Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

1821-2021: Η σειρά μας να σταθούμε στο πλευρό της Αϊτής


Στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το μικρό νησί της Καραϊβικής ήρθε στην επικαιρότητα για την υποστήριξη του στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και δεύτερο ανεξάρτητο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο (είχε προηγηθεί η Αμερικάνικη Επανάσταση του 1775-1783), γεννήθηκε το 1804 από την Επανάσταση των Σκλάβων της Αϊτής και την τελική συντριβή της δουλείας και της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, με ηγέτη τον Jean-Jacques Dessalines. 

Η ανεξάρτητη Αϊτή υποστήριξε υλικά την αντι-αποικιοκρατική Επανάσταση του Σιμόν Μπολιβάρ στην Λατινική Αμερική, ενώ υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση στέλνοντας εθελοντές και υλική βοήθεια.

Από την απελευθέρωση της η Αϊτή έγινε στόχος των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό και δασμούς, ενώ από το 1915 μέχρι το 1934 βρέθηκε κάτω από την στρατιωτική μπότα των ΗΠΑ. O Jean-Bertrand Aristide, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας το 1990 και υποστηρικτής της θεολογίας της απελευθέρωσης, εκπόνησε προγράμματα για την προώθηση του αλφαβητισμού μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση, τη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την ανάδειξη των φτωχότερων στρωμάτων στην εθνική πολιτική, αρνούμενος τις νεοφιλελεύθερες συνταγές του ΔΝΤ. 

Η κυβέρνηση του ανατράπηκε από δύο διαφορετικά πραξικοπήματα που . . . υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αϊτή μόλις πέρσι, αφήνοντας την χώρα στην εξουσία της διεφθαρμένης ηγεσίας του Jovenel Moise, ο οποίος έχει εξαπολύσει αστυνομική και παραστρατιωτική καταστολή στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Moise προχώρησε σε νομικό πραξικόπημα, αρνούμενος να παραδώσει την εξουσία μετά την λήξη της θητείας του, ενώ καθαίρεσε όλους τους αντιπροσώπους εκτός από το ένα τρίτο της Γερουσίας. 

Για πάνω από ένα χρόνο, η χώρα κυβερνάται μόνο από 11 εκλεγμένους αξιωματούχους, δηλαδή τον πραξικοπηματικο πρόεδρο και τους δέκα εναπομείναντες γερουσιαστές, και αντισυνταγματικά διατάγματα. Ο Οργανισμος Αμερικανικών Κρατών(OAS), που συμμετείχε στο πραξικόπημα κατά της δημοκρατικής κυβέρνησης της Βολιβίας το 2019, λειτουργεί για ακόμη μια φορά ως προσωπείο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας το καθεστώς του Moise. 

Η δικτατορία της Αϊτής εκφράζει τα συμφέροντα της Ομάδας των 184, που απαρτίζεται από ολιγάρχες κυρίως της κατασκευαστικής βιομηχανίας, η οποία υποστηρίζεται από το Haiti Democracy Project (HDP) στις ΗΠΑ, που με την σειρά του χρηματοδοτείται από το αμερικάνικο «Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία»(ΝED) από την εποχή της ανατροπής του Aristide.

Παράλληλα, η απουσία κοινωνικών παροχών λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει οδηγήσει στην δράση συμμοριών που ελέγχονται από τις διάφορες φατρίες της ολιγαρχίας, με τις απαγωγές για γίνονται καθημερινό φαινόμενο. 

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση με πρόσχημα την δράση κατά των συμμοριών επιτίθεται στις τοπικές κοινότητες, ενώ επί τούτου ταυτίζει το οργανωμένο έγκλημα με τις «ταξιαρχίες επαγρύπνησης» που ιδρύθηκαν για να υπερασπιστούν τις κοινότητες τους από τους απαγωγείς. 

Το Εθνικό Δίκτυο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RNDDH) και το Ίδρυμα Open Eyes (FJKL), τα οποία βρίσκονται και τα δύο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στοχοποιούν επίσης τις «ταξιαρχίες επαγρύνησης» σε ένα σενάριο που θυμίζει τον υποτιθέμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στην Κολομβία ο οποίος στρέφεται τελικά κατά του FARC.

