με κίνδυνο να γίνει πιο δημοφιλές από τον ίδιο το ζωγράφο....»[6]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έφορος του μουσείου του Λούβρου, βρίσκεται ένα βράδυ δολοφονημένος, ενώ στο σώμα του έχει γράψει με το αίμα του ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, λίγο πριν πεθάνει.


Η αστυνομία του Παρισιού, με τη βοήθεια της αποκρυπτογράφου της Σόφι Νεβώ, προσπαθεί να διαλευκάνει το έγκλημα όταν μαθαίνει ότι βρίσκεται στο Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους, ο καθηγητής συμβολολογίας του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκτον, και του οποίου τη βοήθεια στην αποκρυπτογράφηση του συμβόλου, ζητάνε. 

Η Νεβώ αποκαλύπτει εμπιστευτικά στον Λάγκτον, ότι η αστυνομία εξαιτίας μιας σημείωσης που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του παππού της, που έλεγε «ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΑΓΚΝΤΟΝ», πιστεύει ότι εκείνος είναι ο δολοφόνος. 

Ο Λάγκτον ξεφεύγει από την αστυνομία ενώ προσπαθεί να βρει τη λύση στο αίνιγμα της δολοφονίας του εφόρου για να απαλλάξει τον εαυτό του από την άδικη κατηγορία. 

Με τη βοήθεια των πληροφοριών κα των αναμνήσεων της Νεβώ, καταλαβαίνει ότι ο έφορος είναι μέλος μιας συνωμοτικής ομάδας, του «Κοινού της Σιών», (en:Priory of Sion) τα έγγραφα της οποίας με κίνδυνο της ζωής του ο έφορος κατάφερε να διαφυλάξει. 

Μέσα από τη λύση και άλλων γρίφων που συνεχώς εμφανίζονται μπροστά τους και απαιτούν τη λύση τους, προκειμένου να διαλευκανθεί το μυστήριο, οι δυο επιστήμονες καταφέρνουν τελικά να ανακαλύψουν τον δολοφόνο του έφορου αλλά και το λόγο της δολοφονίας του.

Πίνακας του Τιντορέττο που απεικονίζει την Μαρία τη Μαγδαληνή, η υποτιθέμενη ερωτική σχέση της με τον Ιησού Χριστό είναι ένα από τα βασικά θέματα του βιβλίου

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χριστιανικές εκκλησίες ήταν από τις πρώτες που αντέδρασαν στον μύθο του βιβλίου: 

ότι η Μαρία Μαγδαληνή ήταν σύζυγος του Ιησού Χριστού και μάλιστα περίμενε και το παιδί του. 

Οι αντιδράσεις μεγάλωσαν με την κυκλοφορία του φιλμ (αφού η ταινία μπορούσε να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερο κοινό από ότι το βιβλίο). 

Το 2006 ο Αρχιεπίσκοπος Angelo Amato, του ανάλογου τμήματος του Βατικανού κάλεσε τους πιστούς να μποϋκοτάρουν την ταινία.[7] Το ίδιο έκανε και η συνέλευση των Καθολικών επισκόπων των Η.Π.Α, όπως επίσης και η Ελλαδική εκκλησία.[8]

Κατηγορίες για λογοκλοπή

Ένα θέμα που προέκυψε - μετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου - ήταν η κατηγορία για λογοκλοπή. Ο συγγραφέας Lewis Perdue μήνυσε τον Μπράουν για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αφού υποστήριξε ότι είχε γράψει το βιβλίο του με βάση δυο δικά του έργα το "The Da Vinci Legacy" του 1983 και το "Daughter of God" του 2000. Ωστόσο το δικαστήριο (πρωτόβαθμα) δεν δικαίωσε τον Perdue.[9]
Το 2006 σειρά είχε ο εκδοτικός οίκος του Μπράουν, "Random House", ο οποίος μηνύθηκε για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τους συγγραφείς Michael Baigent και Richard Leigh. Οι δύο συγγραφείς υποστήριξαν ότι ο Μπράουν χρησιμοποίησε αυτούσια αποσπάσματα από το βιβλίο τους "Holy Blood, Holy Grail". Και αυτή τη φορά, το δικαστήριο (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) δικαίωσε τον Μπράουν.[10]

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1.  archive.org/details/davincicodespeci00danb. Ανακτήθηκε στις 7  Φεβρουαρίου 2019.
  2.  http://www.mercurynews.com/2009/06/05/new-novel-from-dan-brown-due-this-fall/
  3.  http://www.sonypictures.com/movies/thedavincicode/
  4.  Ο εκδοτικός οίκος «Α. Α. Λιβάνης/ Νέα Σύνορα», είχε κυκλοφορήσει το 2005 την ειδική εικονογραφημένη έκδοση του βιβλίου με 160 εικόνες όλων των μνημείων, των τοποθεσιών και των συμβόλων που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο : ISBN 960-14-1044-9
  5.  http://www.biblionet.gr/book/84423/Brown,_Dan/%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82_Da_Vinci
  6.  http://www.protoporia.gr/kodikas-da-vinci-p-217571.html
  7.  http://www.nytimes.com/2006/04/28/world/europe/offensive-against-da-vinci.html
  8.  http://www.apologitis.com/gr/ancient/da_vintsi.htm
  9.  http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4126710.stm
  10.  https://www.today.com/popculture/judge-rejects-claims-da-vinci-suit-wbna12202180

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

--------------------------------------------------------------

 ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 

 MIA ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ


=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.