Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Does the Universe have Higher Dimensions? [Το Σύμπαν έχει υψηλότερες διαστάσεις;]

Τι σημαίνουν οι φυσικοί όταν μιλάνε για διαστήματα υψηλότερων διαστάσεων ή για διαστημικούς χρόνους; 
Πώς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε παρατηρήσει εάν ο χώρος δεν ήταν τρισδιάστατος; 
Σε αυτό το πρώτο μέρος, θα μιλήσουμε για την ιστορία των χώρων με επιπλέον διαστάσεις και πώς συνδέθηκαν με τα όνειρα των ενοποιημένων θεωριών, ιδίως της θεωρίας Kaluza-Klein, των επιτευγμάτων της και των προβλημάτων της. 

 

 H υπόθεση της ύπαρξης περισσότερων διαστάσεων, πλέον των τριών που μπορούμε ν΄αντιληφθούμε είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες περίπου έναν αιώνα. 

Αυτή η μικρή σειρά 2 βίντεο κάνει μια ιστορική αναδρομή στις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. 

Στο πρώτο βίντεο γίνεται αναφορά στην απαρχή της ιδέας απο τον Kalusza-Klein
 
0:00 Intro 0:33 Higher Dimensional Geometry 4:37 Kaluza-Klein Theory 6:00 Predictions of Kaluza-Klein Theory 7:48 Problems with Kaluza-Klein Theory 8:42 Kaluza-Klein for all Forces 9:48 Sponsor Message

και το δεύτερο βιντεακι αναφέρεται στις σύγχρονες θεωρίες που έχουνε προκύψει και κυρίως εκείνες των χορδών, που μετράνε γύρω στις 6 διαφορετικές θεωρίες χορδών,που πλέον έχουν συγχωνευτεί σε μία γενική θεωρεία την Μ-Τheory.

Οι θεωρίες χορδών, οι οποίες αφορούν σε πολύ μικρές διαστάσεις περιελιγμένες στον χωροχρόνο μπορεί να μην απεικονίζουν και να εξηγούν κάποιο σύμπαν όπως είναι το δικό μας έως εκεί που είναι ορατό και εξηγήσιμο, αλλά είναι πολύ χρήσιμες στο να εξομαλύνουν κάποιες μαθηματικές παραδοξότητες και συμβατές με φαινόμενα όπως οι μαύρες τρύπες, επίσης έχουν βοηθήσει στο να αναπτυχθεί έστω θεωρητικά η τεχνολογία των wrap drives. 

Αν σας αρέσει το πρώτο βίντεο μπορείτε να δείτε το δεύτερο παρακάτω:
Συνεχίζουμε με τις σύγχρονες θεωρίες των πρόσθετων διαστάσεων του χώρου:

0:00 Intro 0:33 Kaluza Klein recap 1:56 Enter string theory 4:26 Black holes at the LHC 7:17 Could we travel through extra dimensions? 9:12 My ultimate Sci-Fi travel ranking 9:53 Sponsor Message

...και για περισσότερα πατήστε εδώ: 

   

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.