Παράλληλα, oι ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας έχει έχουν τεθεί στο ίδιο επίπεδο με αυτές του Νοτίου Σουδάν και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με το 40% περίπου του πληθυσμού να χρειάζεται βοήθεια. 

Το χαμηλό καταγεγραμμένο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία του COVID-19, υπάρχει ο φόβος πως είναι αποτέλεσμα του μικρού αριθμού τεστ και των θανάτων σε σπίτια, από νοσούντες που χάνουν την ζωή τους μακριά από τα καθημαγμένα συστήματα υγείας. 

Ακόμα, η πολιτική αναξιοπιστία και η υποβάθμιση των υγειονομικών προγραμμάτων έχει οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς, με την Αϊτή να έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ελονοσίας στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, ενώ υπάρχει αύξηση κατά 7% στους μητρικούς θανάτους το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, οι προγεννητικές διαβουλεύσεις μειώθηκαν κατά 40% και οι εμβολιασμοί συνολικά έχουν μειωθεί έως και 40% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. 

Η διαφθορά κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, με εταιρεία που συνδέεται με τον Moïse, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επικεφαλής ιδιωτικών εταιρειών να κατηγορούνται για υπεξαίρεση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Petrocaribe, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της τιμής του πετρελαίου που προσέφερε η Βενεζουέλα σε πολλές χώρες της Καραϊβικής. Για την Αϊτή, οι παροχές πρόσφεραν την ευκαιρία να ανοικοδομηθεί μετά το σεισμό του 2010.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο λαός της Αϊτής βρίσκεται εδώ και μήνες στους δρόμους απαιτώντας την αποχώρηση του σφετεριστή Jovenel Moise και μια πραγματικά ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Ο αγώνας του, που έχει συναντήσει την σκληρή καταστολή του υποστηριζόμενου από τους ιμπεριαλιστές καθεστώτος, είναι δίκαιος. Ο ελληνικός λαός οφείλει την αλληλεγγύη του στον αγώνα της Αϊτής και είναι η σειρά του να σταθεί στο πλευρό της.

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (Π.Α.Κ.Σ.),

============================================

Η Ελλάδα τιμά με εκδήλωση στα Καλάβρυτα την Αϊτή ως πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821

Δράσεις ΥΠΕΞ για να τιμήσει την Αϊτή ως πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821

Σειρά δράσεων προγραμματίζει το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να τιμήσει την Αϊτή ως την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο twitter.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, σε συνέχεια της πρότασης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην επιστολή του δημάρχου Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλου και στην πρότασή του να τιμηθεί η Αϊτή.

«Στόχος να τονισθεί η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τη Δημοκρατία της Αϊτής και την έμπρακτη συμπαράστασή της», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η επίσκεψή του στην Aϊτή μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο επίσκεψης σε χώρες της περιοχής, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Παράλληλα, αναφέρει πως προωθείται η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των δράσεων και την παροχή χρηματοδότησης με σκοπό την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη Δημοκρατία της Αϊτής.

«Επιδίωξη του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των δράσεων σχετικά με την Αϊτή», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

πορεί αρκετός κόσμος να μην τον γνωρίζει, αλλά η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό και για να τιμηθεί η συγκεκριμένη χώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει σειρά δράσεων, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της πρότασης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην επιστολή του δημάρχου Καλαβρύτων, Αθανασίου Παπαδόπουλου, και στην πρότασή του να τιμηθεί η Αϊτή.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η επίσκεψή του στην Aϊτή μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο επίσκεψης σε χώρες της περιοχής, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Παράλληλα, προωθείται η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των δράσεων και την παροχή χρηματοδότησης με σκοπό την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη Δημοκρατία της Αϊτής.

