Στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το μικρό νησί της Καραϊβικής ήρθε στην επικαιρότητα για την υποστήριξη του στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και δεύτερο ανεξάρτητο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο (είχε προηγηθεί η Αμερικάνικη Επανάσταση του 1775-1783), γεννήθηκε το 1804 από την Επανάσταση των Σκλάβων της Αϊτής και την τελική συντριβή της δουλείας και της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, με ηγέτη τον Jean-Jacques Dessalines.
Η Ελλάδα τιμά με εκδήλωση στα Καλάβρυτα την Αϊτή ως πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821
Δράσεις ΥΠΕΞ για να τιμήσει την Αϊτή ως πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821
Σειρά δράσεων προγραμματίζει το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να τιμήσει την Αϊτή ως την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο twitter.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, σε συνέχεια της πρότασης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην επιστολή του δημάρχου Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλου και στην πρότασή του να τιμηθεί η Αϊτή.
«Στόχος να τονισθεί η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τη Δημοκρατία της Αϊτής και την έμπρακτη συμπαράστασή της», σημειώνει ο κ. Δένδιας.
Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η επίσκεψή του στην Aϊτή μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο επίσκεψης σε χώρες της περιοχής, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Παράλληλα, αναφέρει πως προωθείται η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των δράσεων και την παροχή χρηματοδότησης με σκοπό την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη Δημοκρατία της Αϊτής.
«Επιδίωξη του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των δράσεων σχετικά με την Αϊτή», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
πορεί αρκετός κόσμος να μην τον γνωρίζει, αλλά η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό και για να τιμηθεί η συγκεκριμένη χώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει σειρά δράσεων, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Δένδιας.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της πρότασης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην επιστολή του δημάρχου Καλαβρύτων, Αθανασίου Παπαδόπουλου, και στην πρότασή του να τιμηθεί η Αϊτή.
Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η επίσκεψή του στην Aϊτή μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο επίσκεψης σε χώρες της περιοχής, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Παράλληλα, προωθείται η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των δράσεων και την παροχή χρηματοδότησης με σκοπό την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη Δημοκρατία της Αϊτής.
«Επιδίωξη του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των δράσεων σχετικά με την Αϊτή», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr
Ελληνική Επανάσταση 1821 -Αϊτή: Αναγνωρίζει πρώτη, τη νέα κυβέρνηση
Ελληνική Επανάσταση του 1821: Από το δυτικό ημισφαίριο της γης, έρχεται σαν σήμερα, η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας.
Αϊτή: Το πολύπαθο νησί της Καραϊβικής ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ‘21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση. Όλα αυτά συμβαίνουν στις 15 Ιανουαρίου 1822.
Έχει προηγηθεί μια επιστολή έκκληση του Αδαμάντιου Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον πρόεδρο της νήσου, Ιωάννη Βόγιερ [Jean Pierre Boyer], ζητώντας του να βοηθήσουν την Επανάσταση. Την ιδέα να του απευθυνθούν την είχε ο περίφημος Γάλλος στρατηγός Λαφαγιέτ.
Γκραβούρα του χάρτη της Αϊτή
Αϊτινοί εθελοντές ταξιδεύουν προς την Ελλάδα για να στηρίξουν την Επανάσταση
Η Αϊτή, χώρα φτωχή, εννοείται ότι δεν είχε δυνατότητες να στείλει μεγάλη βοήθεια προς την Ελλάδα. Στέλνει όμως 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.
Παράλληλα με την αποστολή βοήθειας, ο Πρόεδρος της Αϊτή Βόγιερ, στέλνει προς τον Αδαμάντιο Κοραή, επιστολή η οποία φέρει την ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.
«Πριν ή δεχθώμεν την επιστολή υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20η παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά του δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε.
Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις [αυτή την ονομασία είχε τότε η Αϊτή], οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας.
Πίνακας ζωγραφικής της Επανάστασης του 1821
Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου , εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ών έχετε ανάγκην. Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην. επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ού η Διοίκησις ηδύνατο καταβάλει μέρος.
O πρόεδρος της Αϊτή, Βόγιερ που ανταποκρίθηκε στην επιστολή του Καπποδίστρια
Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.
15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας Βόγιερ
Πρωτοπόρα η Αϊτή, καταργεί πρώτη τη δουλεία
Η Αϊτή, γνήσιο προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης, ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τη δουλεία και κυβερνήθηκε από μαύρους. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804, αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Σήμερα όμως η βασανισμένη νήσος διατηρεί όλα τα θλιβερά ρεκόρ: της μεγαλύτερης παιδικής θνησιμότητας, του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής, του υψηλότερου ποσοστού ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, του μεγαλύτερου ποσοστού αναλφαβητισμού και ανεργίας, των πιο βάρβαρων δικτατοριών, της πιο διαδεδομένης σύγχρονης παιδικής σκλαβιάς. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν ο μπροστάρης της ελευθερίας στο δυτικό ημισφαίριο.
Ο μεγάλος θανατηφόρος σεισμός
Πριν 11 χρόνια η Αϊτή επλήγη από ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή. Οι νεκροί έφθασαν τις 316.000 και οι άστεγοι ξεπέρασαν το 1.600.000. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το ηθικό χρέος της προς τη χώρα που πρώτη αναγνώρισε τα δίκαια του αγώνα της το 1821, απέστειλε βοήθεια. Μάλιστα, στις 24 Ιανουαρίου Έλληνες και Γάλλοι διασώστες, ανέσυραν ζωντανό έναν 24χρονο από τα ερείπια ξενοδοχείου, δώδεκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.