Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Γερμανία, Die Süddeutsche Zeitung : Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα, τώρα «Η δεύτερη ενοχή»


Ληστεία, δολοφονίες, λεηλασία: η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 10 Ιουνίου 1944 από έναν ανώνυμο Γερμανό στρατιώτη δείχνει τα στρατεύματα των SS στο χωριό Διστόμο λίγο μετά την εκτέλεση 218 κατοίκων ως πράξη εκδίκησης για τις δραστηριότητες της αντίστασης στην περιοχή. (Φωτογραφία: dpa)

Zweiter Weltkrieg in Griechenland:   “Die zweite Schuld”
80 χρόνια μετά την επίθεση της Wehrmacht στην Ελλάδα (Η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία στις 6 Απριλίου 1941), η Αθήνα επιμένει: η Γερμανία χρωστάει στη χώρα που καταλήφθηκε από το 1941 έως το 1944 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Βερολίνο απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις αποκατάστασης.

.
«Εύχομαι πολύ ότι κάποιος που έδωσε ή εκτελούσε τις εντολές εκείνη την εποχή να είχε πει από καιρό:« Ζητώ συγνώμη »  ή: «Λυπάμαι πολύ». «Αλλά αυτές οι προτάσεις δεν ειπώθηκαν ποτέ».
.
Αυτά είχε δηλώσει ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος Joachim Gauck, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης στην Ελλάδα το 2014.
.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η σχέση μεταξύ του Βερολίνου και της Αθήνας εξακολουθεί να επιβαρύνεται πολύ όταν πρόκειται για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
.
Τώρα, στην 80η επέτειο της επίθεσης της Wehrmacht στις 6 Απριλίου 1941, η κυβέρνηση της Αθήνας επανέλαβε το αίτημά της για διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος     Όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Ελλάδα. . .
Λίγο πριν από την επέτειο της Τρίτης, το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα της αποζημίωσης είναι ακόμη ανοιχτό από ελληνική άποψη. 

«Αυτά τα αιτήματα είναι έγκυρα και ενεργά και διεκδικούνται με κάθε τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλέξανδρος Γεννηματάς στο γερμανικό πρακτορείου Τύπου.
.
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνέβαλλαν πολύ θετικά στην περαιτέρω προώθηση των ελληνογερμανικών σχέσεων». 

Η Ελλάδα έχει ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων για τη χώρα δεν έχει επιλυθεί οριστικά.
.
.
.
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν τεθεί τελικά εκτός συνομιλίων από τη «Συνθήκη Two-Plus-Four» του 1990. 

Στη συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της ΛΔΓ και των τεσσάρων πρώην κατοχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, δεν αναφέρονται ρητά οι αποζημιώσεις. 

Επιπλέον, πολυάριθμα κράτη που δέχτηκαν επίθεση και τα κατέλαβαν η ναζιστική Γερμανία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
.
Η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία στις 6 Απριλίου 1941. Μέχρι το 1944, οι SS και η Wehrmacht είχαν πραγματοποιήσει πολλές σφαγές στην Ελλάδα. 

Τις κάλεσαν «αντίποινα» για τις επιθέσεις των Παρτιζάνων. 

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες άμαχοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο. 

Μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή υπολόγισε ότι το ποσό της ζημίας στον πόλεμο που προκάλεσε η Γερμανία στη χώρα είναι τουλάχιστον 289 δισεκατομμύρια ευρώ – συμπεριλαμβανομένου ενός αναγκαστικού δανείου που αναγκάστηκε να χορηγήσει η Ελλάδα στο Deutsche Reichsbank κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πιο πρόσφατα, οι Πράσινοι είχαν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία στο Bundestag για να εξυπηρετηθούν τα αιτήματά των Ελλήνων. 

Η πρόταση συζητήθηκε στο Bundestag πριν από λίγες ημέρες (σ.μτφ. την 25η Μαρτίου –σύμπτωση;;;-, ημέρα εορτασμού των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας) και έλαβε μόνο την έγκριση της αριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δεν πρόκειται μόνο για χρήματα. Το 2014, ο Joachim Gauck το έθεσε έτσι:.
«Αυτές οι απλήρωτες υποχρεώσεις καθιερώνουν μια δεύτερη ενοχή, καθώς αποβάλλουν ακόμη και τα θύματα από τη μνήμη».

Süddeutsche Zeitung - Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.