«Επιδίωξη του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των δράσεων σχετικά με την Αϊτή», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr

Ελληνική Επανάσταση 1821 -Αϊτή: Αναγνωρίζει πρώτη, τη νέα κυβέρνηση

Ελληνική Επανάσταση του 1821: Από το δυτικό ημισφαίριο της γης, έρχεται σαν σήμερα, η πρώτη διπλωματική αναγνώριση της Ελλάδας.

ΑϊτήΤο πολύπαθο νησί της Καραϊβικής ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ‘21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση. Όλα αυτά συμβαίνουν στις 15 Ιανουαρίου 1822.

Έχει προηγηθεί μια επιστολή έκκληση του Αδαμάντιου Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον πρόεδρο της νήσου, Ιωάννη Βόγιερ [Jean Pierre Boyer], ζητώντας του να βοηθήσουν την Επανάσταση. Την ιδέα να του απευθυνθούν την είχε ο περίφημος Γάλλος στρατηγός Λαφαγιέτ.


Γκραβούρα του χάρτη της Αϊτή

Αϊτινοί εθελοντές ταξιδεύουν προς την Ελλάδα για να στηρίξουν την Επανάσταση

Η Αϊτή, χώρα φτωχή, εννοείται ότι δεν είχε δυνατότητες να στείλει μεγάλη βοήθεια προς την Ελλάδα. Στέλνει όμως 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

Γι΄ αυτούς έχει γραφτεί βιβλίο με τον τίτλο «Η Αϊτή και η Ελληνική Επανάσταση του 1821». Ο συγγραφέας, Γρηγόρης Ζώρζος, αφιερώνει το βιβλίο στους 100 μαύρους Αϊτινούς ήρωες που πέθαναν για την Ελλάδα αλλά οι φυλετικές και θρησκευτικές σκοπιμότητες τους άφησαν στην αφάνεια. Εφαρμόζοντας την υπόσχεση του Κοραή στους Αϊτινούς, προχώρησε στην έκδοσή του.

Παράλληλα με την αποστολή βοήθειας, ο Πρόεδρος της Αϊτή Βόγιερ, στέλνει προς τον Αδαμάντιο Κοραή, επιστολή η οποία φέρει την ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.

«Πριν ή δεχθώμεν την επιστολή υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20η παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά του δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε.

Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις [αυτή την ονομασία είχε τότε η Αϊτή], οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας.


Πίνακας ζωγραφικής της Επανάστασης του 1821

Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου , εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ών έχετε ανάγκην. Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην. επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ού η Διοίκησις ηδύνατο καταβάλει μέρος.

O πρόεδρος της Αϊτή, Βόγιερ που ανταποκρίθηκε στην επιστολή του Καπποδίστρια

Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.

15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας Βόγιερ


Πρωτοπόρα η Αϊτή, καταργεί πρώτη τη δουλεία

Η Αϊτή, γνήσιο προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης, ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τη δουλεία και κυβερνήθηκε από μαύρους. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804, αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Σήμερα όμως η βασανισμένη νήσος διατηρεί όλα τα θλιβερά ρεκόρ: της μεγαλύτερης παιδικής θνησιμότητας, του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής, του υψηλότερου ποσοστού ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, του μεγαλύτερου ποσοστού αναλφαβητισμού και ανεργίας, των πιο βάρβαρων δικτατοριών, της πιο διαδεδομένης σύγχρονης παιδικής σκλαβιάς. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν ο μπροστάρης της ελευθερίας στο δυτικό ημισφαίριο.

Ο μεγάλος θανατηφόρος σεισμός

Πριν 11 χρόνια η Αϊτή επλήγη από ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή. Οι νεκροί έφθασαν τις 316.000 και οι άστεγοι ξεπέρασαν το 1.600.000. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το ηθικό χρέος της προς τη χώρα που πρώτη αναγνώρισε τα δίκαια του αγώνα της το 1821, απέστειλε βοήθεια. Μάλιστα, στις 24 Ιανουαρίου Έλληνες και Γάλλοι διασώστες, ανέσυραν ζωντανό έναν 24χρονο από τα ερείπια ξενοδοχείου, δώδεκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ.

Πηγή –  Flash.gr στο Google News 

===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.