Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Ανοσία μετά την 1η δόση του εμβολίου; Μύθος ή αλήθεια, οι ειδικοί απαντούν [Ευάγγελος Μανωλόπουλος: καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δε θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση μετά τον εμβολιασμό]


Η πεποίθηση ότι φεύγοντας από το εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει ήδη μια ασπίδα προστασίας, είναι τελικά σωστή;

«Εν μέρει είναι μύθος. Το πρώτο εμβόλιο προκαλεί ανοσία σε μεγάλο ποσοστό βέβαια παίρνει αρκετές μέρες για να δράσει. Θα έλεγα 2 εβδομάδες αλλά κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται τελείως ασφαλής», λέει ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής.

Νόσησε ενώ είχε εμβολιαστεί
Μετά τον θάνατο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Κατσανέβα από επιπλοκές του κορωνοϊού, οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα: Γιατί νόσησε ενώ είχε εμβολιαστεί 5 ημέρες πριν με την πρώτη δόση της Pfizer;

«Πιθανόν δεν είχε αναπτύξει καλή ανοσία από το πρώτο. Σημειωτέον έχει να κάνει και με την ηλικία. Δηλαδή μετά από μια ηλικία χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε κάποιον για ν’ αποκτήσει ανοσία».

Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι. Τα πρώτα 24ωρα μετά την πρώτη δόση, ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος, με εκείνον που αντιμετωπίζει κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο. Όπως στην περίπτωση του βουλευτή, που κατέληξε λίγες μέρες μετά.

«4 ημέρες μετά την πρώτη δόση είναι σαν να μην το έχει κάνει. Το παρατηρούμε αρκετά συχνά. Άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση μετά από λίγες ημέρες νοσούν. Αυτό σημαίνει ότι νοσούσαν ήδη πριν το εμβόλιο και εκδήλωσαν κανονικά τη νόσο», λέει ο Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος επιτροπής.

Χαροπαλεύει 50χρονος με κορωνοϊό
Μία ακόμη περίπτωση εμβολιασμένου που νόσησε από κορωνοϊό καταγράφεται στη Χαλκίδα.

Αν και είχε κάνει 12 ημέρες πριν την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer, ο 50χρονος τραυματιοφορέας από το νοσοκομείο της Χαλκίδας φαίνεται πως νοσούσε ήδη χωρίς να το ξέρει.

«Όταν την έκανε την πρώτη δόση είχε κορωνοϊό, εκεί την πάτησε. Δηλαδή τι εννοώ; Είχε κάνει το τεστ την Παρασκευή και την Τρίτη πήγε να κάνει το εμβόλιο. Όταν έκανε το εμβόλιο, γιατί το τεστ θέλει τέσσερις μέρες περίπου να δείξει…», λέει ο αδερφός του.

Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ με την κατάσταση υγείας του να κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

«Είναι πολύ βαριά. Θέλαμε να τον πάμε στην Αθήνα έστω μία τελευταία προσπάθεια γιατί είναι πολύ βαριά… Δηλαδή του κόβουμε τα μηχανήματα και δεν έχει δικιά του αναπνοή. Δεν ανταπεξέρχεται καθόλου. Έχουνε αλλάξει όλες τις αντιβιώσεις, γιατί και εγώ κάθε μέρα μπαίνω μέσα να δω τι γίνεται».

Όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του, αυτό είναι το δωματιάκι μέσα στο ολοκαίνουριο νοσοκομείο των 30.000 τετραγωνικών όπου 7 τραυματιοφορείς καλούνται να συμβιώνουν εν μέσω πανδημίας χωρίς αποστάσεις και με ελλιπή αερισμό.

Και ο αδερφός του τραυματιοφορέα μιλά στο LIVE NEWS για τις επικίνδυνες συνθήκες που καλούνται να εργαστούν.

«Ήμαστε το πρωί έξι-εφτά τραυματιοφορείς που είναι για εδώ για το νοσοκομείο και μαζευόμαστε το πρωί σε ένα καμαράκι 2 x 1,50 μέτρο, και μπαίνουμε αφήνουμε τους καφέδες μας, όλα αυτά κλπ».

Πότε αναπτύσσεται ανοσία
Η μόνη λύση είναι η επαγρύπνηση, εξηγούν οι ειδικοί.

Με την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer, η ανοσία που επιτυγχάνεται ανέρχεται στο 52% στις 7 ημέρες και 89% στις 14 ημέρες, ποσοστό το οποίο μετά τη δεύτερη δόση φτάνει έως και 95,3%.

Αντίστοιχα, στο εμβόλιο της AstraZeneca η ανόσια που επιτυγχάνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση φτάνει το 70% και έως 100% και με τις δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της Moderna προσφέρει προστασία 92% από την πρώτη κιόλας δόση και 95% με τη 2η.

Τέλος, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, προσφέρει εμβολιαστική κάλυψη έναντι του κορωνοϊού από 85 έως και 99%.
 
«Για 8 τουλάχιστον μήνες το εμβόλιο κρατάει η ανοσία του», λέει ο Γιώργος Χρούσος.  . . .
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, τα κριτήρια που θα οδηγήσουν κάποιον και σε 3η δόση το φθινόπωρο είναι η ηλικία, αν λαμβάνει φαρμακοθεραπεία ή αν ταλαιπωρείται από κάποια νόσο.

Επικίνδυνη η χαλάρωση
Όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δε θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση μετά τον εμβολιασμό.

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τονίζει, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπολογίζουμε 3 εβδομάδες μετά την ημέρα του εμβολιασμού για την ανοσία.

Η 2η δόση του εμβολίου γίνεται προκειμένου να «επεκταθεί η ανοσία για περισσότερο χρόνο», σύμφωνα με τον καθηγητή, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα αν κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό ενώ έχει εμβολιαστεί πρόσφατα και δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσία, να βοηθήσει τον ιό να μεταλλαχθεί και να γίνει ισχυρότερος.

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.